0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe ne facem cu ţânţarii?

Ce ne facem cu ţânţarii?

A trecut o săptămână de la ultima dezinsecţie, efectuată în Craiova şi oraşul colcăie de ţânţari. Craiovenii se plâng că oraşul este invadat de sâcâitoarele insecte.

Locuitorii urbei se întreabă cu ce soluţii s-a făcut dezinsecţie pentru că nu au niciun efect. Parcurile, grădinile publice, întreg oraşul şi chiar locuinţele craiovenilor sunt asaltate de supărătoarele insecte. În ciuda acestor reprize de dezinsecţie, craiovenii se plâng că sunt terorizați de țânțari și de agresivitatea acestora. O ieșire în parc se poate transforma într-o plimbare neplăcută. Locuitorii orașului spun că nu este necesar să ajungi într-un loc cu multă vegetație, împădurit sau în apropierea unui luciu de apă ca să fii asaltat de țânțari. Supărătoarele insecte sunt prezente în cartierele de case și blocuri, cu precădere seara.
Suntem la începutul celei de-a doua luni de vară, iar vremea schimbătoare şi ploile au făcut ca aceste insecte să fie mult mai agresive. Operatorul care se ocupă de dezinsecţie în oraş, SC Salubritate, a aplicat în parcuri tratamente împotriva dăunătorilor pentru plante, care au efect şi asupra ţânţarilor. Fără efect, spun craiovenii care nu mai au soluţii la invazia acestor insecte.

„Groaznic. Seara dau năvală. Ca să stăm seara în curtea casei cumpărăm diverse produse. Le dăm foc şi aşa mai reuşim să petrecem câteva clipe seara la răcoare. Ziua nu ştiu cum este că nu ieşim în parc sau alte locuri în care ar fi ţânţari”, spune o craioveancă.

Dezinsecție terestră

Parcurile, cuibul ţânţarilor

Mai rău este în zonele cu vegetaţie. Asaltul ţânţarilor este de neoprit.

„Acum în apartament este cald, mai venim în Grădina Botanică să luăm o gură de aer, să ne relaxăm, dar ţânţarii ăştia ne strică liniştea. Sunt păcătoşi rău. nici o soluţie parcă nu-i mai stârpeşte”, spune o altă craioveancă.

Craiovenii trăiesc de câţiva ani, în perioada caldă, sub asaltul şi ameninţarea ţânţarilor. Fiecare colţ al oraşului este invadat de aceste insecte supărătoare şi periculoase pentru sănătatea cetăţenilor. În aceste condiţii, se ridică mai multe întrebări: de ce nu are dezinsecţia efect? Sunt de vină ploile, vegetaţie abundentă?
Tratamentele făcute din aer, cu avioane, sau de la sol, par să nu aibă rezultat. Oamenii se plâng că sunt atacaţi de ţânţari, atât în parcuri, cât şi acasă şi acuză că autorităţile dau cu „apă chioară„. Ei spun că această poveste se repetă în fiecare an. Efect par să nu mai aibă nici soluţiile pe care craiovenii le folosesc individual.

„Acasă avem plase la ferestre şi mai folosim diverse soluţii. Trebuie să mai ieşim cu cel mic la plimbare, la locul de joacă şi atunci e prăpăd. L-au muşcat deja. El nu ştie se scarpină şi a făcut bubiţe. Acum, nu ştim ce să mai luăm. Căutăm soluţii pe bază de hormoni, că am înţeles că mai repede mor la soluţiile pe bază de hormoni, dar nu ştim”, spune o mămică.

Alţi craioveni spun că o plimbare liniştită în parc e posibilă doar cu dispozitivul anti-ţânţari.

Salubritatea în luptă cu ţânţarii

Reprezentanții Salubrității Craiova au efectuat mai multe etape de dezinsecție, în ultimele luni, dar problema nu pare să fi fost rezolvată.
Acțiunile de dezinsecție efectuate până acum au fost: Larvicidare în data de 2.06.2023 și repetată în data de 23.06.2023, substanța folosită: Vectobac. Dezinsecție aeriană în perioadele 19-20 iunie si 30 iunie-1 iulie, substanța folosită fiind Solfac Trio EC 140 NF de la Bayer;
Dezinsecție terestră în perioada 2-11 iunie, substanța folosită este Microsin de la I.N.D.I.A.. În perioada 27-30 iunie, s-a repetat dezinsecția terestră în parcuri, zona 1 Mai și Centrul Istoric. Soluțiile au fost schimbate față de anul trecut. În anul 2022, la dezinsecția aeriană și terestră, substanța folosită a fost Solfac Trio EC 140 NF de la Bayer. Pentru mărirea eficienței acțiunii de dezinsecție, în anul 2023 se acționează cu o substanță diferită la dezinsecția terestră față de cea aeriană. Soluțiile folosite în procesul de dezinsecție au fost achiziționate nu în funcție de prețul lor, ci de substanțele chimice din componența lor și de eficiența acestora. Principalele criterii după care sunt alese sunt componenta chimică, concentrațiași vectorii pentru care se acționează, neexistând o condiționare de preț.
Din 1 iunie și până în prezent, la Telefonul Cetățeanului au fost înregistrate 12 sesizări referitoare la disconfortul produs de țânțari și în toate cazurile s-a acționat la locurile indicate, efectuându-se acțiuni de dezinsecție, suplimentar față de programul unitar de dezinsecție.

Dacă există precipitații, așa cum a fost cazul în ultima perioadă, atât eficiența, cât și remanența substanței (persistența ei este de până la 90 de zile, dacă nu plouă) sunt afectate”, se arată într-un răspuns dat GdS de către SC Salubritate Craiova SRL.

DSP atenţionează

Este cunoscut faptul că ţânţarii pot răspândi prin muşcăturile lor, la om şi la animale, virusul West Nile. Legat de infecţia cu virusul West Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj anunţă pe site-ul propriu:


„Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care, în majoritatea cazurilor, este subclinică dar uneori poate prezenta şi manifestari de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.
În cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical”, se menţionează în anunţ.

Tot DSP Dolj face următoarele recomandări:
Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West – Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei :
să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;
să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;
să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută
„.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS