2.3 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDatornicii de la bloc, trimiși să ia apă de la robinetul stradal

Datornicii de la bloc, trimiși să ia apă de la robinetul stradal

-

Mii de craioveni sunt la această oră fără apă rece și apă caldă din cauza datoriilor către furnizorii de utilități. Sunt locatari în blocuri cu probleme, unde fie proprietarii sunt rău platnici, fie administrarea condominiului este defectuoasă. Aceștia iau cu găleata și bidoanele apă rece de la robinetele stradale puse în funcțiune de către operatorul de apă și canal pentru proprietarii din aceste blocuri.

Blocuri fără apă

S-au trezit fără apă rece și apă caldă la robinet. Știau că acesta va fi deznodământul pentru că de săptămâni bune tronau pe ușa blocurilor afișe cu anunțul, că le vor fi sistate utilitățile. Este vorba de mii de craioveni care locuiesc în blocuri cu datorii către furnizorii de utilități. Proprietarii au mers pe ideea că serviciile sunt la comun și nu se bagă de seamă dacă unii dintre ei nu-și plătesc consumul de apă. Alții sunt într-o stare financiară deplorabilă, locuiesc în foste cămine destinate muncitorilor, cu băi și wc-uri la comun. Pentru ei plata utilităților este o mare problemă. În al treilea rând mai este vorba și de ghinion sau credulitate pentru că și-au ales la asociație persoane care îi reprezintă defectuos. În plus, au angajat administratori care nu-și dau interesul și s-au mai învățat să ciupească din încasări, susțin chiar locatarii.

Acestea ar fi în mare cauzele care au lăsat mii de craioveni fără apă. Acum cară apă cu bidoanele de la pompele stradale, puse în funcțiune ad-hoc de către furnizorul de apă, Compania de Apă Oltenia (CAO). În loc de duș fac baie în lighean cu apă încălzită în oală pe aragaz.

24 de asociații de proprietari fără apă caldă

La sfârșitul săptămânii trecute figurau pe lista neagră a datornicilor și aveau sistată furnizarea apei calde 24 de asociații de proprietari. Termo Urban le-a închis robinetul din cauza restanțelor prea mari.

„SC Termo Urban Craiova SRL a sistat energia termică pentru apa caldă la 24 de asociații de proprietari, din cauza datoriilor acumulate către societate. Asociațiile de proprietari cu cele mai mari datorii sunt: 12 Rovine – 136 721.84 de lei; 5 Craiovița Nouă – 115 805.44 de lei; 1 Henri Coandă – 90 293.44 de lei; 29 Craiovița Nouă – 129 667.67 de lei ;13 Calea București – 114 938.44 de lei; 1 Sărari-Viitorul – 203 282.93 de lei; 23 Calea București – 170 422.06 de lei. SC Termo Urban Craiova SRL urmează să sisteze apa caldă și la alte asociații de proprietari în cazul în care acestea nu își plătesc datoriile”, a spus Maria Petroșanu Mărăcine, purtătorul de cuvânt al SC Termo Urban.

Unele dintre aceste asociații de proprietari vin din spate cu mari datorii. Debitele sunt din cauza restanțierilor care au îmbățișat un principiu halucinant: stai la bloc și nu plătești pentru că utilitățile sunt la comun. Altele au fost furate chiar de către cei pe care i-au angajat să le administreze blocurile, mai bine zis să încaseze de la locatari și să plătească furnizorii. Mulți dintre administratori au încurcat buzunarele, banii nu au mai fost recuperați, anchetele judiciare lâncezes și proprietarii stau fără utilități.

S-a pus dop la apa rece

Nici furnizorul de apă și canal nu s-a lăsat mai prejos. Restanțierii au rămas fără apă rece, bineînțeles, după ce au fost somați să-și plătească datoriile. Asociațiile de proprietari ori nu au avut banii necesari, ori nu au vrut și s-au trezit cu apometrul ridicat.

„Ca urmare a neachitării debitelor restante, în perioada 23.05 – 24.05.2023, au fost debranșate de la rețeaua publică de alimentare cu apă următoarele Asociații de Proprietari/Locatari din  Municipiul Craiova: Asociația de Proprietari Nr. 21 Putnei; Asociația de Proprietari Nr. 1 Putnei;Asociația de Proprietari Cămin C2 Putnei; Asociația de Proprietari Bl. C3-C4 Putnei; Asociația de Proprietari nr. 304+4B Valea Roșie;Asociația de Proprietari nr. 23 Valea Roșie – BL. J4, Sc. 1, 2”, spune purtătorul de cuvânt al SC CAO, Carmen Petrean.

Fără apă, cu wc-ul plin de rahat

Într-o atare situație tabloul este unul de-a râsu -plânsu la unele dintre aceste asociații de proprietari. La căminele de pe strada Putnei, unde întâlnești o lume pestriță, locatarii nu au nici apă rece, nici caldă. Băile sunt la comun și președinții de asociații se plâng că wc-urile sunt pline de dejecții. Puțini sunt cei care aduc apă cu găleata de la pompa stradală ca să arunce în toalete.

„Noi nu avem nici apă rece, nici caldă. Ne-au făcut o pompă de apă la poarta blocurilor. Aduc oamenii cu găleata. Unii pun la toaletă, alții… Sunt wc-urile pline de rahat. Am anunțat DSP, am vorbit la primărie, dar degeaba. Nu știm ce soluție să găsim. Cei de la CAO nu ne înțeleg. Oamenii ne găsesc pe noi țapi ispășitori. Trebuie să tragem toate aceste utilități separat, dar cu cine? Bun-platnicii au de suferit din cauza restanțierilor”, se plânge președintele unei asociații de proprietari de pe strada Putnei.

Blocurile din Henri Coandă nici asociație, nici apă

Blocurile de pe strada Henri Coandă fără apă/foto Claudiu Tudor

Aceeași situație este și în căminele de lângă fostul stadion Electroputere, 304 EP-4b de pe strada Henri Coandă. Locatarii cară cu sticlele și gălețile apă de la robinetul stradal.

„Stăm fără apă rece de câteva zile. Oamenii nu plătesc, Administratorul nu face mai nimic. Țipă la noi, am înțeles că are și dosar penal pentru delapidare pe la alte asociații de proprietari. Am înțeles că are pile la primărie și îl țin în brațe, iar noi stăm fără apă. Uitați, oamenii cară apă cu bidoanele”,
spune un locatar din blocul 304EP.

Proprietarii spun că administratorul a scos ca prin minune 30 de mii de lei și a plătit către CAO o primă tranșă din datorii, dar ei tot fără apă stau. Unii dau vina pe administrator, dar arată cu degetul și spre restanțierii indolenți.

”Am înțeles de la CAO că noi avem o datorie de 1.700.000 de lei, că nu s-ar fi plătit din 2010. Nu avem nici asociație. Președintele și-a dat demisia. Altă persoană care era în Comitet urlă la noi, atât face. Nu se ocupă nimeni”, spune o locatară venită să ia apă de la pompa stradală.

Blocuri din Valea Roșie fără apă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS