4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătaie mare pentru modernizarea şi reabilitarea străzilor din Craiova! Licitaţia încă se coace

Bătaie mare pentru modernizarea şi reabilitarea străzilor din Craiova! Licitaţia încă se coace

Bătaie mare pe licitaţia Primăriei Craiova pentru modernizarea și reabilitarea străzilor, trotuarelor și aleilor din oraş! Primăria Craiova a împărţit întregul contract în două loturi, iar şase firme sau asocieri de firme se luptă pentru a obţine fiecare lot. Însă, până la desemnarea câştigătorilor, firmele mai au de aşteptat cel puţin până în luna septembrie, fiindcă primăria nu pare să se grăbească.

Firmele au dat năvală pentru obţinerea acestui acord cadru, fiindcă implică o sumă uriaşă. Acesta va fi valabil timp de patru ani. Valoarea totală estimată pentru acordul cadru scos la licitaţie de primărie este cuprinsă între 92.528.986,06 lei şi 229.204.373,15 lei, fără TVA, adică între 18,7 milioane de euro şi 46,3 milioane de euro. Ciudat este că deşi licitaţia a fost lansată de primărie încă din octombrie 2022, fiindcă în februarie 2023 a expirat vechiul acord cadru, nici până acum nu au fost desemnaţi câştigătorii.

Licitaţia încă este în desfăşurare şi se află la faza de evaluare calificare şi tehnică. Data limită menţionată este 8 septembrie 2023, însă autorităţile par că nu vor să se grăbească deloc. Până atunci este nevoie să se încheie faza de evaluare calificare şi tehnică. Apoi trebuie să înceapă şi să se încheie evaluarea financiară. Abia după aceea va fi desemnată firma sau asocierea de firme câştigătoare.

De această dată, Primăria Craiova a împărţit oraşul în două zone. Este vorba despre Zona de Nord şi Zona de Sud, iar fiecărei zone i-a alocat un lot. Zonei de Nord i-a revenit Lotul I. Suma totală estimată în acest contract se va încadra între 39.101.011,10 lei şi 96.879.056,12 lei, fără TVA. Zonei de Sud i-a revenit Lotul II. Aiici valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 53.427.974,86 lei şi 132.325.317,03 lei, fără TVA.

Ce firme vor să obţină megacontractul

Vechiul acord cadru, valabil din februarie 2019 până în februarie 2023 a aparţinut firmelor Domarcons SRL şi Erpia SA. Valoarea estimată a acestuia s-a ridicat la 35 de milioane de euro.

Acum, numărul firmelor care vor să pună mână pe noul megacontract este mare şi lupta pe măsură. Pentru Lotul I au depus deja oferte şase firme. Este vorba despre CONSTRUCŢII ERBAŞU (subcontractanţi: ERBASU TOTAL CONSTRUCT S.A., UMIVA ENGINEERING S.R.L. şi GRAFIC TENDS); Asocierea de firme OMEGA STAR SISTEMS SRL (Leader),UNITIP GLOBAL SRL,EAST WATER DRILLINGS,OYL COMPANY HOLDING AG S.R.L.; Asocierea de firme SC CASSAS SRL (Leader), DELCAD CONSULTING SRL, MULTISOFT S.R.L., SC Rodian Invest SRL, MATSTE; Asocierea de firme STRADE BAUUNTERNEHMUNG (Leader),PONTIS CONCEPT DESIGN SRL,SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA, PANADRIA; Asocierea DOMARCONS (Leader), IRIMAT CONS şi asocierea ERPIA (Leader),ROMASCO CONCEPT SRL. Lotul II a fost râvnit exact de aceleaşi firme, care vor să bifeze un contract atât de generos. Aşa că şi pentru acesta au depus oferte aceiaşi şase operatori economici.

Ce presupune acordul cadru pentru modernizarea străzilor din Craiova

Potrivit caietului de sarcini publicat în SEAP, Primăria Craiova a împărţit în trei etape activităţile solicitate în cadrul megacontractului. În Etapa 1 firma sau firmele câştigătoare trebuie să ofere servicii de proiectare tehnică P.T şi D.E. şi verificarea tehnică de calitate. În Etapa a II-a va avea loc execuţia lucrărilor. De asemenea, cea de-a treia etapă presupune asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei lucrărilor până la recepţia finală a acestora.

Ofertantul care va câştiga licitaţia are de îndeplinit mai multe criterii importante. Acesta trebuie să demonstreze că media cifrei de afaceri globală pentru ultimele trei exerciții financiare disponibile (2019, 2020 si 2021) a fost cel puţin egalp cu: Lotul 1 – Nord: 18.000.000 lei; Lotul 2 – Sud: 22.000.000 lei. În cazul în care mai mulți operatori economici participă în comun la procedura de atribuire, îndeplinirea cerințelor privind situaţia economică și financiară se demonstrează prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului.

De asemenea, ofertantul (operatorul economic individual sau asociere de operatori economici) trebuie să fi executat în ultimii 5 ani, raportaţi la data limită de depunere a ofertelor, în cadrul a maxim 5 contracte, lucrări similare duse la bun sfârşit, în valoare cumulată de cel puţin: – pentru Lotul 1 – Nord: 18.000.000 lei (excl. TVA); – pentru Lotul 2 – Sud: 22.000.000 lei (excl. TVA).

Citeşte şi: Craioveni, poftiţi acasă prin noroaie! (VIDEO)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS