4.2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe pune schela pe blocurile de pe Caracal?

Se pune schela pe blocurile de pe Caracal?

Primăria Craiova a refăcut documentația de avizare a lucrărilor la blocurile de pe strada Caracal. Aceasta a fost aprobată săptămâna trecută de Consiliul Local. Costurile ajung la 189.561.058,16 de lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții se numește: „Locuinte pentru tineri destinate închirierii, str. Caracal nr.152, imobile I1, I3, L1 (corp 1 + corp2), L2 (corp 1 + corp 2), L3 (corp 1+ corp 2), L4 (corp 1 + corp 2)”.

Este cunoscut faptul că pe terenul în suprafață de 67.511 mp, există în prezent o serie de construcții în stadiu fizic diferit, între P și P+6E (blocurile I1, I3, L1, L2, L3, L4). Acestea se doresc a fi finalizate pentru proiectul “Ansamblul Rezidential Locuinte Colective (P, P+10E)”, autorizat de către Primaria Craiova. Lucrările au fost începute la data 05.05.2015, conform ordinului de începere a lucrarilor. Nu au fost finalizate din cauza lipsei fondurilor necesare. În acest interval de timp au fost executate în principal parte din lucrările de structură ale proiectului cum ar fi lucrări de excavație, beton de egalizare, armare și cofrare, întrun procent mediu de 7%. În prezent lucrările au stadiu diferit, între P și P+6E. Lucrările au fost suspendate din septembrie 2015 până în iunie 2016 și ulterior oprite definitiv.

Cartierul chinezesc de pe Caracal repus pe tapet

Recent, ideea continuării lucrărilor de execuție pentru ansamblu de imobile de locuințe colective a fost reluată. Pe terenul cu suprafata de 67. 511 mp se intervine doar pe o portiune de 28.792mp, iar lucrarile vizeaza blocurile I1, I3, L1, L2, L3, L4. Cladirile existente sunt alipite între ele trei câte trei, un bloc tip I central și câte un bloc tip L pe laterale. În curtea interioara sunt amenajate locuri de parcare. Ansamblul va cuprinde 2. 372 apartamente cu 1, 2, și 3 camere. Fiecare apartament are propria bucatărie și depozitare dotate corespunzator. Fiecărui tronson îi este atribuit un etaj tehnic, parțial retras față de la fațadă. Parcarea va asigura 506 locuri de parcare, toate amenajate la nivelul terenului.Blocurile vor fi anvelopate cu polistiren expandat de 10 cm. Încălzirea se va face cu ajutorul unei centrale pe gaze. Conform DALI, costurile se ridică la 189.561.058,16 de lei, inclusiv TVA din care construcții montaj (C+M), 166.468.991,65 de lei inclusiv TVA. Lucrările ar urma să se desfășoare în 24 de luni.

Primăria Craiova resuscitează „cartierul chinezesc”

Aceasta a solicită din nou MAN trecerea terenului din domeniul statului şi al Armatei în domeniul public al municipiului Craiova anul acesta în luna mai

În anul 2018, primăria a cedat terenul luat de la MAN, Agenţiei pentru a construi aici mai multe imobile. Aceasta se întâmpla după plecarearea chinezilor. ANL urma să construiască, pentru început, primul bloc din ansamblul de 23 de imobile cu zece etaje cât urma să aibă cartierul, şi anume blocul L2. Adică 250 locuințe din totalul de 1.800. Agenţia a refăcut proiectul tehnic pentru acest prim bloc, ba chiar a şi atribuit lucrările, după care a anulat licitaţia. Lucrările au fost atribuite în vara anului 2019 pentru valoarea de 19,7 milioane de lei cu TVA, dar contractul nu a mai fost semnat, iar procedura a fost sistată. Din acel moment nu s-a mai făcut niciun pas.

Odiseea blocurilor de pe strada Caracal

Să începem cu începutul. În anul 2013, terenul de pe strada Caracal trece de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Primăria Craiova. Administraţia locală îşi dorea să construiască aici ansamblul rezidenţial cunoscut drept „cartierul chinezesc“. Denumirea i se trage de la faptul că municipalitate a contactat atunci firma Shandong Ningjian pentru a construi 1.800 de locuințe în termen de şase ani. Primele 250 de locuinţe reveneau angajaţilor din armată. Chinezii au ieşit repede din peisaj. Terenul și tot ceea ce se construise aici a intrat în proprietatea municipiului Craiova. Primăria a dorit, inițial, să continue lucrările cu bani de la bugetul local și chiar a prins în bugetul pe anul 2018 suma de 9 milioane de lei. A renunțat însă la idee și a cedat amplasamentul, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe. Agenţia estima ca termen de punere în funcţiune a celor 250 locuinţe pentru beneficiarii aparţinând MAN, anul 2023, iar termenul de finalizare pentru restul de 1550 unităţi locative, anul 2030. Termenul nu a mai fost prelungit, iar terenul a revenit proprietarului, adică Ministerul Apărării. Aici s-au blocat definitiv lucrurile.

De la ANL, la MAN și iar la Primăria Craiova

În urmă cu un an, primarul Craiovei readucea în atenţie situaţia „cartierului chinezesc”. Aceasta spunea :

Eu am şi propus trei variante Guvernului României. Varianta în care terenul respectiv să fie preluat tot de ANL, aşa cum există şi o hotărâre de Consiliu Local luată în 2018, şi să fie construite locuinţe pentru tineri. A doua variantă ar fi aceea ca Ministerul Apărării, având în vedere că are un buget destul de mare anul acesta, de peste 2% din PIB, să contruiască aici locuinţe pentru militari.
A treia variantă ar fi să ne revină nouă, municipalităţii, acest teren, iar noi să-l scoatem în concesiune, pe loturi mici. Adică, în loc să avem un singur contract, aşa cum a fost cu firma din China, să existe loturi mai mici de lucrări, care să fie realizate de constructori locali. Guvernul să aleagă una dintre aceste variante, dar important este să fie adoptată acea ordonanţă de urgenţă“, a spus Olguţa Vasilescu.


În luna mai 2023, primăria solicita din nou trecerea terenului de pe strada Caracal din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Craiova. Ulterior, aici se vor construi locuinţe prin programele ANL, în termen de 5 ani de la data preluării imobilului. Utilităţile cad în sarcina administraţiei locale craiovene. La fel ca şi înainte, 250 de locuinţe plus locurile de parcare sunt promise MAN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS