-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanţare prin PNRR şi credit pentru căldura craiovenilor

Finanţare prin PNRR şi credit pentru căldura craiovenilor

Societatea care produce căldură pentru craioveni şi pentru agenţii economici din Craiova a obţinut o finanțare de 250 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care peste 165 milioane de euro nerambursabili. Societatea Electrocentrale Craiova va înlocui vechile cazane pe cărbune cu grupuri energetice, noi pe gaze. Prin urmare, din 2026 căldura şi apa caldă furnizate craiovenilor nu vor mai fi produse cu cărbune.

Directorul Societății Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile şi Ministrul Energiei au semnat acordul de finanțare pentru proiect cu ceva timp în urmă. Valoarea proiectului este de 1.280.727.485 de lei fără TVA, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate din PNRR este de 825.820.244,59 de lei fără TVA. Diferenţa de 454.907.241 de lei va fi adusă de SE Craiova din credite şi surse proprii. Punerea în funcțiune a noilor grupuri este programată pentru anul 2026. Adică din 2026, căldura primită de craioveni va fi produsă doar pe gaze. Construirea unei asemenea centrale ar duce la scăderea poluării în zonă. În primul rând, scad emisiile de dioxid de carbon, dar şi poluarea cu cenuşă şi praf de cărbune în perioadele cu vânt puternic.

Două grupuri pe cărbune, două cazane pe gaze

În prezent, SE Craiova are în componenţă două grupuri energetice în co-generare şi două cazane de abur industrial pe gaz. Acestea din urmă produc împreună 100 de tone de abur pe oră. Asigură aproximativ 30% din consumul oraşului, la vârf de iarnă. Asta înseamnă că, în situaţia în care ambele grupuri energetice (cazane) „ar plesni“, caloriferele craiovenilor nu se răcesc. Reprezentanţii SE Craiova spun că societatea are terenul necesar amplasării noului grup pe gaze precum şi toate utilităţile: conducta de gaz, apă, staţia de debitare în sistemul energetic de 110 KV. Practic, trebuie doar construită această termocentrală nouă pe gaze. La momentul depunerii proiectului, directorul societăţii spunea:

„Cu noile grupuri, noi vom acoperi întreaga necesitate de energie termică a oraşului, atât populaţie , cât şi agenţi economici. S-a plecat în dimensionarea proiectului de la necesarul de energie termică al oraşului. Ca să obţinem valori ale energiei termice rezonabile am considerat ca întreaga energie produsă să fie în cogenerare. Am solicitat şi de la Ford şi o previziune al consumului lor pentru că este un important client al nostru. Punerea în practică a acestui proiect, vorbind realist, ar dura trei ani şi jumătate”, a declarat pentru Gds, Dan Vasile director SE Craiova.

Acesta mai spunea că:

„Eu am cerut prin PNRR cam 85% din valoarea proiectului. 280 de milioane de euro este valoarea proiectului. Vrem să montăm două turbine pe gaze cu cazane recuperatoare şi o turbină clasică. Grupurile pe cărbune rămân de rezervă, dar ştim că tendinţa este să se închidă termocentralele pe cărbune”, a afirmat Dan Vasile.

Societatea se împrumută

Cazan pe gaze/foto arhiva GdS

Întrebarea este: De unde va lua societatea banii necesari demarării acestui proiect? Costul proiectului este de 1.280.727.485 de lei din care 825.820.244 de lei vin prin PNRR, restul de 454.907.241de lei trebuie puşi de societate. La momentul depunerii proiectului directorul societăţii spunea că suma va fi împrumutată. Același lucru îl spune și acum:

„Suma va veni dintr-un credit pe termen lung şi din surse proprii. Grosul va fi totuşi din credit. Un astfel de împrumut se poate face pe pe 10 şi chiar 15 ani”, spune Dan Vasile, director SE Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS