7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe reiau lucrările de reabilitare la blocurile din Lăpuș. O firmă subcontractoare preia ștafeta

Se reiau lucrările de reabilitare la blocurile din Lăpuș. O firmă subcontractoare preia ștafeta

Au reapărut muncitorii pe schelele șantierului din Lăpuș. Este vorba de blocurile din cartierul craiovean Lăpuș reabilitate pe fonduri europene. După mai multe poticneli și depășirea termenului de finalizare a lucrărilor, constructorul a cerut ajutor. Acesta a spus că nu mai poate duce lucrările la bun sfârșit și a căutat un subcontractor. După luni bune, timp în care a fost penalizată firma a predat ștafeta.

Aici, primăria Craiova a început în urmă cu aproape un an lucrările de reabilitare cu fonduri europene a 18 blocuri. Contractele de finaţare sunt prin POR 2014-2020, iar beneficiari, 828 de proprietarii şi 401 de apartamente. În vara anului 2022, când s-a pus schela pe fațada celor 18 imobile nimeni nu avea să știe că lucrările se vor poticni. Cu toate că termenul final al lucrărilor era luna decembrie 2022, a trecut un an și niciun bloc nu este finalizat 100%. Constructorul care a câștigat licitația și a făcut o parte din lucrări, Capital Invest Design SRL Ilfov, a început să se poticnească. Ulterior, a declarat că are nevoie să subcontracteze lucrările. A lucrat şase luni de zile pe penalităţi, având în vedere că nu a finalizat lucrările conform graficului de execuție. Primăria a impus penalități contractantului pentru fiecare zi de întârziere. Pentru a le duce la bun sfârșit, contractantul a solicitat, între timp, acordul autorității locale pentru introducerea unor subcontractanți, care să preia execuția lucrărilor neefectuate. Mai mult, a promis că lucrările vor reîncepe la începutul lunii mai apoi în jurul datei de 15 iunie a.c.

“Tot ce cunosc este faptul că lucrările se vor relua după 15 iunie, iar subcontractantul nu-l cunosc. Ştiu că lucrările au fost subcontractate, dar nu ştiu ce firmă va veni”, spunea în urmă cu câteva luni un reprezentant al constructorului.

S-a reluat anveloparea la blocuirle din Lăpuș/foto Maria Cernătescu

Au venit subcontractorii

Lucrările nu au început nici în mai, nici în iunie. În urmă cu câteva zile, muncitorii au reapărut pe schele. De această dată, muncitorii sunt angajții firmei Ulmas Trading SRL, o firmă din București care a subcontractat lucrările pentru partea opacă, adică izolarea pereților exteriori. Reprezentanții Primăriei Craiova spun că urmează să fie subcontractate și lucrările pentru partea vitrată, adică înlocuirea tâmplăriei exterioare. „Se fac pregătiri pentru reluarea lucrărilor, atât pentru partea vitrată cât și pentru partea opacă. S-a semnat un act adițional cu Ulmas Trading SRL – partea opacă. Și se va mai semna cu încă un subctractant pentru partea vitrată”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. În privința termenului final pentru terminarea lucrărilor, nimeni nu mai dău un pronostic. Vineri, 07.07.a.c.muncitorii efectuau lucrări de anvelopare la blocurile de pe strada Grigore Pleșoianu.

Proprietarii plătesc 25% din valoarea cheltuielilor

Blocurile care vor fi reabilitate cu fonduri europene sunt următoarele: S3, S4, S5, S6, U2, U9, U7, U6a, U6b, O7, O8, O10, O13, O15, Bl1, Bl.2, Bl.3, Bl.4. din cartierul Lăpuş.

Lucrările de care aceste blocuri din Craiova vor beneficia sunt susţinute din fonduri europene, dar şi de la bugetul local şi buzunarul locatarilor. Reabilitarea vizează anveloparea faţadei cu polistiren sau cu panouri termoizolante. Totodată, se face înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tip termopan dotată cu grile de aerisire pentru eliminarea condensului. Se reabilitează tereasele şi a planşeele de la subsol. Proiectele prevăd înlocuire totală a instalaţiei de încălzire centrală, înlocuire totală a distribuţiei pentru apă caldă menajeră. Se vor monta robineţi de presiune diferenţială şi robineţi de echilibrare termo- hidraulică. Cota de cofinanţare a proprietarilor este de 25% din valoarea cheltuielilor. Plata se face în 10 ani, la DIT odată cu plata taxelor şi impozitelor.

Au intrat la reabilitare 18 blocuri, care vor beneficia de lucrări de termoizolare cu panouri, de schimbarea tâmplăriei, izolarea terasei, realizare planșeu peste subsol, dar și de schimbarea instalațiilor de apă caldă menajeră sau alte lucrări conexe. Este vorba de patru proiecte pe fonduri europene ce au fost demarate în perioada iunie – iulie 2022, iar termenul de finalizare al lucrărilor de reabilitare este de 6 luni de la ordinul de începere. Costurile sunt acoperite în proporție de 60 % din fonduri europene, 15 % din bugetul local, iar restul de 25 % de proprietari, care își pot eșalona plățile pe o perioadă de 10 ani de la recepție, spunea purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, la momentul începerii lucrărilor.

Reabilitarea s-a scumpit

Trebuie menţionat că în cazul acestor blocuri preţul reabilitării pe fonduri europene a crescut de la expertiză la începerea lucrărilor. Creşterea este cu 20% mai mare faţă de costurile iniţiale. În urmă cu un an, Primăria Craiova a fost nevoită să refacă devizele şi să ceară din nou acordul proprietarilor.
De exemplu, blocul O13 din cartierul Lăpuş, Asociaţia de proprietari nr. 5 a fost prins la reabilitare în anul 2018 cu „o valoarea totală a lucrărilor de intervenție inclusiv TVA, în sumă de 723.154,11de lei din care constructii-montaj (C+M) inclusiv TVA 19% în valoare de 601.453,46 lei. Ulterior, proiectantul a refăcut devizul de lucrări şi costurile au crescut. „Conform devizului general, actualizat la faza DTAC, valoarea totală necesară realizării obiectivului de investiție – blocul O13, este de 1.053.886,46 lei (inclusiv TVA) din care constructii-montaj 925.802,19 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție a lucrărilor de intervenție este de 6 luni”. Un alt exemplu este şi cvartalul de blocuri S3, S4, S5 şi S6 şi 4 de pe strada Grigore Pleşoianu. Conform devizului general actualizat în 2021, valoarea totală, inclusive TVA, a lucrărilor de intervenție pentru blocul 4 este de : 1.394.595,11 lei din care constructii-montaj (C + M) inclusiv TVA 19% în valoare de 1.195.601,88 lei. Durata totală de execuție 6 luni. Valoarea contribuţiei proprietarilor va fi de 136.953 de lei din cheltuielile eligibile şi 158.365de lei din cheltuielile neeligibile.

Reprezentanţii administraţiei locale spuneau atunci că ridicarea costurilor aferente lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor are următoarele cauze:

– actualizarea prețurilor la materialele de construcții, în sensul corelării acestora cu prețurile existente în prezent pe piața materialelor de construcții.– aplicarea prevederilor OUG nr. 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificării și completării unor acte normative și prorogării unor termene prin care s-a impus un cuantum de minim 3.000 lei lunar pentru salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, reflectat implicit în creșterea tarifului unitar mediu/ora de manoperă. La faza de elaborare a proiectului tehnic fața de D.A.L.I au fost propuse lucrări suplimentare de optimizare a soluției tehnice propuse în D.A.L.I. Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 din HG 907/2016, proiectul tehnic de execuție constituie documentația prin care proiectantul poate optimiza, prin propuneri tehnice, opțiunea aprobată în cadrul D.A.L.I”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS