4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContestațiile au adus singura medie de 10 în Dolj. Discrepanțe și de peste două puncte la recorectare

Contestațiile au adus singura medie de 10 în Dolj. Discrepanțe și de peste două puncte la recorectare

Rezultatele de după contestațiile de la Bacalaureat au adus prima și singura medie de 10 din județul Dolj. Elevul din Colegiul Național „Frații Buzești“, care obținuse inițial media de 9,95, a depus contestație la Limba și Literatura Română și a reușit să obțină nota maximă. Așadar, notele sale au fost 10 pe linie, la Limba Română, Matematică și Anatomie. Au existat și alți norocoși cărora le-au crescut notele chiar și cu peste dou puncte.

Trei colegii din Craiova au dat cei mai buni absolvenți

Pe locul doi în Dolj rămâne media de 9,93, obținut la Colegiul Național „Ștefan Velovan” din Craiova, încă de la rezultatele inițiale. La aceasta se mai adaugă încă o medie de 9,93 obținută după contestații. Aceasta aparține unui absolvent din Colegiul Național Carol I, care a reușit să obțină 80 de sutimi în plus la Limba și Literatura Română după contestație. Așadar, de la nota 9, lucrarea i-a fost notată cu 9,8 după recorectare.

Pe locul trei în județ se află trei elevi – doi din Buzești și unul din Carol, toți cu media 9,9. Doi dintre aceștia au reușit să își îmbunătățească media după ce au depus contestații, tot la Limba și Literatura Română. Unul a reușit să obțină 60 de sutimi în plus, iar celălalt doar 25 de sutimi.

Locul patru este ocupat de media 9,86, obținută de trei elevi – doi din CN „Frații Buzești”, iar unul din CN „Carol I”. Aceștia au obținut media încă de la rezultatele inițiale, niciunul dintre ei nedepunând vreo contestație. A cincea medie a fost de 9,85 și a fost obținută de un absolvent al CN „Ștefan Velovan” din Craiova. Așadar, primii 10 elevi care au obținut cele mai bune rezultate din Dolj la Bacalaureat sunt absolvenți ai colegiilor „Frații Buzești” (5), „Carol I”(3), „Ștefan Velovan (2)”.

Au tras de lucrări ca să dea nota 5

După contestațiile de la Bacalaureat, rata de promovare din județul nostru a crescut de la 67,7 la 70,7. În mare parte, aceasta a crescut fiindcă profesorii care au recorectat lucrările au dat nota 5 sau puțin peste, acolo unde lucrările inițiale avuseseră note de peste 3 sau peste 4. Acest lucru înseamnă că mulți profesori care au recorectat au extras cât de mult au putut din lucrări pentru a putea să dea nota 5 sau puțin peste.

Acest lucru i-a ajutat foarte mult pe absolvenții care reușiseră să ia note mai mari la două dintre materii, iar o singură materie le-a afectat admiterea. După ce au reușit să ia 5 cu ajutorul contetației, notele de la celelate două materii i-au ajutat să aibă media peste 6, deci să promoveze examenul maturității. Au existat, însă, și situații în care profesorii au recorectat la „sânge“ și au lăsat notele de sub 5 identice sau chiar le-au scăzut. Ce-i drept, însă, situațiile acestea au fost mult mai puține decât acelea în care s-a ajuns la nota 5.

Discrepanțe chiar și de două puncte între notele inițiale și cele finale

Dincolo de rata de promovabilitate, au existat și situații în care discrepanța dintre nota inițială și cea finală, de după contestații, a fost foarte mare, chiar și de peste două puncte.

GdS a analizat întreagul bilanț și vă prezintă cazurile în care au existat cele mai mari diferențe.

Cea mai mare discrepanță descoperită de noi a fost de 2,4 puncte. Este vorba despre lucrarea unui elev din Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Craiova, care inițial a fost notat la Istorie cu nota 7,2. După contestație, însă, acesta a luat 9.6. La Frații Buzești, nota unui elev la Limba Română a crescut, după contestație, de la 6,35 la 8,5. Practic, de la media inițială de 8,51, elevul respectiv a ajuns la o medie finală de 9.23.

Un alt exemplu similar vine de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, unde un elev a obținut nota 7,35 la Istorie. Acesta a depus contestație, iar nota finală a fost mai mare cu mai bine de două puncte. Absolventul a reușit să obțină o notă finală de 9,45 la Istorie, după recorectare. Astfel, de la o medie inițială de 8,65, elevul a ajuns la o medie finală de 9,35.

Aceeași situație a fost și în cazul unui elev din CN „Gheorghe Chițu” din Craiova. Acesta luase nota 5.7 la Limba Română, iar după recorectarea lucrării, el a obținut nota 7.8, ceea ce înseamnă o creștere de 2,1 puncte. Cu 1,9 puncte i-a crescut nota și unui elev de la Liceul „Dimitrie Filișanu” din Filiași. Acesta obținuse la Limba Română nota 6 , iar după recorectare a ajuns la 7.9.

De la 7,65 la 9,5

Și la Frații Buzești un elev a obținut 1,9 puncte după recorectarea lucrării de la Limba Română. Acesta luase inițial nota 6,9, iar recorectarea i-a adus nota de 8,8. Tot la acest colegiu a existat și o creștere a unei note cu 1,85 de puncte, la Istorie. Astfel, un elev care luase inițial nota 7,65 la această materie, a obținut, după contestație, nota 9,5.

Un alt caz fericit după contestații a fost la Colegiul Militar din Craiova. Un elev a luat, în plus, la Limba Română, 1,7 puncte. Nota sa de 7,1 s-a transformat în 8,8. Același elev a făcut contestație și la Matematică, reușind să obțină nota 10 de la 9,75.

Un alt elev de la Liceul „Petrache Trișcu” obținuse inițial, la Limba Română, nota 6.30. După contestație, acesta a ajuns la 7,90. Cu 1,55 de puncte și-a mărit nota la Istorie, după contestație, și un elev de la Buzești, care obținuse inițial 7,55, apoi a fost notat cu 9,1.

La Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, un elev a obținut nota 7,9 la Limba Română, apoi a făcut contestație și după recorectarea lucrării, nota finală a fost de 9,4. Așadar, un punct și jumătate diferență. Tot cu 1,5 puncte i-a crescut nota și unui elev din Frații Buzești, care luase inițial, la Limba Română, nota 7,8, iar după contestație, nota finală a ajuns la 9,3. Și nu a fost singurul caz de acest gen din colegiu. Un alt elev de aici a obținut inițial, la Limba Română, nota 7,3, care după contestație a ajuns la 8,8.

În aceeași situație a fost și un elev din Carol I, care obținuse la Istorie nota 7,95, iar după contestație, nota finală a fost 9,45. Și la Liceul „Independența” Calafat a fost înregistrată o discrepanță foarte mare între nota inițială și cea finală a unui elev, la Istorie. Acesta obținuse la primele rezultate nota 6,75, care a devenit 8,25 după ce au fost afișate contestațiile.

De la 6,6 la 8,1 după ce au avut loc contestațiile

Și un elev de la Liceul Teologic Adventist a avut un salt spectaculos la Limba Română după contestație. Acesta a reușit să-și transforme nota 6,6 în 8,1. Nici CN „Elena Cuza” nu a făcut excepție. Un elev care luase nota 7 la Limba Română, a obținut 8,5 după contestație. La Liceul „Petrache Trișcu”, un elev a reușit să obțină nota 7,30 la Limba Română, după ce la rezultatele inițiale luase 5,80. Un alt elev de la Liceul Teoretic „George St. Marincu” Poiana Mare și-a transformat nota de la Istorie din 7.55 în 8.95.

La Dimitrie Filișanu a existat un elev dublu norocos. Acesta a obținut note frumoase la două dintre materii, după recorectare. Așadar, la Limba Română a avut inițial nota 6.7, apoi a ajuns la 8.15. De asemenea, la Istorie a ajuns de la 8.05 la 9.55.

Picase bacul la Istorie, iar după contestație a primit peste 7

O altă situație cel puțin stranie a fost a unui elev din Henri Coandă. Acesta a trecut, însă, de la agonie la extaz imediat după ce s-au afișat contestațiile. Dacă după notele inițiale acesta fusese declarat respins, contestația de la Istorie l-a transformat într-un absolvent care a fost declarat admis la bacalaureat. Inițial, acesta luase nota 4,95 la Istorie, iar condiția obligatorie de obținere a notei minime de 5 nu fusese îndeplinită. La celelalte două materii, elevul obținuse 7 și 9,6. După contestație, situația s-a schimbat total fiindcă nota sa finală de la Istorie s-a transformat în 7,2. Așadar, acesta a reușit să promoveze bacul cu media 7,93.

Și la CN Elena Cuza a fost un caz fericit, cu un elev declarat admis abia după contestație. Acesta obținuse la Istoie 4.70, iar nota i-a fost transformată în 5 după recrectare. De asemenea, acesta a făcut contestație și la Limba Română, iar nota i s-a mărit de la 7.8 la 8.4.

Contestațiile le-au scăzut notele

Au existat în județul nostru și situații, mai exact 499, în care notele au scăzut după contestații. Majoritatea cu foarte puține sutimi. Însă, analizând bilanțul am găsit două note care au scăzut destul de mult. O astfel de situație a avut loc la Frații Buzești, unde un elev a obținut nota 8,5 la Limba Română, după ce inițial obținuse 9,15.

O scădere și mai mare a avut loc în cazul unei lucrări din „Ștefan Odobleja”, tot la Română. Un elev care avusese nota inițială 7,75, s-a ales cu 6,6 după recorectare. O situație cel puțin ghinionistă s-a întâmplat la Liceul Marin Sorescu. Un elev care obținuse 4,5 la Română a depus contestație și a reușit să obțină nota 6. Însă, acesta a depus contestație la toate cele trei materii. La Istorie nota i-a crescut de la 5.1 la 5.25. Dar la Logică nu a mai avut același noroc, iar nota i-a fost scăzută de la 5 la 4.1. Însă, oricum nu ar fi luat nota necesară admiterii.

În total, în județul Dolj au fost depuse 2424 contestații. În urma reevaluării lucrărilor, 1.773 de contestații au fost admise în plus, 499 contestații au fost admise în minus, 152 de contestații au rămas nemodificate. De asemenea, potrivit ISJ Dolj, 117 candidați au fost declarați promovați după reevaluarea lucrărilor.

Citește și: Cele mai bune versus cele mai slabe licee din Craiova şi Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS