12.3 C
Craiova
luni, 4 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCL Craiova a votat: gunoiul se scumpește, bani pentru sterilizarea câinilor, pensionarii au gratuitate la RAT

CL Craiova a votat: gunoiul se scumpește, bani pentru sterilizarea câinilor, pensionarii au gratuitate la RAT

A fost linişte în şedinţa ordinară din această lună a Consiliului Local (CL) Craiova. Consilierii locali au parcurs repede cele 47 de proiecte, cât şi cele 18 puncte peste ordinea de zi. Cei mai activi au fost, ca de obicei, consilierii grupului USR, care au cerut explicaţii la câteva proiecte de pe ordinea de zi. Timid s-au activat şi consilierii PSD care au venit cu contraargumente la cele susţinute de userişti. Din partea executivului, explicaţiile le-a dat, în lipsa edilului Olguţa Vasilescu, viceprimarul Aurelia Filip.
Microfonul a trecut dintr-o tabără în alta, iar cel mai mult a stat la liderul grupului USR, Cezar Drăgoescu, de departe cel mai activ dintre consilierii din opoziţie.

Consilierii locali

Iniţial, discuţii mai aprinse au avut loc pe marginea proiectului privind privind creşterea tarifelor pentru gestionarea deşeurilor. Aceste tarife fiind o verigă în creşterea taxei speciale de salubrizare. Aceasta urmând să fie majorată până la data de 1 iulie a.c., atât în Craiova cât şi în judeţ. Primul care a deschis subiectul a fost Cezar Drăgoescu.

„Aici sunt mai multe chestiuni de clarificat. Eu am atras atenţia şi în urmă cu câteva luni că aveţi un declaj între venituri şi încasări de vreo 3 milioane de lei. Am văzut că a apărut şi un raport al Curţii de Conturi prin care este semnalat faptul că în primul semestru de începere a activităţii de colectare a deşeurilor de către Iridex este o diferenţă între ce s-a încasat şi ce s-a plătit de la cetăţeni de aproape 6 milioane de lei. Vi s-a pus în vedere prin acest raport să corectaţi aceste lucruri. Deşi primarul ne spune că pe măsură ce oamenii vor colecta selectiv şi vom recicla, costul cu gunoiul menajer va scădea proporţional. Constatăm acum, având în vedere că trebuie să acoperiţi gaura aceea neagră, probabil că în următoarele luni, dublu va fi tariful pe gunoiul menajer. Să ne spuneţi şi nouă ce măsuri se vor lua pentru a acoperi acest decalaj?”, a întrebat Cezar Drăgoescu, consilier local USR.

Acesta a rămas cum s-ar spune cu gunoiul sub preş pentru că nu a primit nici o explicaţie. În cele din urmă proiectul a fost votat. Urmează ca în luniile viitoare, ADI ECODOLJ să lucreze la modificarea taxei speciale de salubritate.

Consilierii locali USR

Bani pentru sterilizarea câinilor craiovenilor

Sterilizarea câinilor un alt punct pe ordinea de zi a fost bine primit de majoritatea consilierilor locali. Prin urmare, Primăria Craiova va aloca pentru sterilizarea câinilor suma de 2.250.000 de lei. Prin implementarea acestui program autoritatea locală urmărește reducerea numărului de câini de pe domeniul public, ameliorarea sănătăţii şi bunăstării câinilor din adăposturi. Totodată vre să stopeze înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi a pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, promovarea deţinerii responsabile a câinilor, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor, precum şi reducerea comerţului ilegal şi a traficului cu animale.

Chiar dacă au o pensie de 20.000 de lei, pensionarii de peste 70 de ani merg gratuit cu RAT-ul

Pensionarii peste 70 de ani au gratuitate pe RAT

Consilierii locali au acordat prin votul lor gratuitate la transportul în comun pensionarilor cu domiciliul în municipiul
Craiova, care au un venit net din pensie de până la 1.750 lei/lună, dar şi celor cu vârsta de peste 70 de ani, indiferent de cuantumul pensiei. Însă pentru evitarea aglomerației în mijloacele de transport la orele de vârf facilitățile nu se acordă în intervalul orar 8.00-10.00 și 16.00-17.00 de luni până vineri. Şi în cazul acestui proiect au fost discuţii în rândul consilierilor locali. Unii dintre ei au ridicat problema pensionarilor care au peste 70 de ani, dar care beneficiază de pensii speciale.

„Este o măsură binevenită, dar este prost implementată. După cum bine ştim sunt „specialii” care au peste 70, 80 de ani. De ce să dăm abonamente gratis pentru un pensionar cu 10.000 de lei sau 20.000 de lei. Aceştia să nu beneficieze de gratuitate că nu este normal”, a spus liderul USR Dolj.

În apărarea executivului a sărit un consilier PSD care a replicat: „Specialii nu merg cu autobuzul„. Explicaţiile le -a dat însă viceprimarul Aurelia Filip.

„Atunci când eşti în executiv asculţi toate părţile. Am primit la primărie sesizări de la cetăţenii care merg în fiecare dimineaţă la job. Ei se plâng că sunt pline autobuzele cu pensionari. Şi eu cred că „specialii” nu cred că merg cu autobuzul. În schimb, sunt foarte mulţi pensionari cu pensii foarte mici. De această gratuitate aceştia vor beneficia în anumite perioade ale zilei”, a spus viceprimarul Craiovei.

Reabilitarea Fântânii Popova se face pe bani europeni

Fântâna Popova este cea mai veche din Craiova

Şi reabilitarea Fântânii Popova a generat discuţii. Când au aflat că este un proiect european, unii dintre consilierii locali s-au mai temperat. Totuşi, unii au spus că preţul este unul foarte mare.


” Înţeleg că este derulat pe fonduri europene. Totuşi, preţul de pe deviz este uriaş. Dacă împarţi 16mp cât are Fântâna Popova la 90 de mii de euro îţi iese 5-6 mii de uero/mp. Devizul este uriaş”, a precizat Cezar Drăgoescu. Explicaţiile au venit de la Adriana Motocu, directorul de la Implementare Proiecte Europene. „Fântîna face parte dintr-un contract de finanţare cu două componente. Prima componentă vizează reabilitarea a patru străzi, cea de-a doua, fântâna. Fântâna Popova este monument. Devizul a fost elaborat iniţial, în 2019, la faza DALI. Ulterior a fost reactualizat. Ca să obţinem avizul de la Cultură a fost necesar un studiu II. Acestea sunt costurile date de proiectant, noi nu putem interveni. Noi avem obligativitatea să actualizăm suma. Precizez că suma care a crescut valoarea proiectului este eligibilă, nu implică bani în plus de la bugetul local”, a explicat Adriana Motocu.

Reabilitare prin PNRR

Blocuri

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au aprobată documentaţia pentru reabilitarea mai multor blocuri prin PNRR. Este vorba de următoarele blocuri: 169E de pe strada Gorunului, blocul 175C de pe strada Paltinului, blocul A2 de pe aleea C-tin Brâncuşi, blocul A3 de pe strada George Enescu, blocurile A15 şi 16 din cartierul Brazda lui Novac, blocul B2 şi B4 de pe strada George Enescu, blocul M1 şi M 3 de pe strada Mirceşti. În acelaşi calup intră şi blocurile K27, K31, K32 de pe strada Fraţii Goleşti şi blocurile M10 de pe strada henri Coandă şi blocul M28 de pe strada Buziaş.

CITEȘTE SI: www.gds.ro/Local/2018-04-25/primaria-vrea-fonduri-europene-pentru-reabilitarea-cismelelor/

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS