14.5 C
Craiova
luni, 7 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu început lucrările la cea mai nouă mănăstire din Gorj

Au început lucrările la cea mai nouă mănăstire din Gorj

Mitropolia Olteniei a demarat lucrările la cea mai nouă mănăstire din județul Gorj. Mănăstirea Poiana din comuna Turburea va fi ridicată în paralel cu proiectul de reabilitare a Conacului Roșianu, din zonă. Este vorba de o clădire vechi de peste 100 de ani care a aparținut boierului Dumitru Roșianu.

Este o clădire de patrimoniu care a aparținut Primăriei Turburea.

La un moment dat, în anul 2007, autoritățile locale au scos la vânzare proprietatea, inclusiv terenul aferent, însă nu au existat cumpărători interesați să preia clădirea și terenul. Poate și din cauză că obligația cumpărătorului ar fi fost să restaureze clădirea, dat fiind faptul că este vorba de un monument din patrimoniul național.

În cele din urmă, s-a renunțat la intenția de a valorifica activele respective, iar la un moment dat autoritățile locale au decis să doneze bunurile către Mitropolia Olteniei. 

Proiect de restaurare de 12 milioane de euro 

Mitropolia Olteniei, care are, în prezent, în proprietate clădirea monument istoric, a întocmit un proiect în valoare de 12 milioane de euro pentru restaurare şi amenajarea peisagistică a zonei.

Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat că proiectul a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. După accesarea fondurilor, primăria va asigura tot suportul necesar pentru punerea în valoare a zonei unde se află Castelul Roșianu.

Complexul de agrement va avea o mănăstire, chilii, căsuţe din lemn, sală de sport şi ateliere de pictură şi olărit. Aici va funcționa și un centru internațional pastoral. Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu o mănăstire din Franța. Astfel, complexul care va fi ridicat va cuprinde un Centrul pastoral-misionar, unde se vor desfășura activități de recreere, tabere și activități culturale dedicate tinerilor.

În cadrul complexului, va fi amplasat și un Centru Internațional pentru Tineret ocrotit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

În această clădire vor fi organizate activități cu tinerii, precum seminare, conferințe științifice și competiții internaționale.

Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu comunitatea Mănăstirii Taizé, Saône-et-Loire, Bourgogne, Franța.

Citeşte şi: Un şofer beat a fost accidentat de propria maşină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS