5.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalConstructorul containerelor îngropate câştigă prima bătălie în instanţă cu CJ Dolj. Războiul continuă în recurs

Constructorul containerelor îngropate câştigă prima bătălie în instanţă cu CJ Dolj. Războiul continuă în recurs

Constructorul platformelor de gunoi cu containere îngropate din Craiova continuă războiul cu beneficiarul lucrărilor şi anume Consiliul Judeţean Dolj. La o jumătate de an de la predarea celor 438 de platforme beneficiarului, disputele au loc în instanţă. Asta după ce în 2021, furnizorul a dat în judecată beneficiarul pentru costuri în plus. Costurile suplimentare refuzate de CJ Dolj în 2021 sunt acum recunoscute de instanţă. Tribunalul Dolj obligă CJ Dolj să-i plătească SC EWT peste 400.000 de euro, costuri suplimentare. Hotărârea judecătorească nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi

European Waste Technologies, reprezentată de Marius Croitoru a cerut administraţiei judeţene actualizarea preţului şi plata lucrărilor suplimentare. CJ Dolj nu a dat curs acestei solicitări şi s-a trezit acţionat în instanţă, dar şi cu utilajele constructorului la uşă. Reprezentantul constructorului spunea la acel moment că a crescut preţul containerelor, că a făcut lucrări în plus pe lângă cele prevăzute în contract, iar CJ Dolj nu le recunoaşte.

Platforme de gunoi
Platforme de gunoi

De patru ani de zile stăm să ni se elibereze documentele pentru obţinerea autorizaţiilor a DTC şi PT. De patru ani de zile la fiecare prelungire mă mint. Le-am transmis notificare că se vor scumpi containerele, nu i-a interesat. Am demonstrat cu facturi. Am făcut la ANAF două solicitări de consiliere metodologică. Pe 22 iulie trebuie să prelungim contractul şi suntem de fiecare dată ameninţaţi de persoane din Consiliul Judeţean, în loc să depună diligenţa să ducem la bun sfârşit acest proiect. Ei vor să ne scoată pe noi vinovaţi, că nu suntem în stare să încheiem lucrările. I-am dat în judecată, am avut termen azi şi s-a prelungit în septembrie, eu ce să fac să mai prelungesc contractul încă un termen.
Caută motive să rezilieze contractul cu noi şi să ne găsească tot pe noi vinovaţi. Sunt obligat să-mi plătesc angajaţii, nu pot să-i trimit acasă. Licitaţia a fost adjudecată în 2017 cât a trecut de atunci proiectul trebuia terminat în 8 luni, adică în 2018
″, spune Marius Croitoru, patronul EWT în iulie 2021.

Autoritatea publică nu poate modifica termenii contractului


La rândul lor reprezentanţii CJ Dolj au ripostat:

„Reprezentanții companiei profită de pe urma atenției pe care craiovenii o oferă procesului de realizare a platformelor containerelor îngropate și încearcă să ofere o imagine denaturată a relației dintre constructor și Consiliul Județean Dolj. Scopul final al acestui demers îl reprezintă obținerea unor sume mai mari din partea autorității publice pentru lucrările care se desfășoară în acest moment în Craiova.
În realitate, cererea de majorare a valorii lucrărilor se află în instanță, ca urmare a unui demers pe care SC European Waste Technology l-a inițiat împotriva Consiliului Județean Dolj, iar litigiul comercial este în curs de soluționare.Autoritatea publică nu poate modifica termenii contractului aflat în desfășurare, contract pe care compania constructoare și l-a asumat la momentul semnării, în lipsa unei decizii judecătorești. Investiția se realizează din fonduri europene obținute în baza unor condiții stricte, de la care autoritatea publică nu se poate abate. Banii publici nu pot fi utilizați discreționar”a postat pe pagina sa de Facebook în iulie 2021 preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Prima instanţă a decis: EWT are dreptate

În dosarul, înregistrat pe rolul Tribunaluilui Dolj în urmă cu doi ani, recent instanţa a decis:
Obligă pârâtul la actualizarea preţului contractului de furnizare nr. 68/19.10.2017 cu următoarele sume: – 405.040,50 euro fără TVA (curs 4,6 lei/euro), reprezentând costuri suplimentare pentru 450 de containere îngropate de 5 mc; – 139.000,93 de lei cu TVA, reprezentând costuri efectuate de reclamantă pentru plata testelor necesare asigurării gradului de compactare pentru 408 platforme îngropate; – 38.639,85 de lei cu TVA, reprezentând costuri efectuate de reclamantă pentru achiziţionarea barierelor modulare necesare împrejmuirii platformelor în lucru: Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 44.986 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (taxă judiciară de timbru şi onorariu expert). Cu recurs în 10 zile de la comunicare. Recursul se depune laTribunalul Dolj. Pronunţată azi, 14.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, Hotarârea nr. 156/2023, Tribunalul Dolj.
Reprezentanţii CJ Dolj spun că soluţia dată în primă instanţă nu este definitivă şi va fi atacată cu recurs.

Platformă
Platformă

„Colegii de la Serviciul juridic se vor ocupa de această cauză. Nu este o decizie definitivă şi irevocabilă. Noi vom parcurge toţi paşii necesari”, a declarat pt GdS, administratorul judeţului, Cosmin Durle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS