8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova se dă şi ea cu „Rabla“

Primăria Craiova se dă şi ea cu „Rabla“

Primăria Craiova s-a hotărât, mai greu, ce-i drept, să intre în aşa-numitul program „Rabla Local“. Dar, ca să nu exagereze cu cheltuielile, este dispusă să aloce bani pentru casarea a circa 200 de autovehicule. Atât estimează ea că este numărul rablelor care zac prin parcările oraşului. În total este vorba de 120.000 de lei, aproximativ 24.000 de euro. Raportat la costurile cu lalelele, iepuraşii şi alte acareturi de pe domeniul public, suma pentru curăţarea parcărilor de rable este infimă.

Primăria Craiova nu a sărit într-un picior de bucurie când s-a vorbit prima dată despre casarea rablelor. Acesta este un program al Administraţiei Fondului de Mediu(AFM) prin care proprietarii autovehiculelor mai vechi de 15 ani pot primi în schimbul casării acesteia 3.000 de lei. Desigur, fără să fie obligaţi să cumpere un autovehicul nou. Deci, programul este diferit de cel clasic.

În principiu, municipalitatea nu era dispusă să cheltuiască bani de la bugetul local pentru un program guvernamental atât timp cât derula unul propriu. La anumite intervale de timp, primăria ridică de pe domeniul public maşini abandonate. Iniţial, discuţia a fost ca din cei 3.000 de lei, jumătate să vină de la AFM, iar cealaltă jumătate de la primăriile care se înscriu în program.

Văzând că nu prea sunt doritori, Ministerul Mediului a crescut contribuţia AFM la 2.400 din cei 3.000 de lei. Astfel că, fiecare primărie urmează să contribuie doar cu 600 de lei la casarea unui autovehicul.

Primăria Craiova se bagă şi participă

În aceste condiţii, Primăria Craiova s-a decis să participe şi ea la program cu 120.000 de lei, echivalentul a 200 de rable. Propunerea de participare este supusă votului Consiliului Local în şedinţa de joi din această săptămână. „Se aprobă Acordul cu privire la participarea Municipiului Craiova la Programul privind casarea vehiculelor uzate, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu(…) Se aprobă stabilirea contribuției proprii în cuantum de 120.000 lei.
Programul privind casarea vehiculelor uzate, reprezentând suma susţinută din bugetul local al municipiului Craiova, în vederea acordării stimulentelor pentru casare(…) Se aprobă numărul de 200 autovehicule uzate estimate a face obiectul acordării stimulentului pentru casare“, se arată în proiectul de hotărâre supus votului consilierilor.

Cine poate primi cei 3.000 de lei

Prin Ordinul nr 864 din 30 martie 2023 a fost modificată și înlocuită anexa la Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 2.261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate. Scopul Programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor uzate.

Obiectul acestuia constâ în finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu acordată pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, in schimbul predării a acestuia spre casare. Indicatorul de performanță şi eficiență a programului îl reprezintă numărul de autovehicule uzate casate. Programul are caracter multianual şi se aplică la nivel național.

Banii se primesc de la primărie

Stimulentul pentru casare, în cuantum de 3.000 lei, se acordă de către unitatea administrativ teritorială proprietarilor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și care au predat spre casare și radiere din circulație și din evidența fiscală a UAT Craiova un autovehicul uzat.

Stimulentul pentru casare este constituit din suma de 2.400 lei alocată din Fondul pentru Mediu și suma de 600 lei susținută din bugetul local al Municipiului Craiova. Prin autovehicul uzat se înțelege orice autoturism, microbuz, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară.

Printre altele, eligibil este considerat proprietarul:

  • – care deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani şi se află în evidenţele fiscale ale UAT delegat. Asta cu excepţia persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale;
  • – nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local
  • – nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare. Aici se include Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024.
  • – nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre
    judecătorească definitivă;
  • – se angajează să predea spre casare autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare;
  • – se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului.

Condiţii pentru autovehicul

De asemenea autovehiculul uzat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligiblitate:

  • – este înregistrat în evidenţele fiscale ale delegatului(primăria – n.r.);
  • – la data solicitării acordării stimulentului, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani. Ea se calculează de la anul fabricaţiei. Dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se consideră an de fabricaţie anul înmatriculării;
  • – are norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară;
  • – conţine componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice.

CITEŞTE ŞI: Poliţist local, lovit cu maşina de colegul său în Parcul Romanescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS