8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljChinurile facerii la fântâna de la Piaţa Centrală

Chinurile facerii la fântâna de la Piaţa Centrală

Fântâna arteziană de la Piaţa Centrală încă nu are apă, iar motivul pentru care după aproximativ un an fântâna se află tot în chinurile facerii devine deja inexplicabil. Cu toate acestea, Primăria Craiova continuă să dea vina pe ploaie.

Fântâna arteziană de la Piaţa Mare, din care ar fi trebuit să ţâşnească apă de ceva vreme, încă nu funcţionează. Acest proiect a dat semne de eşec încă de la prima încercare de toată jena pe care a plănuit-o Primăria Craiova. S-a dat vina, iniţial, pe nepriceperea muncitorilor de la RAADPFL Craiova. Apoi a mai durat ceva timp până la noua idee, pentru ca în cele din urmă să se dea vina pe ploaie.

Metamorfoza fântânii

Fântâna ar fi trebuit inaugurată încă de anul trecut, dacă proiectul iniţial nu ar fi fost un total eşec. Reprezentanţii primăriei şi-au dorit ca oamenii care ies cu sacoşele din piaţă să îşi clătească ochii privind un proiect modern. Astfel, fântâna a fost gândită să fie echipată cu două cuburi metalice, care să pară suspendate în aer şi din care să curgă apă. Seara, cele două cuburi ar fi trebuit să fie iluminate, pentru un efect spectaculos.

Primăria a pus muncitorii de la RAADFPL la treabă, cu schema în faţă. Numai că aceştia, nefiind arhitecţi sau specialişti în acest tip de construcţii, au făcut treaba cum s-au priceput mai bine. Dar rezultatul a fost departe de aşteptări. După ce au fost montate cele două cuburi metalice, a început forfota în rândul craiovenilor. Imediat construcţia fost botezată cu multă ironie, „fântâna răzătoare“, fiindcă cele două cuburi chiar arătau aşa. Mai mult decât atât, foarte mulţi craioveni au susţinut că ideal ar fi fost ca nucul care a fost înlocuit de fântână să nu fi fost tăiat niciodată.

Aşa a arătat proiectul iniţial pus în practică
Aşa a arătat proiectul iniţial pus în practică

Văzând valul de critici iscate în oraş, primarul Craiovei, Lia Olguţa a ordonat ridicarea de urgenţă a cuburilor metalice.

„Colegilor de la RAADPFL nu le-a ieșit un proiect modern“

Primarul a transmis un mesaj cu privire la eşecul proiectului iniţial. De asemenea, i-a asigurat pe craioveni că următorul va fi de mare succes.

„Pentru că mulți dintre dumneavoastră se întreabă ce se întâmplă pe Calea București, lângă Piața Mare, vreau să vă asigur că acolo nu se construiește vreun bloc, ci se repune în funcțiune o fântână arteziană, așa cum era ea proiectată înainte de revoluție. Ar trebui să fie două cuburi, iluminate noaptea, care par suspendate când curge apa. Din păcate, colegilor de la RAADPFL nu le-a ieșit un proiect modern. Motiv pentru care le-am cerut să scoată lucrarea făcută de ei și să o refacem cum trebuie.

Nu s-a plătit nimic pentru această încercare a colegilor noștri. A fost doar o încercare, dar vom găsi, până la urmă, varianta cea mai frumoasă, astfel încât și arteziana să se ridice la înălțimea așteptărilor noastre pentru un bulevard european. Doar cine nu muncește, nu greșește!“, a scris, anul trecut, pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu.

O „palmă“ de fântână pare că le-a pus capac

De la montarea cuburilor metalice a trecut deja un an, însă promisiunea legată de proiectul care ar trebui să fie „la înălţimea aşteptărilor“ pare că a răsuflat între timp. Fântâna de la Piaţa Mare încă nu este gata şi continuă să fie încercuită de o plasa verde de protecţie, iar muncitorii de la RAADPFL par că se învârt în jurul cozii. Designul fântânii a luat cu totul altă turnură. De la cuburile moderne s-a ajuns la două statuete mitologice, ce simbolizează o femeie şi un bărbat care au braţe în formă de crengi, din care ar trebui să curgă apă. Numai că apa nu a reuşit să ţâşneacă nici acum din crengile respective. Mai mult decât atât, mozaicul iniţial, în nuanţe de albastru, a fost acoperit de o un strat de vopsea galbenă, care arată destul de bizar.

După toată tevatura de anul trecut, primarul oraşului a promis, în luna februarie a acestui an, că proiectul va fi gata în primăvară. „În această seară am vizitat „atelierul de lucru“ al RAADPFL și al artistului Mugurel Manea: fântâna arteziană de la intersecția Frații Golești cu Calea București. Este încă în lucru, pentru că instalația de apă și vopsirea ceramicii nu pot fi executate iarna, dar statuile, care imaginează un bărbat și o femeie transformați în copaci, sunt gata. În primăvară, vom avea posibilitatea să vedem cum se scurge apă din ramuri și jeturile artezienei. Felicitări sculptorului și echipei RAADPFL care a ajutat la realizarea încă unui punct de atracție în Craiova“, a transmis, la momentul acela, Olguţa Vasilescu.

Fântâna minciunilor

Cea mai recentă promisiune venită din partea reprezentanţilor primăriei a fost aceea că fântâna va fi funcţională până la Paşte. „În acest moment se fac ultimele retuşuri şi se munceşte la ultimele detalii de la mecanismele fântânii. Săptămâna aceasta va fi totul pus la punct. Până de Paşte fântâna arteziană de la Piaţa Centrală va fi funcţională“, au declarat reprezentanţii municipalităţii la începutul lunii aprilie.

Probabil se refereau la Paştele Cailor. Sărbătoarea a trecut demult, primăvara s-a încheiat, iar fântâna este tot pe uscat. Între timp, municipalitatea nu a mai anunţat niciun detaliu despre motivul pentru care această fântână, de dimeniuni destul de mici, dă atâtea bătăi de cap. Joi de dimineaţă (n.r. 8 iunie), doi muncitori se aflau în bazinul fântânii, însă nu păreau să facă ceva semnificativ.

Am întrebat Primăria Craiova despre motivul acestei întârzieri inexplicabile. Municipalitatea susţine, în continuare, faptul că vremea, bat-o vina, nu le permite să mai dea un strat de vopsea. „Este necesară o săptămână întreagă fără ploi pentru a se mai aplica încă un strat de vopsea, cel final. După ce se aplica şi acest strat, fântâna va fi funcţională“, au transmis reprezentanţii municipalităţii. Cu alte cuvinte, din februarie şi până acum nu a existat o săptămână întreagă în care să nu plouă. Cel puţin aşa a fost prognoza la primărie şi la RAADPFL.

Citeşte şi: Două cule din Dolj, inaugurate pe sume ameţitoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS