8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova vrea să facă muzeu în clădirea Şcolii Obedeanu

Primăria Craiova vrea să facă muzeu în clădirea Şcolii Obedeanu

Primăria Craiova vrea să preia imobilu primei şcoli din Oltenia și anume Școala Obedeanu, atestată din 1775. În clădirea de pe strada Pictor Oscar Obedeanu, nr.1, administraţia craioveană intenţionează să amenajeze un muzeu sau un centru cultural.

Având în vedere oportunitatea oferită în cadrul PR SV Oltenia 2021-2027, Prioritatea 7-Dezvoltarea Teritorială Sustenabilă și intenția autorității publice locale de a depune o cerere de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea și transformarea într-un obiectiv cultural (muzeu/centru cultural) a Școlii Obedeanu, situată în Craiova, str. Pictor Oscar Obedeanu, nr.1, Direcția Elaborare și Implementare Proiecte solicită efecturea demersurilor necesare în vederea schimbării destinației imobilului Școlii Obedeanu din spațiu de învățământ, în spațiu cu altă destinație”, se arată în Raportulprivind schimbarea destinației imobilului.

Trebuie menţionat că începând cu anul 2010, Școala Nr. 1 Obedeanu și-a pierdut calitatea de unitate de învățământ cu personalitate juridică și a devenit structură a Școlii Decebal Craiova. Aici activitatea educațională a
fost întreruptă de peste 3 ani, iar imobilul are lacătul pus pe uşă. Clădirea va fi preluată de la Şcoala Decebal care la acest moment administrează respectivul imobil. La rândul lui Inspectoratul Şcolar şi-a dat acordul, răspunzând primăriei:

” Schimbarea destinaţiei bazei materiale şi a terenului folosit de instituţiile şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, în primi 3 ani calendaristici de la întreruperea activităţii educaţionale, de către autorităţile administraţiei locale numai cu avizul comform al ministrului învăţământului. Întrucât activitatea educaţională a fost întreruptă de peste trei ani, Consiliul de administraţie al ISJ Dolj a apreciat că nu mai este necesar acordul său”, se arată în acelaşi raport.

File din istoria Şcolii „Obedeanu“

Iniţial, şcoala a funcţionat în chiliile bisericii din vecinătate. Este atestată documentar din 1775, dar vechimea ei poate să fie mai mare. Clădirea a fost ridicată în 1842 şi refăcută în 1890, când pe turnul şcolii apare şi vestitul ceas. Refăcută în urmă cu câţiva ani, clădirea păstrează frumoasa arhitectura iniţială, care îi dă un aspect deosebit. A fost ctitorită de un mare boier filantrop, Constantin Obedeanu, care a ridicat şi o biserică. Este atestată documentar printr-un hrisov domnesc din 26 aprilie 1775, emis de Alexandru Ipsilanti, deci are peste 235 de ani de existenţă neîntreruptă.

Şcoala Obedeanu nu va mai face parte din reţeaua şcolară
Şcoala Obedeanu nu va mai face parte din reţeaua şcolară

La 20 mai 1826, Şcoala „Obedeanu“ devine şcoală naţională în limba română, a doua din Ţara Românească, după cea de la „Sf. Sava“ din Bucureşti. Cu această ocazie, marele cărturar Ion Heliade-Rădulescu spunea: „Se crea o şcoală la Craiova, pentru prima oară de a preda gramatica, literatura şi ştiinţa în limba Patriei. Primii profesori fură numiţi doi din elevii mei, Stanciu Căpăţâneanu şi Grigore Pleşoianu“.
A fost, timp de 100 de ani, singura şcoală elementară din Craiova. Aici au învăţat de-a lungul timpului Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopşor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS