-1.6 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPunem repartitor, nu punem repartitor ?

Punem repartitor, nu punem repartitor ?

Mai sunt patru luni până la ultimul termen fixat de către autorități pentru montrea repartitoarelor de costuri și nimeni nu știe dacă acesta va rămâne bătut în cuie. Din 2006, când legea îi obliga pe proprietari să-și monteze repartitoare de costuri pentru căldură și până în prezent termenul s-a tot amânat. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat în decembrie 2022, această dată fiind termenul limită pentru motarea repartitoarelor. Autoritățile au venit la sfârșitul anului trecut și au prelungit termenul cu încă un an, decembrie 2023.

Craiovenii care locuiesc la bloc și au fost tot timpul interesați de scăderea facturii la căldură cunosc în mare “povestea” repartitoarelor. Ei știu că primul termen limită pentru montarea de repartitoare de costuri a fost stabilit prin lege pentru sfârşitul anului 2016.

Repartitor

Obligaţia montării de repartitoare de costuri pe calorifere a fost impusă încă de acum 16 ani prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. S-a mers pe principiul ”plăteşti cât consumi”. Dispoziţia a fost întărită ulterior prin Legea 121/2014 privind eficienţa energetică, care a şi stabilit ca termen sfârşitul anului 2016.

Data a fost decalată prin Legea 196/2021 pentru sfârșitul anului trecut. Pentru a fi luat în serios, normativul prevedea amenzi între 500 şi 1.000 lei pentru proprietarii de apartamente care nu au montat repartitoare pe calorifere. Intervalul de nici măcar un an pentru implementarea măsurii s-a dovedit însă nerealist, aşa că a fost prelungit din nou. Deși termenul se apropia de final, proprietarii nu-și montau repartitoare pentru că eficiența lor nu le era prea clară. Conform ultimelor norme în vigoare termenul impus pentru montarea repartitoarelor de costuri este 31 decembrie 2023.

Obligativitatea după cum știți este în vigoare, noi avem ceva montaje în derulare, spune reprezentantul unei firme de montat repartitoare din Craiova

Noua lege

Actualul act normativ spune:În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică

Actul normativ mai stipulează că, ”pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire.”

Le-au montat, le-au demontat

În ciuda ameninţărilor cu amenzile, în Craiova unii dintre proprietari le-au demontate de pe calorifere. Autoritățile locale nu au un inventar clar cu privire la numărul apartamentelor contorizate. Locatarii care au renunțat la ele spun că nu vor repartitoare de cost pe calorifere pentru că ajung să plătească mai mult pentru încălzire. Dacă ai repartitoare şi vecinii închid încălzirea pentru a face economie, ca să ai acelaşi confort termic în apartament, consumi mai mult, pentru că ajungi să încălzeşti pereţii apartamentelor vecine. Factura de încălzire creşte, deci, simţitor.

Costuri: Patru repartitoare, peste 500 de lei

Preţurile montării repartitoarelor de costuri diferă în funcţie de numărul caloriferelor, dar şi de numărul apartamentelor dintr-o asociaţie. Cu siguranţă va plăti mai puţin un proprietar care montează repartitoare de costuri pe două calorifere faţă de unul care montează pe patru calorifere.De exemplu, un proprietar care montează repartitoare de costuri pe patru calorifere plăteşte peste 500 de lei.
Totodată, firmele care montează repartitoare de costuri spun că percep un tarif diferit pentru 20 de apartamente şi un alt tarif pentru 100 de apartamente. Montarea unui repartitor cu robinet termostatat costă sub 150 de lei/calorifer. În acest preţ intră repartitorul, robinetul termostatat şi mâna de lucru.„Noi montăm doar repartitoare cu citire la distanţă. Costul este de 135 de lei. Citirea este de 3,5 lei/ calorifer, iar calculaţia este taxată separat”, spune reprezentantul unei firme de repartitoare.
Reprezentantul unei alte firme în domeniu spune că montarea unui repartitor costă sub 150 de lei. Dacă numărul apartamentelor dintr-o asociaţie care solicită montarea repartitoarelor este mai mare, acestea beneficiază de discound.

„Un repartitor de costuri costă 65 de lei, montarea este sub 150 de lei. Aici intră repartitor, robinet termostatat şi montaj”, spune reprezentantul unie firme de montat repartitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS