Consiliul Judeţean Dolj se pregăteşte să inaugureze două cule din judeţ, iar masa oferită în timpul evenimentului, dar şi promovarea acestuia se fac pe sume absolut ameţitoare. Cula Cernăteștilor și Cula Izvoranu-Geblescu vor fi inaugurate cu mare fast, pe 16 iunie, ocazie cu care CJ Dolj dă cu banii în stânga şi-n dreapta.
O petrecere câmpenească pentru 300 de persoane şi o promovare de toţii bani – pe acestea două CJ Dolj cheltuie cei mai mulţi bani. CJ Dolj ştie că oamenii se dau în vânt după petrecerile câmpeneşti. Aşa că nu a pierdut ocazia să organizeze un ospăţ de toată frumuseţea, pentru care va scoate din conturi mulţi bani. Instituţia a preconizat că la petrecere vor lua parte 300 de persoane. Pentru fiecare invitat a fost calculat un meniu care va costa 247,51 de lei, fără TVA. Astfel, întreaga sumă pe care o va suporta CJ Dolj pentru petrecere ajunge la 74.253 de lei, fără TVA. Cu TVA suma se ridică la aproape 15.000 de euro. Aceasta va avea loc în vecinătatea Culei Izvoranu- Geblescu din Brabova.
Cu ce se vor delecta invitaţii
Firma ofertantă care va aduce mâncarea în cadrul petrecerii câmpeneşti este S.C. PARC-TURISM S.A.. Potrivit caietului de sarcini, CJ Dolj a dorit servicii de catering pentru evenimente la preţul de 247,51 lei/persoană. Meniul va fi alcătuit din „gustări reci – 8 sortimente; gustări calde – 7 sortimente; garnitură – 1 sortiment; salate diferite – 2 sortimente; – pâine (lipie) – 1 buc; patiserie dulce – 2 sortimente; – apă minerală/plată 1 l şi 500 ml (produse cu TVA 9% = 200,45 lei/pers). De asemenea, CJ mai doreşte în meniul sucuri diferite, de 1l şi 500 ml; băuturi alcoolice (ţuică, palincă, vișinată) – 150 ml/pers; – vin la carafă (alb şi roşu) – 750 ml/pers (produse cu TVA 19% = 30,25 lei/pers).
La preţul produselor se adaugă şi comisionul firmei de catering, adică 16,81 lei/pers, fără TVA 19%. Aşadar, pentru masa fiecărei persoane, se va plăti suma de 247,51 de lei, fără TVA.
Eveniment de „talie internaţională“
În prezentarea achiziţiei, reprezentanţii CJ Dolj prezintă inaugurarea celor două cule ca pe un eveniment de „talie internațională, la care vor invitați din țară și din străinătate, personalități din domeniul cultural, diplomați, specialiști în etnografie și folclor, precum și reprezentanți ai administrației publice locale și naționale“.
În plus, instituţia mai precizează faptul că o masă la standarde de calitate era absolut necesară la un astfel de eveniment.
„Se impune servirea unor preparate tradiționale în cadrul unei serbări câmpenești, în zona specială amenajată din vecinătatea Culei Izvoranu – Geblescu din Brabova. Serviciile necesare trebuie să fie prestate de o firmă cu expertiză în domeniu, astfel încât manifestarea să atingă standarde de calitate corespunzătoare.
Serviciile de catering cu ocazia evenimentului de inaugurare a Culei Cernăteștilor și Culei Izvoranu-Geblescu se vor asigura la un nivel de calitate corespunzător cerințelor de reprezentare și protocol aferente acestui eveniment. Prestatorul va asigura toate resursele umane (bucătari, personal de servire și întreținere, etc). Totodată, şi pe cele materiale (mijloace de transport, aparatură și mobilier de specialitate, etc)“, se precizează în caietul de sarcini.
Mâncare cu nemiluita
Cerinţele CJ Dolj pentru cantitatea de mâncare oferită la acest eveniment sunt destul de mari. Oferta de servicii de catering pentru serbarea câmpenească va cuprinde: gustări reci – cel puțin 6 sortimente, minim 500 grame/persoanä; gustări calde – cel puțin 5 sortimente (un sortiment cu carne de porc, un sortiment cu carne de pui, 2 sortimente preparate din legume cu came porc și un sortiment la propunerea prestatorului), minim 600 grame/persoană; garnituri – minim un sortiment, 200 grame/persoană; salate – minim 2 două sortimente, 300 grame/persoană; pâine tip lipie – 1 buc/persoană; patiserie dulce – minim două sortimente, 200 g/persoană. De asemenea, băuturi non-alcoolice (apă plată și minerală, băuturi răcoritoare acidulate și neacidulate, servite din recipiente de 500 ml; vin alb/roșu – minim 500 ml/persoană; băuturi alcoolice tradiționale (țuică, palincă, vişinată) – minim 100 ml/persoană.
Firma care a obţinut contractul va trebui să asigure veselă de unică folosință biodegradabilă şi fețe de masă din pânză. De asemenea, personalul folosit pentru servire va purta uniformă cu accesorii de port popular oltenesc.
Una peste alta, invitaţii de la inaugurarea celor două cule se vor ospăta pe cinste.
Promovare piperată
Cheltuielile cu ospăţul nu sunt singurele care fac gaură în bugetul CJ Dolj. Instituţia investeşte în promovarea evenimentului de inaugurarea a celor două cule 126.000 de lei (fără TVA). În euro, suma se ridică la aproape 30.000 de euro (cu TVA). CJ Dolj şi-a dorit să promoveze cele două cule la o televiziune naţională. Acest contract a fost câştigat de S.C. ALL MEDIA COMPANY S.R.L. S.R.L, o firmă din Bucureşti.
Potrivit cerinţelor din contract, Consiliul Judeţean Dolj vrea difuzarea unui material publicitar. Acesta trebuie să aibă o durată de minimum 30 de secunde. Publireportajul trebuie să fie difuzat la o televiziune generalistă cu minimum 1,5 cotă de piaţă. De asemenea, CJ vrea filmare full HD, montaj şi voice over pentru publireportaj. Materialul trebuie să fie publicat în ziua inaugurarării celor două cule, pe 16 iunie. De asemenea, reportajul publicitar va trebui să aibă două difuzări (câte una la o televiziune diferită), în intervalul 18.00 – 21.00. Acelaşi contract stipulează şi publicarea unui comunicat de presă despre cele două cule pe cinci site-uri de ştiri. O altă cerinţă este promovarea evenimentului de către un influencer din social media. Acesta trebuie să fie nişat pe unul dintre domeniile cultural/istorie/antropologie/jurnalism. Totdată, influencerul va trebui să participe la evenimentul de inaugurare.
Încă 2.600 de euro pentru servicii de scanare laser 3D
La banii cheltuiţi pentru petrecerea câmpenească şi pentru promovare se adaugă suma de 2.644 de euro (cu TVA), pentru „Servicii de Scanare Laser 3D – Digitizare a obiectivului de patrimoniu Cula Cernăteştilor“. Practic, CJ Dolj doreşte copia fidelă, în format digital, a culei. Pentru acest lucru, CJ Dolj mai scoate din conturi încă 11.000 de lei (fără TVA).
„Digitizarea prin scanare laser 3D asigură copia fidelă în format digital a patrimoniului construit. Aceasta îi ajută pe arhitecţii şi specialiştii din domeniu să restaureze monumente istorice cu o precizie foarte bună şi cu costuri mult mai mici. De asemenea, copia digitală a patrimoniului construit contribuie la conservarea şi protejarea patrimoniului naţional. Totodată, poate fi transmisă viitoarelor generaţii, în cel mai precis mod“, se menţionează în descrierea achiziţiei.
Astfel, numai aceste trei achiziţii pe care GdS le-a găsit în catalogul electronic din SEAP vor scoate din conturile Consiliului Judeţean Dolj 211.253 de lei, fără TVA, adică 42.677 de euro (fără TVA).
Citeşte şi: Angajaţi la Salubritate Craiova, trimişi la perfecţionare la mare, la hotel de 200 de euro/noapte