0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMuncitori din state non-UE invadează șantierele firmelor din Dolj

Muncitori din state non-UE invadează șantierele firmelor din Dolj

În 2023 sunt de 6 ori mai mulți cetățeni străini din afara Uniunii Europene angajați în Dolj decât în aceeași perioadă a anului 2021. Cererea din partea firmelor este din ce în ce mai mare. În ce domenii de activitate lucrează cei mai mulți cetățeni străini și din ce țări provin. Crește cererea de străini și în domeniul serviciilor.

Penuria de forță de muncă locală în diverse sectoare de activitate se acutizează. În condițiile în care firmele locale nu își găsesc forța de muncă necesară pe piața locală, pentru a-și desfășura activitatea, apelează tot mai mult la imigranți. Potrivit datelor furnizate de Serviciul pentru Imigrări al Județului Dolj, la solicitarea GdS, până la jumătatea lunii iunie 2023 erau angajați în Dolj, pe baza avizului de angajare, 1.291 de cetățeni din state non-UE.

Aproximativ în aceeași perioadă a anului 2021 erau angajați în Dolj 211 cetățeni din state non UE, potrivit datelor pe care le-a furnizat la vremea respectivă către GdS Serviciul de Imigrări al Județului Dolj. Astfel, se observă că în 2023 sunt de 6 ori mai mulți cetățeni străini angajați la firmele locale decât erau în aceeași periodă a anului 2021.

Cererea pentru lucrători non-UE este foarte mare, în ultima perioadă. Și în 2022 a fost o cerere foarte mare de cetățeni străini din state din afara Uniunii Europene. “În 2022, la Serviciul pentru Imigrări al Județului Dolj au fost înregistrate 2.423 de solicitări privind eliberarea avizelor de angajare. În 2023 până acum (14 iunie 2023 – n.r.) s-au înregistrat 950 de solicitări”, informează instituția menționată.

Din ce țări străine provin muncitorii

Conform datelor oficiale, cei mai mulți cetățeni străini care lucrează la firme din Dolj provin din Nepal (330 de persoane), din Sri Lanka (255 de persoane) și din India (253 de cetățeni). Mai sunt cetățeni din Turcia (161 persoane), Pakistan (88 de persoane), Bangladesh (51 persoane), Filipine (25 persoane), Republica Moldova (23 persoane), Serbia (18 persoane), China (15 persoane).

În anii trecuți, cei mai mulți angajați străini care se angajaseră în Dolj erau din Vietnam, Turcia, Sri Lanka și Nepal.

Cei mai mulți străini lucrează în construcții și HORECA

Încă de când a început criza de muncitori pe piața locală, domeniul construcțiilor a fost cel mai afectat. Și acum se menține penuria de muncitori în construcții, în condițiile în care mulți cetățeni români care activau în acest domeniu au plecat peste hotare, în state europene. Astfel, cei mai mulți lucrători străini din state non-UE sunt angajați și acum în domeniul construcțiilor. De asemenea, în servicii este cerere mare de lucrători străini. Foarte mulți străini se regăsesc în HORECA, conform datelor oficiale. Îi observăm cu toții în hoteluri, restaurante sau chiar ca livratori mobili de alimente.

Străinii din afara UE angajați în Dolj mai lucrează în agricultură și în prelucrarea altor produse din minerale nemetalice.

Cum se obțin avizele de angajare pentru străini

Cadrul legal care stabilește condițiile în care cetățenii străini pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României este compus din OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, respectiv OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările ulterioare.

Angajatorii pot depune solicitări pentru obținerea avizelor de angajre inclusiv online pe adresa www.portal.igi.mai.gov.ro, conform celor precizate de Serviciul pentru Imigrări al Județului Dolj, către GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS