4.8 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni staţi liniştiţi! RAADPFL a stârpit ambrozia din oraş

Craioveni staţi liniştiţi! RAADPFL a stârpit ambrozia din oraş

De peste două luni de zile, autorităţile locale prin instituţiile subordonate ar fi trebuit să identifice terenurile năpădite de ambozie din oraş. Aici intră atât propietatea publică, dar şi privată. Legea dată în acest sens obligă autorităţile să identifice terenurile năpădite de ambrozie până în luna mai şi ultrerior să treacă la stârpirea acestei buruieni.

Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara, după răsărirea acestei buruieni, și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni“, se arată în art. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, din 05.12.2018.
Autorităţile locale fac un centralizator cu terenurile infestate până la data de 25 mai. Apoi trec la somarea proprietarilor până la data de 5 iunie. „Transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia”, art. 3, alin 3 Norme. Ulterior autorităţile verifică dacă cei somaţi s-au conformat.

A început „acțiunea ambrozia“ la Craiova. Cine nu-și curăță terenul va fi amendat.
A început „acțiunea ambrozia“ la Craiova. Cine nu-și curăță terenul va fi amendat.


În cazul nerespectării legii, există și sancțiuni în acest sens: amendă de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele fizice și amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane juridice. Pentru terenurile aparținând domeniului public, angajații RAADPFL trebuie să stârpească ambrozia.


„Au fost identificate toate zonele de pe domeniul public pe care creşte această plantă. Până la data de 30 iunie s-a procedat la înlăturarea prin cosire a acestei plante. Această plantă creşte foarte mult pe terenurile părăsite, virane, în afara oraşului. Sporii sunt purtaţi de vânt şi se înmulţeşte destul de repede, necontrolat. Planta este până la sfârşitul lunii septembrie în vegetaţie. Până atunci noi tot vom interveni prin cosirea acestei plante”, a precizat purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova.

Craiovenii obligaţi să-şi cureţe terenurile de ambrozie

Ambrozie
Ambrozie, buruiană alergenă

Problema cea mare vine din partea proprietăţilor private lăsate în paragină. Aici, proprietarii înţeleg mai greu că trebuie să cureţe de bălării şi cu precădere de ambrozie terenurile pe care le deţin. Ei au obligaţia să desfăşoare periodic lucrări de întreţinere a terenurilor, prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice pe toată perioada de vegetaţie a plantei. Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri a dispoziţiilor privind combaterea buruienii ambrozia se face de către poliţia locală.
Prin urmare, poliţia locală ar trebui să fie în plin proces de identificare, notificare şi amendare a craiovenilor ale căror terenuri sunt năpădite de ambrozie.
Cu toate acestea, an de an, ambrozia provoacă neplăceri craiovenilor. Oricât ar încerca autorităţile să o stârpească de pe domeniul public, sunt mereu depăşite de situaţie. În plus, nu au cum să acţioneze pe terenurile private.
Sunt zone în oraş, năpădite în fiecare vară de bălării şi mai ales de ambrozie, spre disperarea localnicilor. Neplăcut este faptul că planta de paragină, aşa cum mai este numită ambrozia, mai apare încă în zone centrale ale Craiovei.
Ambrozia creşte pe unele din spaţiile verzi care se întind de-a lungul străzilor. Apare pe lângă gardurile imobilelor şi prin crăpăturile trotuarelor, fiind foarte rezistentă. creşte şi în spaţiile neîngrijite dintre blocuri.

Au fost luate primele măsuri împotriva ambroziei
Au fost luate primele măsuri împotriva ambroziei

De ce este ambrozia un pericol?

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj avertizează despre pericolele pe care le prezintă această buruiană pentru persoanele alergice la polenul ei. Într-o informare emisă de DSP se arată că:

„Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Creşte spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, al drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor. Ambrozia se găseşte şi în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.
Această plantă poate apărea în grădini şi parcuri neîngrijite, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă. Buruiana ambrozia produce mari cantităţi de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pedoclimatice, şi se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase“, se arată în informarea DSP Dolj.


Tot DSP arată cum sunt afectate persoanele alergice. Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conţine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.
Alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (trei-patru), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puţin patru-cinci ani. Sunt cazuri când vârsta de apariţie a simptomelor a coborât sub un an, existând chiar şi copii de șase luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Ce chinuri îndură persoanele alergice la polenul de ambrozie

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă cel mai frecvent ca rinoconjunctivită şi astm, dar pot apărea şi simptome cutanate, inclusiv urticarie şi angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din şocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului: episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.
Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, şi extremităţile.
Şocul anafilactic este cea mai severă formă de reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, şi tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucţia căilor aeriene şi colaps vascular ireversibil. Şocul anafilactic reprezintă o urgenţă medicală“, se arată în aceeaşi informare a DSP Dolj.
Persoanele sensibile la polenul de ambrozie trebuie să evite expunerea la polen. Expunerea poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiţionat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei şi prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.
Imunoterapia alergen-specifică (AIT) este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS