6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞedinţa CL Craiova: gunoiul se scumpeşte, ansamblul "Maria Tănase" poate să-şi angajeze avocat, "Henri Coandă" rămâne liceu

Şedinţa CL Craiova: gunoiul se scumpeşte, ansamblul „Maria Tănase” poate să-şi angajeze avocat, „Henri Coandă” rămâne liceu

Şedinţa ordinară din această lună a Consiliului Local (CL) Craiova a fost marcată de evenimentul care s-a petrecut cu câte zile în urmă în Grădina Botanică. Încă de la deschiderea şedinţei, unii consilieri locali au cerut primarului să instaleze camere de supraveghere în grădinile publice ale oraşului. Aceştia au ridicat problema siguranţei cetăţeanului în oraşul Craiovei.

„Să se aloce o sumă de bani pentru camere de supraveghere în Grădina Botanică, astfel încât tragedii precum cea de zilele trecute să nu se mai întâmple. Să preîntâmpinăm astfel de evenimente tragice. Încă din 2020 am spus că trebuie să montăm camere în parcuri, şcoli, grădiniţe, locuri de joacă. Iată, suntem în 2023 şi nu s- a întâmplat nimic. Trebuie montate camere de supraveghere şi în Parcul Tineretului”.

La final, primarul Lia Olguţa Vasilescu.


”În ceea ce privește camerele de luat vederi vreau să vă spun că abia în data de 9 iunie 2023 ne-a venit avizul de la Autoritatea Națională de Digitalizare care să ne permită să trecem mai departe. Deci, nu că nu ne-am gândit să punem camere de luat vederi în tot orașul, ne-am gândit și l-am și finanțat din bugetul local, dar am așteptat acest aviz. Abia acum vom putea să intrăm în procedură de licitație și să montăm camere. Dar, încă o dată, nu camerele de luat vederi l-ar fi oprit pe ucigașul respectiv. Nu camerele de luat vederi care existau la Timișoara l-au oprit pe acel om să înfăptuiască o crimă. Și, iată că este de negăsit”, a explicat Vasilescu.

Două proiecte au fost respinse

Din cele 41 de proiecte plus două peste ordinea de zi, ieri consilieri locali au respins două proiecte. Respectiv, nu şi-au dat acordul ca Liceul „Henri Coandă” să devină colegiu şi au respins intenţia primăriei de-a cumpăra nişte terenuri pentru extinderea cimitirului Dorobănţie.
Legat de această titulatură unul dintre consilieri a spus.

„Nu consideră că este bine pentru oraşul nostru ca un liceu tehnologic să devină colegiu. Asta ar însemna să-l punem laolată cu cele trei prestigioase colegii din Craiova. Dacă ne uităm pe performanţele acestui liceu nu are nici o legătură cu colegiile. Doamna director ne dădea exemplu că absolvenţi ai acestui liceu au ajuns, o domnişoară a ajuns stewardesă, un absolvent jandarm şi vreo trei fotbalişti. Aici sunt nişte chichiţe ca să-şi ia nişte profesori salarii mai mari şi să pună această titulatură pe frontispiciu”, a spus Cezar Drăgoescu, consilier USR.

Primarul Craiovei a spus că nici ISJ Dolj nu a dat un aviz pozitiv acestei solicitări. prin urmare unitatea de învăţământ rămâne la titulatura de liceu.
Al doilea proiect pe ordinea de zi care a iscta discuţii a fost proiectul de hotărîre privind cumpărarea unor terenuri din vecinătatea cimitirului Dorăbănţie.

„Nu consider oportun achiziţia acestui teren care se învecinează cu cimitirul Dorobănţie”, a spus Ionuţ Pârvulescu, consilier PSD. Acesta a fost completat de viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip. „Terenul este ocupat de case construite fără autorizaţie. Are ieşire la stradă 3 metri. Am fost la faţa locului, nu se poate extinde cimitirul între case. Nu putem cumpăra un teren grevat de sarcini”. Concluzionând, Lia Olguţa Vasilescu a spus:” Acest teren, când a venit reprezentantul vânzătorului în comisie a cerut un preţ mult mai mare. Nu poţi să şantajezi primăria că închizi strada. DSP nu ne va da niciodată aviz să facem cimitir între case. Acolo sunt construite nişte case. În acest caz, terenul acesta nu ne interesează”, a spus primarul.

Drept urmare, consilierii locali au spus pas acestui proiect.

Bani pentru „războaiele” Ansamblului Maria Tănase cu angajaţii

Discuţii aprinse au fost cu privire la banii pe care Ansablul Maria Tănase trebuie să plătească unui avocat într-un proces în instanţă între Constantin Enceanu şi ansamblu. Consilierii PNL şi USR au ridicat această problemă, spunând că un artist de valoarea lui Constantin Enceanu nu este coresct să nu fie încadrat pe postul de solist vocal, grad profesional I şi să fie remunerat ca atare. Totdată s-a ridicat problema că ansamblul are angajat un juris şi nu ar mai fi necesară angajarea unui avocat.

„Nu înţeleg de ce această instituţie are angajaţi juristi şi trebuie să mai angajeze un avocat?„, a remarcat Cezar Drăgoescu, consilieri local USR.

În replică, primarul Craiovei a spus:

„Eu sunt obligată să pun pe ordinea de zi orice cerere a unui insttuţii din subordinea CL Craiova. Vreau să vă spun că aici nu este vorba de vreo frustrare profesională a cuiva. Aici este vor de aplicarea legii. Dacă în lege scrie sau nu scrie că nu există buget nu se pot acorda majorări salariale, această instituţie nu poate să facă majorări salariale. În ceea ce priveşte jurisul instituţiei, nu ştie să se comporte ca un avocat, face pur şi simplu acte primare juridice pentru instituţia respectivă. În condiţiile în care înţeleg că nu a solicitate în instanţă nu doar drepturile salariale şi a solicitat şi alte daune este clar că instituţia poate să piardă mai mult de 4.000 de lei cât a solicitat un avocat”, a replicat Lia Olguţa Vasilescu.

Consilierii locali PSD şi-au dat girul pentru scumpirea gunoiului

Un alt punct firebinte pe ordinea de zi şi care a generat discuţii a fost cel cu privire la creşterea taxei desalubrizare.
Craiovenii vor plăti mai mult începând de la 1 iulie 2023 pentru gunoi. Taxa specială de salubrizare creşte de la 12 lei/lună/persoană, cât este la această dată, la 18 lei/lună/persoană, pentru utilizatorii casnici. Pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul, taxa va fi 502 lei/mc. Primul care a deschis subiectul a fost Cezar Drăgoescu.

„În principiu nu suntem de acord cu creşterea acestei taxe. Adică să crească cu 50% taxa pentru persoanele fizice şi 350% pentru persoanele juridice. Eu cred că la Iridex sunt probleme, nu există niciun control, să se vadă cât se colectează şi cât ajunge la groapa de gunoi. În 2022, este o discrepanţă între ceea ce s-a încasat şi ce s-a plătit pentru gunoi de vreo 5 milioane de lei. Practic noi, anul trecut am plătit mai mult decât am colectat. Nu susţinem creşterea acestei taxe”, a spus Cezar Drăgoescu.

Un alt consilier local USR a ridicat problema colectării.

„Pe vremea când colectarea se făcea de către Salubritate, în 2020-2021 s-a colectat 13 milioane de tone de gunoi reciclabil. Iridexul a colectat în perioada iulie 2021- decembrie 2022 doar 8 milioane de tone. Cum a reuşit Iridexul, cu containere speciale, cu containere îngropate, cu campanii de informare să colecteze mult mai puţin şi automat mai scump. Adică, de când a început colectarea selectivă în Craiova, populaţia colectează selectiv mai puţin?”, Eduard Alexandru Cîrceag, consilier local USR.

Problema unei scumpiri exagerate a vorbit şi consilierul local PNL, Teodor Sas. ” Este o creştere foarte mare de 50% pentru populaţie şi de 350% pentru agenţii economici. Noi nu vom vota acest proiect”. Reprezentanţii primăriei au spus că unele dintre cauze sunt scăderea populaţiei în Craiova, scumpirea combustibilului şi introducerea unei noi fracţii. În concluzie primarul Craiovei a spus că această taxă nu s-a mai făcut de doi ani. Aceast a făcut şi o paralelă între valoarea taxei de salubrizare şi preţul unui pachet de ţigări. Într-un final proiectul a trecut cu brio.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS