8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova vrea să transforme balta Cernele într-un parc

Primăria Craiova vrea să transforme balta Cernele într-un parc

Primăria Craiova intenţionează să amenajeze un nou parc, într-un cartier de la periferia oraşului. În cartierul Cernele pe o suprafaţă de 62.656 mp, administraţia locală vrea să facă un parc pentru a transforma un teren mlăştinos într-un „parc dotat cu toate categoriile de echipamente destinate petrecerii timpului libre într-un ambient plăcut şi sigur”

Primăria intenţionează să amenajeze viitorul parc cu fonduri externe nerambursabile. Administraţia locală va solicita finanţare pentru proiectul numit: ”Modernizarea infrastructurii verzi-albaste din municipiul Craiova prin înfiintarea Parcului Cernele”. Până la obţinerea fondurilor şi punerea în practică a acestui proiect, primăria trebuie să parcurgă câţiva paşi, în sensul că trebuie să obţină avize şi să întocmească un studiu hidrogeologic, zona este la acest moment o baltă. Din acest motiv, consilierii locali sunt chemaţi să voteze aprobarea la bugetul rectificat a sumei de 30.000 de lei.
Primăria spune că:

„În cartierul Cernele există un teren neamenajat, mlăştinos şi care nu aduce un plus de valoare calităţii locuirii cetăţenilor, afectează viaţa locuitorilor cartierului prin crearea de disconfort, în special în timpul verii şi conduce la necesitatea valorificării acestui teren prin amenajări peisagistice coerente, lucrări de salubrizare şi amenajarea unui parc dotat cu toate categoriile de echipamente destinate petrecerii timpului libre într-un ambient plăcut şi sigur”.

Terenul are o suprafaţă de 62.656 mp şi este la acest moment un spaţiu degradat şi insalubru. Terenul este de fapt o baltă care în viziunea Primăriei Craiova s-ar preta a fi amenajată ca şi parc.

Demersuri preliminare

Pentru acest teren urmează să fie elaborat un nou PUZ care să reglementeze o serie de aspecte, precum stabilirea funcţiunii de parc, reglementarea căilor de acces şi a zonelor de protecţie, reglementarea cel puţin a unei zone de parcare auto în imediata vecinătate a parcului.
Investiţiile, dar şi lucrările premergătoare sunt de amploare: ” lucrări de eliminare a posibilelor alunecări de teren, sprijiniri de maluri, consolidări dacă va fi cazul; soluţii de drenaj; decolmatare baltă şi amenajarea bălţii ca un luciu de apă pentru pescuit sportiv; realizarea aleilor pietonale, piste pentru biciclişti, crearea de trotuare; amenajarea unor spaţii verzi; zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii, loc de picnic, fântâni; montrea unor foişoare, pergole; instalarea unui sistem de supraveghere video; dotarea cu mobilier urban; iluminat; utilităţi şi amenajarea unor construcţii uşoare pentru activităţi de comerţ”. Toate modificările trebuie să fie în conformitate cu prevederile viitorului PUZ, dar şi ale Ghidului Solicitantului aferent Priorităţii 3- Eficienţă energetică şi infrastructură verde.

Balta Cernele

Studiu hidrogeologic pentru balta Cernele

Înainte de depunerea cereri de finanţare primăria trebuie să întocmească un SF sau DALI. De asemenea, pentru documentaţia de proiectare, faza SF este necesară întocmirea unui studiu hidrogeologic. Acest studiu preliminar trebuie să arate soluţiile prin care să se amenajeze un luciu de apă pe amplasamentul bălţii Cernele prin folosirea izvoarelor subterane existente şi a altor surse de apă subterane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS