Prefectura Dolj este condusă de trei oameni – Dan Diaconu (prefect), Mariana-Venera Popescu (subprefect) şi Nicuşor Roşca (subprefect). Când vine vorba despre avere, piramida se răstoarnă, fiindcă subprefecţii au averi fabuloase faţă de cea a prefectului. Cei doi subprefecţi au terenuri cu nemiluita şi alte proprietăţi importante, care i-ar face invidioşi chiar şi pe oamenii foarte bogaţi.
Prefectul, pe ultimul loc la avere
Declaraţiile de avere ale conducerii Insituţiei Prefectului Dolj arată că, cel puţin în cazul celor doi subprefecţi, vorbim despre oameni care au economis foarte serios de-a lungul vremii. Nu este şi cazul prefectului, a cărui avere este destul de limitată. Dan Diaconu, prefectul de Dolj, a declarat că nu deţine niciun teren. Însă la capitolul imobile stă mai bine. Acesta se bucură de un super apartament de 130 de metri pătraţi în Craiova, dar şi o casă de 85 de metri pătraţi, tot în Craiova. Ambele imobile le deţine împreună cu soţia. În rest, prefectul nu a reuşit să pună deoparte nimic altceva. În declaraţia de avere nu a menţionat că ar avea vreun leu în conturi, vreo maşină sau orice alte bunuri. Singurul element care mai apare în declaraţie este un împrumut bancar, pe 30 de ani, în valoare de 372.720, din 2018. Cel mai probabil, cu ajutorul acestui împrumut a fost achitat apartamentul de 130 de mp, cumpărat în acelaşi an.
La capitolul venituri în 2022, prefectul de Dolj nu şi-a trecut venitul din această funcţie, fiindcă el a fost numit prefect abia în iulie anul trecut. Aşadar, acesta a precizat în declaraţia de avere că, în 2022, a încasat un salariu anual de 25.462 de lei de la firma MEDIACONCEPT SRL. De asemenea, Dan Diaconu a mai obţinut din funcţia de consilier local, o indemnizaţie de 13.140 de lei. Soţia acestuia a câştigat de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Dolj un salariu anual în valoare de 36.087 de lei.
Subprefecta are proprietăţi cu nemiluita
Mariana-Venera Popescu ocupă funcţia de subprefect al judeţului Dolj, însă activitatea acesteia în spaţiul public este aproape inexistentă. La capitolul avere, însă, stă foarte bine. Declaraţia acesteia de avere arată că numele subprefectei se află pe actele de proprietate a foarte multor terenuri. E adevărat, aceasta le deţine alături de alte persone. Venera Popescu are două terenuri în Craiova, de 474 şi 941 de mp, alături de doi membri din familie. Celelalte 13 terenuri le deţine împreună cu membri ai familiei, dar şi cu alte persoane. Cinci dintre acestea sunt intravilane şi se află în Craiova şi au o suprafaţă totală de 17.269 de metri pătraţi. Tot în declaraţie mai apare un teren agricol din Craiova, cu o suprafaţă de 30.579 de metri pătraţi. Încă un teren agricol, de 50 de Ha, se află în localitatea mehedinţeană Oprişor. Altul, tot agricol şi tot de 50 de Ha, se află în Segarcea (Dolj). În acelaşi document mai sunt menţionate două terenuri la Calafat, fiecare de 400 de mp, şi încă două la Cârcea, intravilane, cu o suprafaţă totală de aproape 13 Ha. Ultimul teren este unul aflat la Crevedia (Dâmboviţa), cu o suprafaţă de 5.000 de mp.
Şi la capitolul imobile, subprefecta de Dolj face concurenţă celor mai bogaţi oameni. Aceasta are două case imense în Craiova, de 229 mp şi 341 mp. La acestea se adaugă o garsonieră de 46 de mp, în Craiova, care se află pe numele fiicei şi încă un apartament de 65 mp, moştenit de subprefectă alături de încă două persoane.
Pe lângă toate imobilele enumerate, Mariana-Venera Popescu mai deţine şi un spaţiu comercial de 211 mp, tot Craiova. Iar averea nu se limitează doar la acestea proprietăţi. Subprefecta a declarat că nu are maşină, însp are ceasuri şi bijuterii în valoare de 27.000 de euro.
Chirii de 158.845 de pe an
Ajungem acum la bunurile de valoare înstrăinate. Din septembrie 2021 şi până în mai 2022, Venera Popescu a înstrăinat cinci terenuri intravilane, care au avut o valoare totală de 220.834 de lei şi 8.333 de euro. Cu toată averea fabuloasă, subprefecta a menţionat că are în conturi banala sumă de doar 11.000 de lei. De asemenea, aceasta a declarat că a acordat patru împrumuturi, în nume personal, către trei persoane. Valoarea totală a acestora se ridică la 63.000 de euro. De asemenea, subprefecta spune că a contractat un împrumut bancar anul acesta, în valoare de 200.000 de lei. Şi la capitolul venituri, Venera Popescu încasează bani din destul de multe surse.
Astfel, de la Prefectura Dolj aceasta a avut, anul trecut, un salariu de 108.673 de lei pe an, adică 9.056 de lei pe lună. La aceştiu bani s-a adăugat norma de hrană, în sumă de 12.274 de lei. De asemenea, aceasta mai încasează încă o indemnizaţie de 21.909 de lei pe an şi încă un salariu de 6.090 de lei de la Asociaţia Macedonenilor din România. Iar sursele de venit nu s-au oprit aici. Subprefecta a mai câştigat încă 9.000 de lei din drepturi de autor. Însă, banii cei mai mulţi vin din chirii. Aceasta a încasat, în 2022, suma de 158.845 de lei la acest capitol. Alţi bani au mai venit din arendă, iar suma câştigată s-a ridicat la 13.505 lei.
Şase terenuri şi un „palat“ de peste 300 de mp
Cel de-al doilea subprefect, Nicușor Roşca, a reuşit să strângă o avere considerabilă. Acesta are, alături de soţie, şase terenuri. Unul dintre acestea, cu suprafaţa de 800 de mp, se află în Cârcea. Restul sunt agricole şi se află în localitatea olteană Ştefan cel Mare şi localitatea doljeană Dobroteşti. Suprafaţa totală a acestora este de 16,59 Ha. Suprefectul mai are şi un apartament de 70 de mp în Craiova, dar şi o casă imensă, de 333 mp, la Cârcea.
La acestea se adaugă trei maşini: o Dacia Logan, un Audi A4 şi un Audi Q7. În rest, acesta nu a mai declarat că ar deţine alte bunuri de valoare sau vreun leu în conturi. Din salariul de subprefect, acest a încasat, anul trecut, 147.655 de lei, adică 12.304 de lei pe lună. Soţia acestuia, care este profesoară la un liceu craiovean a adus în bugetul familiei suma de 91.797 de lei în 2022. Suma cea mai mare încasată de familia Roşca a venit din activităţi agricole în comuna Ştefan cel Mare din Olt. Aceasta s-a ridicat la 155.203 de lei.
Citeşte: Ce avere are conducerea Primăriei Craiova. Olguţa Vasilescu, cap de afiş