6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiste de karting, Basecamp, ce urmează? 8 noi proiecte studenţeşti primesc finanţare pentru dezvoltarea comunităţii din Craiova

Piste de karting, Basecamp, ce urmează? 8 noi proiecte studenţeşti primesc finanţare pentru dezvoltarea comunităţii din Craiova

Opt echipe studenţeşti au fost premiate marţi la Universitatea din Craiova, după ce au câştigat concursul de proiecte derulat de Centrul de resurse şi angajament Ford (CRAF). La eveniment au participat Mujdat Tiryaki, preşedintele Ford Otosan Craiova, Mike Schmidt, directorul de comunicare globală al Ford Fund (Detroit) şi Debbie Chennels, managerul Ford Fund Europa. Alături de aceştia s-au aflat autorităţile locale, Leonardo-Geo Mănescu, preşedintele EDUCOL şi Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

Printre proiectele finanţate anterior în cadrul programului se află pista de karting din Parcul Romanescu sau traseele Basecamp din Parcul Tineretului.

Din 2018 până în 2022, au fost investiți peste 1,35 milioane de dolari în Centru și întreprinderile studențești, conform Ford.

CRAF Craiova, primul centru de resurse Ford din Europa

CRAF Craiova, inaugurat în 2018, este unul dintre cele cinci astfel de centre la nivel global şi primul din Europa. Centrul este rezultatul unei colaborări dintre Ford Fund, Asociația pentru educație SV Oltenia (EDUCOL), o iniţiativă a Universităţii din Craiova, și Primăria Municipiului Craiova.

Intervenţie scurtă a primarului: “Aşteptăm în continuare proiecte, vrem să le aplicăm”

Evenimentul s-a bucurat pentru scurt timp de prezenţa primarului Lia Olguţa Vasilescu, “pentru că are de o mie de ori mai multe angajamente decât timp”, cum elegant a scuzat-o moderatorul întrunirii Leonardo-Geo Mănescu.

Într-un discurs scurt şi la obiect, primarul a ţinut să mulţumească Ford pentru că “a înţeles că trebuie să devină un partener social”. Apoi i-a asigurat pe studenţi de toată disponibilitatea Primăriei de a concretiza proiectele lor, care s-au dovedit a suscita mare interes până acum.

“Mă bucur că premiem din nou excelenţa în rândul studenţilor, mai precis proiectele pe care le faceţi şi pe care puteţi să le puneţi în practică atât cu ajutorul Primăriei Craiova, cât şi cu ajutorul echipei Ford. Iar toate proiectele pe care le-aţi făcut până acum suscită un mare interes în rândul tinerilor. Mă refer, de exemplu, la pista de karting, o activitate extraordinar de apreciată de tineri. De asemenea, la Basecamp care, începând de anul acesta, are două trasee tematice. În continuare, aşteptăm proiecte pentru că vrem să le aplicăm. Suntem şi rămânem partenerul dvs pe viitor, pentru toate aceste proiecte pe care le gândiţi şi noi le aplicăm în interesul noii generaţii”, a transmis Olguţa Vasilescu înainte de a se retrage grăbită de la prezidiu.

Spînu: Universitatea şi-a propus să devină motorul de dezvoltare a regiunii

Rectorul Universităţii a ţinut să sublinieze că la Craiova a fost înfiinţat primul CRAF din Europa, iar rezultatele nu au întârziat să apară şi i-au convins pe cei de la Ford să continue parteneriatul la finalul primei perioade, de 4 ani.

“Am început să construim echipe de studenţi şi iată ce am realizat. În primii patru ani, 2018-2022, au fost implementate 20 de proiecte, au fost implicaţi 196 de voluntari, 17 mentori, 11530 de beneficiari direcţi, peste 24.000 de beneficiari indirecţi, 143 parteneriate comunitare. Datorită succesului din cei 4 ani, Fundaţia Ford şi fabrica Ford Otosan au considerat că aceste proiecte trebuie să continue şi avem încă o perioadă de 4 ani. Suntem deja în al doilea. În 2022 au fost implementate 7 proiecte, 41 voluntari implicaţi, 13 mentori, 2500 beneficiari direcţi, 4000 indirecţi şi 53 parteneriate comunitare. Astăzi ne-am adunat pentru a-i felicita şi premia pe câştigătorii proiectelor din 2023. Sunt 8 proiecte câştigătoare din domenii precum sănătate – sănătate orală, corectare probleme posturale, sport, mediu, asistenţă persoane cu dizabilităţi, servicii mobile pentru studenţi etc.”, a declarat Cezar Ion Spînu.

Acesta consideră că 2016 a fost un an decisiv, când “Universitatea din Craiova a decis că trebuie să devină motorul de dezvoltare a acestei regiuni. Aşa că ne-am apucat de treabă. La final de 2017, am considerat că trebuie să facem un nou pas, implicarea în comunitate. Antreprenoriatul social era cumva la început în România, sigur că trebuia finanţat. Prin Asociaţia EDUCOL, din face parte ca membru fondator şi Primăria, am câştigat acest proiect, în octombrie 2018 a fost inaugurat Centrul de Resurse şi Angajament FORD”.

Vicepreşedintele Fundaţiei Ford, impresionat de studenţii craioveni

Înainte de anunţarea câştigătorilor, au luat cuvântul şi cei trei reprezentanţi Ford, care s-au declarat entuziasmaţi şi încrezători în proiectele studenţilor şi în adaptarea acestora la inovaţie şi noile tendinţe globale.

“Ceea ce mă surprinde în mod plăcut sunt camaraderia şi spiritul de echipă care definesc studenţii de aici şi mă bucur că putem lucra împreună pentru a construi noi proiecte.

LA Ford Fund suntem preocupaţi de modul în care putem îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor. Ştiu că în cadrul Centrului de Resurse Ford studenţii au reuşit să ajute mii de oameni din comunitatea locală”,a spus Mike Schmidt,Vicepreşedinte al Fundaţiei Ford.

Preşedintele Ford Otosan: “Tinerele talente sunt în centrul atenţiei noastre”

După câteva cuvinte în română, primite cu aplauze călduroase de auditoriu, preşedintele Ford Otosan Craiova, Mujdat Tiryaki, a vorbit despre importanţa inovaţiei şi a creării de noi parteneriate în interesul comunităţii: “Este important ca inovaţia să se întâmple în interesul comunităţii, să creeze noi parteneriate, să existe schimb de idei. Afacerea noastră continuă să crească, să se dezvolte şi să se schimbe, în acelaşi timp. Observăm că industria auto este axată din ce în ce mai mult pe autovehicule electrice şi autonome, iar în proiectele de antreprenoriat văd reflexia acestor schimbări. Tinerele talente sunt în centrul atenţiei noastre”.

Debbie Channels, managerul Ford Fund Europa, a mărturisit că startul proiectului, în 2018, a fost un risc asumat, care s-a dovedit un loz câştigător.

“Când am început în 2018 nu ştiam cum va fi, toţi ne-am asumat un risc. Toţi ar trebui să fiţi mândri, felicitări pentru realizările voastre. Sunteţi parte din reţeaua globală a tinerilor care vor să schimbe comunităţi”, a spus aceasta.

Citeşte şi: Morţii de la Judeţean, motiv de „discuţii inutile”. Secţiile nu mai dau informaţii despre pacienţii decedaţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS