Oribila crimă care a avut loc în Grădina Botanică din Craiova a cutremurat întreaga suflare din oraş. Cu toate acestea, autorităţile au apelat la poziţia struţului şi au băgat capetele adânc în nisip până trece vâltoarea. Cel mai probabil, strategia a fost una clară: tăcere până se vor calma apele. Nimeni nu a simţit nevoia să le transmită părinţilor îndureraţi vreun mesaj. Nimeni nu le-a transmis nimic craiovenilor îngroziţi de evenimentul tragic, dacă să mai aibă încredere să meargă în Grădina Botanică, dacă s-a mărit numărul echipajelor de Poliţie Locală care patrulează sau orice altă măsură în acest sens. Nimic, absolut nimic! Abia în timpul şedinţei de Consiliu Local de joi, nevoită să spună ceva public, Olguţa Vasilescu a făcut câteva precizări.
Primăria, ca gâsca prin apă printre întrebările presei
Această atitudine a autorităţilor nu a făcut altceva decât să nască o întrebare absolut justificată: cum să administrezi un oraş şi să nu sufli o vorbă despre un astfel de eveniment de o gravitate rar întâlnită? Pare că administraţia nu a ţinut cont nici de durerea părinţilor ai căror copii au fost implicaţi, nici de teama care a luat naştere în rândul oamenilor, dar nici măcar de faptul că suntem în pragul unui festival important, iar multe publicaţii, inclusiv naţionale, vorbesc despre cât de nesigur este oraşul nostru.
Cu toate acestea, Primăria Craiova nu a transmis niciun mesaj. Presa a insistat pe lângă reprezentanţii primăriei, încă din momentul tragediei. Au cerut un punct de vedere referitor la eveniment. Însă, primăria a preferat să treacă exact ca gâsca prin apă pe lângă întrebările jurnaliştilor. Ori le-a dat posibilitatea să trimită o cerere pe Legea 544 privind liberul acees la informaţiile de interes public. Practic, cine ar fi vrut să ştie ce spun reprezentanţii primăriei despre tragedie sau dacă îşi propun anumite măsuri de siguranţă pentru craioveni, ar fi trebui să aştepte minim 10 zile.
Ce a urmărit, de fapt, primăria?
Cum nu a transmis un mesaj vizazi de acest subiect, putem trage singuri concluzia că primăria a urmărit să lase apele să se liniştească de la sine. Mai mult decât atât, toată lumea din administraţie lasă să se înţeleagă că tragedia a fost un eveniment izolat şi că nu este cazul să se transforme în motiv de îngrijorare la nivel local. Cu toate acestea, este absolut imposibil ca teama să nu le instaleze. Mai ales în rândul părinţilor ai căror copii frecventează Grădina Botanică.
Dincolo de lipsa declaraţiilor, am aruncat o privire pe toate paginile de Facebook ale instituţiilor importante din oraş şi ale persoanelor care conduc aceste insituţii. Pe pagina Primăriei Craiova, ultimele două postări sunt despre Festivalul IntenCity. Nici pe pagina Consiliului Judeţean nu există vreun mesaj legat de tragedia din Grădina Botanică. Nici pe pagina Prefecturii Dolj nu s-a transmis vreun mesaj referitor la eveniment.
Lia Olguţa Vasilescu s-a abţinut să facă vreo postare în acest sens. Însă, a simţit nevoia să se mai laude, miercuri, cu renovarea şi igienizarea Secției de primiri urgențe și internări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumpftiziologie „Victor Babeș” Craiova. Abia joi, în timpul şedinţei Consiliului Local, fiindcă nu mai putea să evite, Lia Olguţa Vasilescu a făcut declaraţii cu privire la tragedie. Aceasta l-a numit criminal în serie pe cel care a comis fapta şi a criticat psihologul liceului la care învăţa băiatul. (Detalii AICI)
Niciun alt manager al vreunei instituţii publice nu a comentat tragedia.
Poliţiştii au tăcut inexplicabil de mult
Nici poliţiştii doljeni nu au comunicat cum o fac în mod normal, atunci când se întâmplă un eveniment de o gravitate asemănătoare. În ziua crimei, aceştia au anunţat evenimentul, apoi s-a instalat o tăcere completă. Ore în şir de fierbere după oribila crimă, timp în care toată lumea făcea speculaţii. Într-un târziu s-a aflat că cel care a omorât-o pe fata de 14 ani şi a mai înjunghiat încă un tânăr de 20 de ani, este fiul unui poliţist din comuna doljeană Calopăr. Poate acesta a fost şi motivul pentru care informaţii au întâziat inexplicabil de mult.
Val uriaş de critici la adresa Poliţiei Locale Craiova
De departe cei mai criticaţi în mediul online au fost poliţiştii locali din Craiova. Oamenii au spus la unison că această instituţie ar trebui desfiinţată, că localii nu îşi merită salariile, că ar fi trebui să patruleze mai mult. Aici intervine întrebarea: pot, oare, poliţiştii locali care patrulează în Botanică să supravegheze întreaga suprafaţă a parcului în acelaşi timp? În mod evident, acest lucru este aproape imposibil. Fizic, nu ar fi posibil ca localii să fie unu la unu cu toate persoanele care vizitează Grădina Botanică în fiecare zi, astfel încât să oprească o tragedie care poate avea loc într-o secundă.
Şeful Poliţiei Locale, Octavian Mateescu, a declarat că „patrula de ordine publică şi Poliţia Locală au atribuţii de menţinere a ordinii publice. În jurul acelei ore, patrula a intrat în serviciu. Este vorba despre a doua tură, turele fiind 6-14-22, deci nu rămâne niciodată liberă Grădina Botanică. Colegii mei au fost în spate, la locul evenimentului, de acolo veneau. Asta pentru că, la ieşirea din spate, se strâng grupuri de copii care pun muzică la telefoane. De asemenea, fac anumite zgomote, iar locatarii din blocuri sunt deranjaţi. Primim mereu sesizări că deranjează liniştea publică. Au găsit un grup de trei fete, le-au spus să dea telefonul mai încet. Fetele au spus că pleacă oricum, că nu mai stau şi au părăsit zona aceea. Patrula s-a întors către intrarea principală a Grădinii Botanice pentru a-şi face rondul.
„Patrula a interacţionat cu el: ce faci, unde te duci?“
Pe la jumătatea drumului s-au întâlnit cu acest tânăr faţă în faţă, care mergea normal. Nu avea un comportament care să ducă la concluzia că ar trebui dispuse măsuri împotriva lui. Fiind singur în Grădina Botanică la ora aceea, patrula a interacţionat cu el: ce faci, unde te duci? Le-a spus că se duce acasă şi că scurtează drumul. El i-a salutat din proprie iniţiativă. Un copil care era bine îmbrăcat, era respectuos. I-a salutat din nou la plecare şi şi-a continuat drumul spre ieşirea din spate a Grădinii Botanice. Interacţionând cu el, au reţinut că este îmbrăcat în haine de culoare închisă. De asemenea,că are un rucsac de culoare roşie. De fapt, acesta a fost şi elementul care a dus la identificarea lui atât de rapid”, a delarat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu.
Mizerabila politică şi călcatul pe cadavre
Orice dramă de acest gen nu este niciodată lipsită de oportunişti care calcă pe cadavre cu gândul atragerii simpatiei politice. De exemplu, USR Dolj a profitat de ocazie şi a scos în faţă, imediat după tragedie, faptul că autorităţile locale, în speţă reprezentanţii PSD, nu își îndeplinesc datoria de a asigura siguranța locuitorilor. „Evenimentul tragic petrecut ieri în Grădina Botanică ne arată că, din păcate, nu trăim într-un un oraș sigur. Autoritățile nu își îndeplinesc datoria de a asigura siguranța locuitorilor Craiovei.
Acest incident nefericit ar trebui să dea de gândit autorităților și să le determine să ia măsuri rapide, concrete, pentru a preveni astfel de situații în viitor. USR Craiova, prin consilierii locali, a solicitat în repetate rânduri introducerea unui sistem de camere de supraveghere în oraș, monitorizat de Poliția Locală. Cu un astfel de sistem, siguranța în Craiova ar crește considerabil, iar cetățenii ar putea trăi într-un mediu mai protejat. Este momentul să ne unim și să cerem autorităților să ia măsuri concrete pentru a asigura siguranța noastră și a celor dragi. Nu mai putem tolera astfel de incidente tragice!“, au scris reprezentanţii partidului pe Facebook.
Ringo Dămureanu: Cer public Primarului municipiului Craiova și tuturor autorităților locale și județene să se trezească
Nici deputatul AUR, Ringo Dămureanu nu a lipsit din peisaj şi a transmis un mesaj cu iz politic. „TINERI ÎNJUNGHIAȚI ÎN LOCURI PUBLICE ÎN CRAIOVA, în timp ce municipalitatea, condusă de PSD și Olguța Vasilescu, pare preocupată doar de imagine și festivaluri străine de tradițiile noastre.
După ce luna trecută ați aflat cum copiii noștri sunt bătuți și tâlhăriți ziua în amiaza mare în locuri publice și mijloace de transport în comun, prevestind o tragedie, iată că inevitabilul s-a produs. Chiar astăzi, o fată de 14 ani și un băiat în vârstă de 20 de ani au fost înjunghiați, în timp ce se aflau în Grădina Botanică din Craiova. Fata a decedat din cauza rănilor suferite. Băiatul se află în stare gravă la spital. Ieri puteam fi noi, astăzi iată că a venit rândul altora. Cer public Primarului municipiului Craiova și tuturor autorităților locale și județene să se trezească și să garanteze siguranța tinerilor din orașul nostru. Cetățenii Craiovei sunt în stare de șoc și se întreabă unde erau polițiștii locali, „să o păzească pe Olga la Centrul Multifuncțional? De ce plătim salariile de mii de euro ale polițiștilor, ca să stea degeaba în instituții?”.
„Poliția locală din Craiova dă amenzi în piață, la babe, cu pătrunjel“, ne spune un doljean. „Olga, scoate Miliția Locală pe străzi că de aia sunt plătiți din bani publici. Să apere cetățenii care vă plătesc salariile!”, scrie altcineva din Craiova. Transmit pe această cale, în numele meu, ca Deputat de Dolj, dar și al conducerii Alianței pentru Unirea Românilor, condoleanțe familiei îndoliate“, a scris Ringo Dămureanu.
S-a activat şi maşinăria PSD
Evident, după astfel de reacţii politice în mediul online, maşinăria postacilor din PSD nu avea cum să nu se activeze. Aşa că, imediat au apărut şi reacţii din partea membrilor PSD. „Sinistru personaj acest Ringo Damureanu! Voi vă daţi seama că el vrea să câştige voturi pe durerea unor oameni?! Să nu mai vorbim că reprezintă sindicatul Forţa Legii (sindicatul poliţiştilor). Băiatul ăla nu era nici vreun golan, nici vreun borfaş, ci un om normal, pe care niciun poliţist din lume nu l-ar fi bănuit că are porniri criminale. Domnu’ de la AUR, dacă tot mi-ai dat block pentru ca am avut „nesimţirea” să te trag de mânecă, îţi promit că de acum încolo îţi voi acorda o atenţie specială. Derapajele de tipul ăsta merită băgate în seamă!“, a scris pe Facebook Cătălin Resceanu, un apropiat al primarului Craiovei şi directorul de la Water Park.
Acesta nu a fost singurul care a reacţionat.
Crimă oribilă şi nepedepsită, în Romanescu
Această tragedie readuce în atenţie încă o crimă oribilă, petrecută în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, în 2015. Pe atunci o fată de doar 17 ani a fost omorâtă şi aruncată într-un tufiş dintr-o zonă lăturalnică a parcului. Anul acesta se împlinesc opt ani de când părinţii Alexandrei Goghez o plâng. Însă, criminalul nu a fost prins şi continuă să se bucure de libertate. Anul trecut, GdS a întrebat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj despre faza în care se află dosarul. Instituţia a susţinut că se fac în continuare cercetări.
„Dosarul la care faceţi referire este înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind efectuate cercetări sub aspectul infracţiunii de omor. Cauza se află în faza de cercetare a faptei, fiind administrate probe în vederea identificării autorului infracţiunii şi stabilirii împrejurărilor în care s-a comis. Având în vedere stadiul cercetărilor, comunicarea altor informaţii ar periclita rezultatul anchetei“, au precizat, în vara lui 2022, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Singurul aspect pozitiv după moartea Alexandrei a fost acela că s-au instalat camere de luat vederi în Parcul Romanescu.