6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova caută proiectant pentru două stații rapide de încărcare a autobuzele electrice

Primăria Craiova caută proiectant pentru două stații rapide de încărcare a autobuzele electrice

Achiziţia de autobuze electrice a presupus şi staţii de încărcare pentru acestea. Contractul cu Solaris pentru cele 16 autobuze electrice articulate a presupune și instalarea a 16 stații de încărcare lentă și a 4 stații de încărcare rapidă.

Primăria Craiova a scos la licitație proiectarea și execuția a două stații de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice din lotul de 16. Acestea vor fi amplasate în Piața Gării – Piața Constantin Brâncuși. Costul lucrărilor de proiectare se ridică la suma de 621.080,00 de lei. Firmele interesate sunt așteptate să depună proiecte până la data de 17 iulie a.c. Este vorba despre două stații de încărcare rapidă a autobuzelor electrice care circulă la această dată pe străzile orașului.

Este cunoscut faptul că Primăria Craiova a obținut finanțare prin POR pentru achiziționarea a patru stații de încărcare rapidă și 16 stații de încărcare lentă. Furnizarea autobuzelor şi a staţiilor de încărcare s-a făcut în cadrul „Proiectului Integrat de Modernizare a Sistemului de Transport Public cu Autobuzul în Municipiul Craiova – MOTRIC-A“, valoarea contractului fiind de 57.541.310 lei, fără TVA. Pentru realizarea infrastructurii de alimentare a stațiilor a fost realizat un studiu prin care au fost stabilite două obiective: branșamentul de medie tensiune ce va fi realizat de Distribuție Energie Oltenia și postul de transformare, măsură, protecție și distribuție ce va fi făcut din banii beneficiarului, adică primăria.

Primele13 din cele 16 autobuze electrice de 18 metri pe care le furnizează primăriei din Bănie firma poloneză Solaris Bus &Coach, în baza contractului de 76 de milioane de lei (fonduri europene) atribuit în aprilie 2020, au ajuns în Craiova la data de 29 mai 2021.

Pe ce trasee circulă autobuzele electrice

Autobuzele electrice articulate de la Solaris sunt folosite pe următoarele trasee:traseul 1: Gară – Olteț – Spitalul Județean de Urgență – Romanești și retur, cu o lungime de 11,4 km și un număr de 21 de stații de îmbarcare – debarcare călători;traseul 3b: stația 15 (plecare) – Amaradia – Olteț – Caracal – Bănie și retur, cu o lungime de 19,7 km și un număr de 32 de stații îmbarcare – debarcare călători;traseul 9: Craiovești – Calea Severinului – Calea București – Hanul Doctorului – Metro și retur.

Craiova este deficitară la stații de încărcare a mașinilor electrice

În Craiova se vorbeşte de câţiva ani de staţii de încărcare a vehiculelor electrice destinate maşinilor private. Ba chiar au fost aprobate şi 18 locaţii pentru amplasarea lor, dar totul se află încă la faza de proiect. Fără a lua în calcul cele două stații electrice și 244 de prize existente în parcarea subterană și cele câteva staţii stații puse la dispoziție de privaţii Kaufland şi CEZ, craiovenii care au autoturisme electrice nu găsesc încă un loc public unde să-și reîncarce vehiculul. Craiova este încă deficitară la acest capitol, cu toate că numărul maşinilor electrice este în creştere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS