Târgul Municipal Craiova riscă să dispară dacă SC Pieţe şi Târguri SRL, societatea Primăriei Craiova, nu găseşte un teren unde să-i mute pe comercianţii nevoiţi să plece din actuala locaţie, de pe strada Dimitrie Gerota. Şi nu prea găseşte. Spiritele încep să se încingă, mai ales în rândul comercianţilor de haine second-hand. Primăria amenajează în locul târgului o staţie de încărcare pentru autobuzele electrice cumpărate din fonduri europene, deci terenul se întoarce la Rat Craiova. Acolo a fost înainte autobaza societăţii de transport.
Imaginile cu vânzătorii de haine second-hand care îşi întinseseră, cu ceva timp în urmă, marfa pe trotuarele din cartierul 1 Mai sunt încă vii şi pot reveni din nou în actualitate. Atât ei, cât şi ceilalţi comercianţi, fie că vând fructe, legume sau fiare vechi, trebuie să plece din târgul de săptămână în circa două luni. Aici, Primăria Craiova trebuie să amenajeze staţii de încărcare pentru autobuzele electrice.
Dispare Târgul de Săptămână?
Unde se vor muta? Nimeni nu ştie, deocamdată, iar şansele de a găsi un teren adecvat sunt minime. Iniţial, vânzătorilor de haine second-hand li se spusese că se vor muta în zona Hanul Roşu, dar această variantă a căzut după ce aceştia şi-au manifestat nemulţumirea şi au spus că este prea departe şi nu vor mai avea clienţi. Acum se pare că vor rămâne pe drumuri de tot, dacă Sc Pieţe şi Târguri Craiova SRL sau primăria nu găsesc un teren unde să-i mute. Variantele lipsesc, însă.
Alin Mărăcine, directorul Pieţelor, a explicat pentru GdS că primăria i-a solicitat să găsescă un teren, dar nu a reuşit până acum. Şi nici şanse nu are, deoarece în Craiova nu mai sunt terenuri domeniu public de dimensiuni adevate amenajării unui târg. Majoritatea sunt terenuri private. Mărăcine a precizat că a discutat cu mai mulţi comercianţi de haine second-hand, cărora le-a explicat situaţia. Directorul Pieţelor spune că soluţii ar fi doar pentru o parte dintre vânzătorii de fructe şi legume.
„Pe o parte dintre vânzătorii de fructe şi legume care vând din maşină îi putem prelua în celelalte pieţe. Mai dificil este cu sectorul angro“, a spus el. O dată cu mutarea târgului, conducerea pieţelor îi va redistribui pe angajaţii de acolo în celelalte pieţe pe care le administrează societatea. „Nu vor fi probleme cu angajaţii. Pe unii îi vom distribui în celelalte pieţe, alţii sunt la vârsta de pensionare“, a explicat Alin Mărăcine.
Liniştea dinaintea furtunii
Mutarea târgului trebuie văzută şi din perspectiva socială a celor care vând acolo, în special, comercianţii de haine second-hand. Cel care îi reprezintă pe romi şi menţine legătura între ei şi primărie, Romeo Tiberiade, crede că primarul Olguţa Vasilescu va găsi o soluţie.
„Oamenii să aibă încredere că îi vor informa imediat ce primarul Olguţa Vasilescu va găsi o soluţie“, a spus el. Tiberiade consideră că situaţia vânzătorilor de haine second-hand este una delicată şi că lucrurile pot lua o întorsătură neplăcută. Concret, el recunoaşte că o parte dintre ei „s-au liniştit“ pentru că au un loc de muncă şi o sursă de venit. Ce se va întâmpla când aceste vor dispărea? Greu de spus. Din punctul lui de vedere, o soluţie ar putea fi terenurile de la marginea Craiovei. „În oraşeşe civilizate, târgurile sunt la 20 de kilometri de oraş. Or noi îl avem în centrul oraşului“, a spus el.
Se mută târgul pe terenul lui Emanuel Bănică?
Una dintre variantele vehiculate în Craiova pentru mutarea târgului este terenul de la Făcăi deţinut de Emanuel Bănică, un personaj controversat, zonă în care vrea să construiască un cartier de locuinţe.
Tiberiade spune, însă, că romii nici nu iau în calcul să se mute pe un teren privat. „Ei vor să poată vinde numai pe un teren administrat de primărie. Nu vor să achite chirie la privat“, a precizat el.
GdS a întrebat şi Primăria Craiova dacă are o soluţie la această problemă. Reprezentanţii primăriei ne-au trimis să vorbim cu Pieţele.
CITEŞTE ŞI: (VIDEO) Târgu Jiu: Cutremurul de 4,5 grade, înregistrat de camerele de supraveghere din Vădeni