A trecut puţin peste un an de la inaugurarea Pieţei Chiriac şi ne amintim aievea cum primarul oraşului, Lia Olguţa Vasilescu, a muşcat cu poftă dintr-o felie de lubeniţă, fiind foarte mândră de modernizarea pieţei şi îndemnând craiovenii să vină acolo şi să cumpere produse autohtone. Numai că la o săptămână de la deschiderea cu fast, la care au participat mai multe autorităţi locale, a început să se observe eşecul. Piaţa Chiriac era aproape pustie, cu foarte puţini comercianţi şi cumpărători. Abia acum, la un an de la inaugurare, reprezentanţii de la Pieţe şi Târguri Craiova recunosc că nu există vad.
Vadul, bată-l vina!
Povestea Pieţei Chiriac şi a magazinului Autentic Românesc din incinta acesteia nu a fost una fericită, chiar dacă intenţiile autorităţilor sunt de apreciat. Timpul a demonstrat că alegerea celor de la primărie şi de la pieţe nu a fost dintre cele mai bune, fiindcă este mai mult decât clar că nu au luat în calcul numărul potenţialilor clienţi sau vânzători. Singurele două momente în care piaţa a fost aglomerată pe parcursul anului de la inaugurare au fost acelea când s-au sacrificat miei în incinta pieţei şi când s-au vândut struguri pentru vin, în toamna trecută. Comercianţii de struguri vindeau, în mod normal, în Târgul Municipal. Însă reprezentanţii pieţelor au luat decizia să-i mute în Chiriac, tocmai în încercarea de a resuscita activitatea din piaţă. Şi au reuşit, dar doar pentru câteva zile.
Acum reprezentanţii Pieţe şi Târguri Craiova recunosc că menţin cu greu activitatea. „Deşi în prezent activitatea în sine este una profitabilă, societatea noastră, din dorința de a aduce la rafturi produse cât mai ieftine, venind astfel atât în sprijinul producătorilor locali, regionali și naționali, cât și a cetățenilor orașului care fie au venituri mici, fie doresc la rândul lor să susțină producătorii români, reușește cu greu să mențină activitatea, întrucât Piața Chiriac nu are vadul necesar realizării rulajului în magazin. Vadul comercial în Piața Chiriac este dat de producătorii agricoli. Din ce în ce mai mulţi dintre ei aleg, în ultima perioadă, să-și vând marfa direct din câmp. Ei nu au nici timpul şi nici posibilitățile financiare să angajeze oameni care să le vândă marfa cât timp ei se ocupă de culturile agricole“, ne-au transmis reprezentanţii pieţelor.
Inventarul nu se mai face după un an de activitate
GdS a întrebat care este situaţia inventarului magazinului Autentic Românesc, la un an de la deschidere, fiindcă reprezentanţii pieţelor ne transmiseseră, în luna februarie, după primul inventar, că o analiză pertinentă se va face după un an de funcţionare. Numai că lucrurile s-au sucit între timp. SC Pieţe şi Târguri spune acum că, de regulă, inventarul se face la finalul anului calendaristic. „Potrivit prevederilor din Legea nr. 82/1991 a contabilităţii, a reglementărilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, precum şi a celor din OMFP nr. 2861/2009, inventarierea se efectuează cel puţin o dată în cursul unui exerciţiu financiar. De regulă cu ocazia încheierii exerciţiului financiar, adică la sfârşit de an calendaristic. Ultimul inventar s-a făcut la sfârşitul anului 2022, rezultatul acestuia fiindu-vă prezentat la solicitările anterioare“, a precizat societatea.
Inventarul din iarnă, pe minus
Vă reamintim că la inventarul din iarnă, societatea a ieşit pe minus. Aşa că a pus angajaţii să plătească suma care a lipsit. „Pentru lipsa la inventar, lipsă de la raft, a căror valoare, stabilită în urma inventarierii anuale de la magazinul Autentic Românesc, a fost în cuantum de 2.213,86 lei, cu TVA inclus, s-au întocmit angajamente de plată pentru recuperare. Angajamentele nu au fost contestate de cei consideraţi răspunzători“, au mai spus reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova.
În acest moment, marfa vândută în magazinul Autentic Românesc este asigurată de 55 de furnizori. La aceştia se adaugă cei care aduc legumele şi fructele produse local. Mărfurile comercializate de magazinul Autentic Românesc provin exclusiv de la producători români. „SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a încheiat contracte de furnizare produse cu 55 de agenţi economici şi producători individuali, în vederea oferirii spre vânzare în magazinul Autentic Românesc a unei game foarte largi de produse alimentare. La cele 55 de contracte cu agenţi economici se adaugă şi producătorii agricoli care asigură legumele şi fructele comercializate în magazin. În primul semestru al anului 2023, au furnizat legume şi fructe pentru magazin un număr de 27 de producători agricoli. Majoritatea provine din bazinele legumicole ale judeţelor Dolj şi Olt“, se mai arată în răspunsul societăţii.
Doar cinci boxe din Piaţa Chiriac sunt închiriate
Aşa cum spuneam încă de la îneputul materialului, situaţia întregii pieţe nu este una foarte bună. Din cele 18 boxe din incinta Pieţei Chiriac doar cinci sunt închiriate în acest moment. Asta în condiţiile în care ne află în plin sezon de recoltă a diferitelor legume şi fructe specifice anotimpului. Dar numărul boxelor închiriate poate varia. „În Piaţa Chiriac există un număr de 18 boxe destinate activităţilor economice. În cursul semestrului I al anului 2023 au fost ocupate de agenţi economici sau producători agricoli, pe bază de acord de închiriere, un număr de 12 boxe. La data întocmirii prezentei (n.r. – 31 iulie) sunt ocupate 5 boxe. Ocuparea boxelor este influenţată de faptul că produsele comercializate sunt sezoniere. Acest lucru presupune inchirierea acestor spaţii pe perioade determinate şi oscilante“, au încheiat reprezentanţii Pieţe şi Târguri Craiova.