6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova vrea studiu despre zonele de regenerare urbană şi plăteşte peste 30.000 de euro

Primăria Craiova vrea studiu despre zonele de regenerare urbană şi plăteşte peste 30.000 de euro

Primăria Craiova a publicat în SEAP o licitaţie în urma căreia vrea să obţină un studiu privind zonele de regenerare urbană în municipiu. Încă de la începutul anului s-a tot adus în discuţie această „regenerare urbană“, ba chiar a fost lansată în consultare publică Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Zonei Urbane Craiova 2021-2030, în februarie anul acesta. Strategia cuprinde un total de 944 de proiecte, care puse în practică ar duce la dezvoltarea Craiovei, iar suma totală necesară ar fi de 12,7 miliarde de euro. Până se va găsi finanţare pentru toate proiectele avute în plan, primăria vrea acum experţi în domeniul urbanismului, care să stabilească zonele în care este nevoie de reamenajare urbană.

Primăria Craiova se grăbeşte să găsească o firmă de experţi care să facă planul zonelor pe care ar vrea să le regenereze. A publicat anunţul în SEAP pe 17 iulie, iar până pe 24 iulie aşteaptă ofertele. Nici perioada pe care firma câştigătoare o are la dispoziţie să pună la punct întregul plan cu toate zonele nu este deloc lungă. În maximum două luni de la semnarea contractului, documentele trebuie să fie gata. Suma pe care municipalitatea o pune la bătaie pentru acest contract este de 151.666 de lei, fără TVA (aprox. 30.700 de euro).

Ce vrea primăria să conţină studiul

Potrivit caietului de sarcini al acestui contract, „prestatorul va analiza şi va selecta toate zonele de regenerare urbană de pe raza municipiului Craiova, specificând tipul de zonă care trebuie abordată, în funcţie de nevoile de dezvoltare identificate şi de potenţialul zonei. Aşadar, identificarea zonelor de regenerare urbană va avea la bază şi evaluarea nevoilor comunităţilor locale, plecând de la analiza situaţiei existente în fiecare zonă şi corelarea cu studiile şi documentaţiile efectuate înb cadrul contractului de prestări servicii pentru elaborarea PUG-ului pentru municipiul Craiova“, a specificat primăria.

Mai mult decât atât, firma care va câştiga licitaţia va trebui să facă studiul în scris, dar să facă şi planuri desenate cu zonele identificate. „Studiul va uprinde două părţi. Partea scrisă, care va conţine: definirea conceptului de regenerare urbană, descrierea contextului legislativ european şi naţional privind realizarea proiectelor de regenerare urbană; justificarea necesităţii proiectelor de regenerare urbană la nivel naţional şi local; analizarea şi selectarea zonelor din municipiul Craiova care necesiră implementarea unor operaţiuni integrate de regenerare urbană; identificarea principalelor măsuri de regenerare urbană pentru fiecare zonă în parte; prioritizarea zonelor de regenerare urbană sub aspectul urgenţei intervenţiilor propuse.

Partea desenată, care va conţine: planuri de situaţie în toate zonele identificate; planul cu principalele măsuri de regenerare urbană pentru fiecare zonă în parte“, se mai menţionează în caietul de sarcini.

În PUG-ul iniţial al Craiovei nu există zone pentru operaţiuni de regenerare urbană

În documentele făcute publice de municipalitate pentru acest contract se dau mai multe detalii despre Planul Urbanistic General al Craiovei, făcându-se referire la cât de deficitar este mai ales cu privire la regenerarea urbană.

„Actualul Plan Urbanistic General al Municipiului Craiova a fost aprobat în anul 2000, fiind deja prelungită valabilitatea acestuia. Conform legislaţiei în domeniu, este necesară actualizarea acestuia. Transformările în structura urbană a municipiului Craiova în perioada ulterioară aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului Craiova, în vigoare, prin documentaţii de urbanism tip PUZ sau PUD derogatorii de la regulamentul local de urbanism care au avut ca efect schimbarea direcţiilor care stau la baza planificării urbane nu mai suţin actualitatea acestui plan, astfel fiind insuficient un astfel de demers de actualizare.

Mai mult, PUG-ul Municipiului Craiova aprobat prin HCL 23/2000 şi prelungit a reglementat doar localitatea de bază, municipiul Craiova, evoluţia localităţilor componente fiind una necontrolată. Prin PUG nu au fost stabilite iniţial zone pentru operaţiuni de regenerare urbană potrivit alin (1) din OUG 183/2022 sau în cazul în care au fost identificate alte zone care pot face obiectul regenerării urbane, inclusiv zone urbane marginalizate cuprinse în strategiile de dezvoltare locală. delimitarea acestor zone se realizează în baza unui studiu elaborat de specialişti atestaţi în domeniul urbanismului“, se mai precizează în caietul de sarcini.

Aşadar, municipalitatea vrea să mai schimbe faţa anumitor zone din oraş, însă vrea să aibă un plan urbanistic pus la punct pentru a şti de unde să înceapă.

Citeşte şi: Directorii din RAADPFL Craiova, zero lei în conturi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS