0.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele CJ Dolj, paşi spre reabilitare

Spitalele CJ Dolj, paşi spre reabilitare

Spitale din patrimoniul Consiliul judeţean (CJ) Dolj vor fi complet renovate și modernizate cu fonduri care urmează să fie asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) şi prin CNI. Este vorba de Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Filantropia și Centrul maternal „Sf. Ecaterina” şi de Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna.

Clădirea în care funcționează Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Filantropia și Centrul maternal „Sf. Ecaterina” va fi reabilitată. Fondurile necesare au fost solicitate prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ieri, consilierii judeţeni au aprobat într-o şedinţă extraordinară documentaţia tehnico-economică, elaborată pe baza concluziilor raportului de expertiză tehnică.

Centrul maternal „Sf. Ecaterina” și Clinica de Pediatrie reabilitare prin PNRR

Spitalul de Pediatrie „Filantropia” de lângă Parcul Romanescu. Foto: arhiva GdS


Pe terenul din strada Corneliu Coposu nr.107 se află mai multe clădiri în care, în prezent, funcționează Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecția Copilului Dolj, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Clinica de Pediatrie Craiova și Colegiul Medicilor. Dintre acestea, obiectul investiției îl constituie clădirea C4 adică Centrul maternal „Sf. Ecaterina” și Clinica de Pediatrie. Lucrările care se vor face la acest imobil sunt următoarele: anveloparea clădirii, reabilitarea sistemului de încălzire şi a reţelei de apă caldă.

Totodată se vor face şi lucrări de consolidare cum ar fi: reparaţii la elementele din beton armat, intervenţii la stâlpii din beton şi la pereţii din zidărie, intrevenţii la terase. Mai exact, ar urma să fie izolată faţada şi înlocuită tâmplăria exterioară şi interioară. Vor fi izolate soclul clădirii şi terasa, planşeul exterior şi planşeul peste subsol şi să fie închise balcoanele. De asemenea, va fi reabilitat sistemul de încălzire şi furnizare a apei calde de consum. Se reface instalaţia de distribuţie a agentului termic, între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic.

În proiect intră şi înlocuirea corpurilor de încălzire existente cu radiatoare, înlocuirea instalaţiei interioare de distribuţie a agentului termic pentru încălzire. Clădirea va fi dotată cu boiler cu serpentină, cu o capacitate de minim 4.000 de litri. Se va face dotarea clădirii cu sisteme locale de climatizare, tip mono-split sau multisplit. Dar și dotarea cu sisteme de iluminat de securitate, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață (inclusiv tehnologie LED) şi instalarea unui sistem de producere a energiei electrice prin intermediul unor panouri fotovoltaice. Valoarea lucrărilor se ridică la 39.212.058 de lei fără TVA, respectiv 46.625.150,00 de lei cu TVA. Din întreaga sumă valoarea lucrărilor de construcţii-montaj (C+M) este de 32.631.344,89 de lei fără TVA, respectiv 38.831.300,42 de lei cu TVA. Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 36 de luni.

Modernizare și extinderea Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna se scumpeşte

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, unitate suport pentru Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș» din Craiova
Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna

Amplasamentul respectivei unităţi medicale a fost predat luna trecută către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI. După îndeplinirea acestui demers, CNI va demara licitația pentru desemnarea unui constructor. Urmând derularea unei investiții estimate la peste 49 de milioane de lei.
Conform devizului iniţial, valoarea totală a investiției a fost estimată la 35.776.646,78 lei (fără TVA), adică 42.524.428,58 lei cu TVA. SF-ul şi documentaţia tehnico-economică au fost făcute prin anul 2019 şi aprobate de CJ Dolj în 2020. Ţinând cont de perioada de peste 2 ani care s-a scurs de la realizarea SF-ului şi a documentaţiei a fost necesară o actualizare a investiţiilor rezultând o altă valoare de 49.465.363,65 de lei inclusiv TVA. Din această valoare construcţia şi montajul (C+M) vor ajunge la 28.300.213,85 de lei inclusiv TVA. Ieri, concilierii judeţeni au aprobat devizului actualizat.

CJ Dolj cere bani la CNI pentru modernizarea Spitalului Leamna
Spitalul de la Leamna va fi modernizat într-un final, dar investiția va fi realizată de CNI. Consiliul Județean Dolj nu a găsit fondurile necesare reabilitării unității medicale – circa 5 milioane de euro

Ce intervenţii sunt necesare la Spitalul de la Leamna

Unitatea medicală cu 154 de paturi ar avea nevoie de o recompartimentare şi modernizare a spaţiilor interioare. În plus, la spitalul aflat în administrarea CJ Dolj ar fi nevoie şi de o extindere, prin construirea unui corp nou de clădire. În incinta spitalului sunt 15 corpuri de clădire, însă doar trei dintre acestea sunt propuse spre modernizare. Acestea sunt: C1 – pavilion secţie medicală, C2 – pavilion administrativ, C3 – culoar de legătură între C1 şi C2. Potrivit caietului de sarcini întocmit la prima licitație, extinderea spitalului prin construirea unui corp nou de clădire cu o suprafaţă de 1.325 mp se va face pe amplasamentul din imediata apropiere a corpului C1.

Construcţia nouă va avea regimul de înălţime P+1E. Va fi o clădire în stil „clasic“, cu acoperiş tip şarpantă, cu pereţi din zidărie de cărămidă şi cu structură din cadre din beton armat. Corpul nou construit va fi organizat pe trei funcţiuni principale, respectiv:

zona destinată pacienţilor, zona destinată personalului medical şi zona de servicii gospodăreşti. Proiectul mai prevede şi realizarea unui sistem fotovoltaic prin care se doreşte eficientizarea consumului de energie electrică al corpului care se extinde. Citește și:https://www.gds.ro/Local/2023-04-19/primaria-craiova-face-angajari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS