Un craiovean trage un semnal de alarmă după o vizită la Grădina Zoologică, din Parcul Romanescu. Bărbatul a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu starea în care sunt ținute căprioarele la Zoo. Mai exact, acesta lasă să se înțeleagă că bietele animale sunt însetate, iar ochiurile de apă din țarcul acestora sunt infecte. Apa din acele bălți este stătută și împuțită și probabil este acolo doar de la ploaie. Comentariile au început să curgă, iar replicile nu-i menajează deloc pe angajații de la Zoo. “Păcat de aceste animale….la fel și la locul de joaca o mizerie oribilă!”, spune o craioveancă. Într-un alt comentariu se spune: “Unde sunt cei care ar trebui să verifice …măcar să le ducă unde sunt îngrijite bine” sau “Și doar ce au postat un filmuleț pe net că sunt răsfățate cu apă curată pentru căldură și acolo e un jeg ordinar pentru ca să se benocleze toți care nu pot să traiască fără să vadă maimuțele. Și așa sunt chinuite o viață întregă. Niște animale care ar trebui să trăiască în libertate, în Occident, animalele au hectare de libertate, la gradinile zoologice”, se arată într-un alt comentariu. Într-un cuvânt, craiovenii care merg la Grădina Zoologică sunt oripilaţi de condiţiile mizere în care sunt ţinute animalele sălbatice. Acestea nu primesc apă suficientă, iar bazinele de răcorire sunt mai mult goale.
De răsfăț nici nu poate fi vorba
Într-adevăr, sunt aproape 40 de grade în Craiova şi nu doar oamenii suferă de cald, ci şi animalele de la Zoo.Deşi au norocul să stea printre copaci, unde temperatura este mai mică decât în centrul oraşului, locatarii grădinii zoologice nu sunt tocmai în largul lor. Duşuri dese, sesiuni de înot, fructe şi legume reci şi proaspete, dar şi multă umbră. Asta recomandă veterinarii pentru animalele de la Zoo. La grădina Zoologică din Parcul Romanescu, animalele abia primesc apă cu pipeta, de alt răsfăț nici nu poate fi vorba.Chiar dacă temperatura în Grădina Zoologică este mai mică şi cu câteva grade decât în oraș, animalele trebuie protejate de căldură, spun specialiştii. Deshidratarea este la fel de periculoasă pentru ele cum este şi pentru oameni. În plus, din cauza căldurii pot deveni nervoase şi agitate. Animalele cele mai afectate sunt cele originare din zone reci sau cele care au strat de blană gros.
Nu este prima întâmplare de la Zoo Craiova care face vâlvă pe rețelele de socializare. În urmă cu câțiva ani, craiovenii semnalau aceeași problemă, lipsa apei, altă pățanie a fost cea a lupilor plini de râie sau a câinelui băgat în cușca lupilor. Cert este că de-a lungul timpului din inventarul Grădinii Zoologice tot dispar animale, iar cuștile rămân goale. Reprezentanții RAADPFL, regia care are în administrare grădina nu dau explicații.
Bălțile din țarcul căprioarei
Ieri, o incursiune la Grădina Zoologică din Craiova dezvăluia același tablou dezolant. În țarcul căprioarelor, cele două bălți cu apă infectă, verzuie se văd de la distanță, de după gardul de sârmă. În țarcul struților, aceleași bălți cu apă murdară. Nici animalele carnivore nu o duc mai bine. În spațiul destinat urșilor se găsește un ochi de apă murdar și insuficient. În bazinul în care acestia ar urma să se răcorească, apa este foarte puțină. În cușca tigrilor, bazinul pentru răcorirea mamiferelor este gol. Lupii au dispărut cu desăvârșire sau stau ascunși în bârlog, poate acolo este mai răcoare. Nici struții nu par să aibă apă din belșug. Apa scursă dintr-un furtun, amestecată cu pământul formează, pe o latură a țarcului, o mâzgă. Restul animalelor par să aibă ceva apă pusă în niște castroane sau găleți, nici acestea nu sunt pline.
Să nu fim cârcotași, singurele care au apă din belșug și curată sunt lebedele și berzele. Vidrele au și ele bazinul plin cu apă. În alte câteva țarcuri, angajații spală bazinele cu furtunul. Poate locatarii acestor cuști vor beneficia, în cele din urmă de mai multă apă. La Zoo Craiova au fost mereu probleme cu apa, fie că nu este presiune, fie că vanele de golire a bazinelor se înfundă.
Reprezentanții regiei: Ce bine e la Zoo!
Reprezentanții Zoo Craiova neagă că animalele sunt ținute fără apă sau în condiții improprii.