8.1 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova pute. Mirosul vine de la depozitul din Mofleni

În Craiova pute. Mirosul vine de la depozitul din Mofleni

Un miros pestilenţial a acoperit din nou o parte a oraşului Craiova. Locuitorilor din cartierele Nicolae Titulescu, George Enescu, Brestei, Catargiu, 1 Mai şi în primul rând Mofleni nu le este străin acest iz puturos care se simte în , cu precădere în zilele toride de vară. Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că în depozit nu ar funcţiona staţia de ardere a gazelor emanate de la descompunerea deşeurilor.

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni

Când temperaturile sunt ridicate, parte a oraşului Craiova pute. Mirosul sufocant şi greţos provine de la Depozitul de gunoi de la Mofleni. Depozitul a fost construit cu mulţi ani în urmă chiar în oraş, la 5km de centrul Craiovei. An de an, o parte a populaţiei este terorizată de mirosul greu care pune stăpânire pe mare parte din oraş. Sesizările curg în zadar la Garda de Mediu sau către autorităţile locale. În afară de câteva amenzi şi măsuri trasate pentru a fi duse la îndeplinire de către reprezentanţii depozitului de la Mofleni, nu se întâmplă nimic. Autorităţile locale nu au luat nicidată în calcul construirea unui alt depozit. Dimpotrivă de câţiva ani buni, în Craiova sunt aduse toate deşeurile din judeţul Dolj. Aerul este otrăvit zi de zi şi autorităţile dorm. Două amplasamente, proiecte făcute pe fonduri europene sunt direct afectate. Este vorba despre Water Park şi Parcul Tineretului care încep să fie ocolite din cauza acestui miros greu. Obiectivele sunt adminsitrate de direcţii sau regii subordonate Primăriei Craiova.
Pe lângă mirosul infect, depozitul este o sursă de microbi, purtaţi pe distanţe foarte mari de păsările care îşi fac veacul pe groapa de gunoi, dar şi de rozătoare.

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni

Pute de îţi vine să vomiţi

Nu este nevoie să le mai ceri părerea craiovenilor afectaţi. Aceştia postează pe reţelele de socializare, exprimându-şi nemulţumirea. „Mirosul gropii de gunoi ajunge şi pe Severinului (Calea Severinului n.r.), centru, tot orașul. Respirăm moarte!”, sau „De la groapa de gunoi se simte(mirosul n.r. )aproape în tot orașul”.

Alţi craioveni întreabă ironic: „Vă dați seama cât creier au în dovleac toți cei care au luat decizia de a amplasa Water Park-ul lângă groapa de gunoi?”.

La alţi craioveni care postează pe reţelele de socializare ironia se transformă în revoltă.

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni

„Am fost la Water Park Craiova de câteva ori și am postat pe FB despre mirosul pestilențial care te sufocă acolo, miros provenit de la Groapa de Gunoi de la Mofleni (o adevărată bombă ecologică!), aflată în imediata vecinătate a Parcului Tineretului, locul unde se află „uatăr” parcu’ respectiv. Acolo pute de îți vine să vomiți! Mirosul ăla de budă nu dispare”, spune un craiovean.


În zilele în care bate vântul dinspre „ecologic” ar trebui luat tot Consiliul Județean, Primăria și Prefectura și ținute cu nasurile în luncă, poate le vine vreo idee, spune un alt craiovean.


Mirosul pestilenţial de la groapa de gunoi a deranjat şi nasul craiovenilor şi a celor care au venit în Craiova special să participe la Festivalul Intencity. Cu precădere s-au plâns persoanele care au petrecut pe esplanada din afara stadionului. Mirosul a fost simţit însă de toţi participanţii la intrarea sau ieşirea din incinta stadionului sau a sălii polivalente. „Într-adevăr, când am fost la festival mirosea. În stadion era ok, când ieşeai se simţea miros. Am auzit şi alţi oameni care s-au plăns de mirosul urât care venea dinspre groapa de gunoi”, spun un alt craiovean.

Depozitul de gunoi de la Mofleni
Depozitul de gunoi de la Mofleni

Garda de Mediu se luptă ca un Don Quijote cu mirosul

Atenţionaţi cu privire la această stare, reprezentanţii Gărzii de Mediu promit controale la depozitul de la Mofleni.


„Atenţia noastră, tot timpul este îndreptată către aceşti operatori care impactează mediul din judeţul Dolj. Operatorul acesta este mereu în atenţia noastră. Am făcut controale cu Comisariatul general, cu comisariatele din alte judeţe. Când am fost sesizaţi că sunt anumite disconforturi am căutat să depistăm cauzele. Acum o lună de zile am făcut un control de fond. Nu am găsit nereguli majore. În perioada de vară există mirosuri pe care le generează activitatea acestui depozit. Mirosurile pot fi generate şi de ploile din ultima periaodă care posibil să fi produs infiltraţii de levigat sau băltiri. O altă sursă a mirosului poate fi gazul rezultat din descompunerea deşeurilor. Aceste gaze nu sunt captate de reţeua integrată de gaze şi ulterior să fie arse la o temperatură foarte mare ceea ce ar duce la diminuarea mirosului degajat de gazul de depozit. Depozitul are un termen de realizare a acestei instalaţii. Anul trecut am avut în aceeaşi perioadă o problemă similară. Atunci, însă, se făcea relocarea de pe o celulă pe alta. Atunci am sistat acea operaţie. Săpătmâna viitoare vom merge la depozitul de la Mofleni. Mirosul este purtat de curenţii de aer şi probabil afectează o parte a oraşului. Parcul Tineretului şi Water Parkul sunt amplasate în proximitatea depozitului şi sunt direct afectate. Ei cred că sunt deficitari la instalaţia de ardere a gazelor. Iniţial proiectul prevedea o investiţie şi aceste gaze puteau fi folosite în alt scop”,

a explicat Gheorghe Călinoiu, comisarşef la Comisariatul județean Dolj.

Nu miroase de la noi

Reprezentanţii depozitului neagă că mirosul din oraş provine de la depozitul din Mofleni.
„Nu are cum să fie miros de la depozit în tot oraşul. Sistemele funcţionează la acest moment. S-ar putea să fie de la lucrările de închidere. Se închid celulele 1-4. Se fac lucrări de reprofilare. Este posibil ca în lucrările care se fac în aceste reprofilări să fie scăpări. Totuşi să ne faceţi o solicitare şi vă răspundem”, spune Roxana Manea, director adjunct al Eco Sud.

Primăria Craiova nu se bagă, nu are competenţă

Primăria Craiova nu are competenţă în această cauză. Se ocupă Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu. Ei pot efectua control şi pot aplica măsuri„, spune Cătălin Praja, inspector în cadrul primăriei Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS