Reabilitarea blocurilor din Craiova cu fonduri europene şchioapătă. Lucrările au început cu surle şi trâmbiţe, dar pe parcurs au pălit. Firma care se ocupă de anveloparea blocurilor care au fost prinse la reabilitare a pornit lucrările în trombă. Pe parcurs, acestea au scăzut în intensitate. Termenul a fost depăşit, iar acum se lucrează de aproape 5 luni pe întârziere. Constructorul, Capital Invest Design SRL Ilfov, spune că din cauza problemelor financiare caută un subcontractor care să pună umărul la finalizarea lucrărilor până la toamnă. Acesta spune că a ajuns să regrete că a contractat acest lucrări de reabilitare a blocurilor din Craiova.
Cele 18 blocuri reabilitate cu fonduri europene din cartierul Lăpuş s-au împărţit în două loturi prin prisma aşezării lor în teren. Unele sunt situate pe strada Ion Ţuculescu, în zona SUCPI, altele pe strada Calea Bucureşti. Blocurile de pe strada Ion Ţuculescu au un avans în ceea ce priveşte lucrările fiindcă aici sunt finalizate în proporţie de 90%. În schimb în cazul blocurilor de pe Calea Bucureşti, lucrările sunt mult întârziate. Aici s-a pus schela pe blocuri şi aşa a rămas, ici colo s-a lucrat la interior, anveloparea subsolului şi aşezarea scheletului metalic pentru fixarea plăcilor Bond.
Reabilitare cu poticneli la blocurile din Lăpuş
Lucările au început în luna iunie 2022, la şase ani de la semnarea contractelor pentru reabilitare termică, și aveau ca termen final luna decembrie a aceluiași an. Blocurile pe care s-a pus schela şi sunt reabilitate cu fonduri europene sunt următoarele: S3, S4, S5, S6, U2, U9, U7, U6a, U6b, O7, O8, O10, O13, O15, Bl1, Bl.2, Bl.3, Bl.4. din cartierul Lăpuş. Contractele de finaţare sunt prin POR 2014-2020, iar beneficiari, 828 de proprietarii şi 401 de apartamente.
Reabilitarea termică a blocurilor din Craiova, cartierul Lăpuș a mers anevoios încă din primele luni. Lucrările au depăşit termenul, iar incidentele au început să apară rând pe rând. Constructorul s-a împotmolit, au apărut tot felul de probleme. La începutul acestui an, reprezentanții constructorului recunoșteau că lucrează pe penalizări și promiteau că în luna martie, cel târziu aprilie să finalizeze reabilitarea. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până la această dată. Frânele care au împiedicat constructorul, respectiv firma Capital Invest Design SRL au fost printre altele lipsa materialelor, deficiențele descoperite în timpul derulării lucrărilor, cum ar fi probleme cu conductele de apă din subsol sau cu terasele unora dintre blocuri. La acestea se adaugă după cum spun și locatarii din blocurile intrate în reabilitare și calitatea proastă a lucrărilor. Prin urmare, la această dată, lucrările de reabilitare nu sunt încheiate 100% la nici un bloc.
Primăria Craiova recunoaşte problemele
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Craiova lasă să se înţeleagă că şi administraţia locală aşteaptă terminarea lucrărilor într-un timp cât mai scurt.
În Craiova, reabilitarea cu fonduri urmărită de ghinion
Este cunoscut faptul că în Craiova, reabilitarea termică din fonduri europene a blocurilor a iscat mare vâlvă. Ne referim aici la blocurile din cartierul 1 Mai reabilitate cu fonduri europene în perioada anilor 2014-2015. În primul rând proprietarilor li s-a spus că au de plătit o sumă, dar ulterior s-au trezit că au altceva de plătit. În al doilea rând, însăşi primăria s-a trezit că pierde fondurile fiindcă lucrările au înregistrat întârzieri faţă de graficele iniţiale. La final, reprezentanţii locatarilor din blocurile reabilitate au cerut primăriei recalcularea sumelor pe care proprietarii le aveau de plătit.
CITEȘTE ȘI:https://www.gds.ro/Local/2023-05-03/in-craiova-containerele-ingropate-si-au-deschis-trapa/