11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025

Blocurile-torţă

-

Un incendiu violent a cuprins, joi dimineaţa, mansardele a trei blocuri din cartierul craiovean Craioviţa Nouă. În total, 26 de locuinţe au fost distruse în totalitate de flăcări. Pompierii au intervenit cu nouă autospeciale cu apă şi trei autospeciale de lucru la înălţime, însă nu au putut să oprească înaintarea flăcărilor. Două persoane au suferit arsuri, iar alte două atacuri de panică. Locatarii din cele trei blocuri afectate de incendiu au acuzat pompierii că au venit târziu şi nepregătiţi. Acuzaţiile au fost respinse de şeful ISU Dolj, care a explicat că a fost vorba de o intevenţie dificilă. De altfel, pompierii au reuşit să localizeze incendiul în jurul orei 11.30. Apoi au început lichidarea ultimelor focare de incendiu, adică să intre în fiecare apartament sau garsoanieră şi să verifice dacă există foc.

DCIM\100MEDIA\DJI_0510.JPG

Locatarii din cele trei blocuri de pe strada Aristizza Romanescu au trăit clipe de coşmar încă de la prima oră a dimineţii. În jurul orei 8 mansarda unuia dintre blocuri a fost cuprinsă de flăcări, se pare, din cauza unei candele aprinse şi lăsate nesupravegheată. Flăcările s-au extins cu repeziciune şi la celelalte mansarde, în mai puţin de 30 de minute ultimul etaj de la cele trei blocuri ardea ca o torţă, iar fumul se vedea de la zeci de kilometri.

DCIM\100MEDIA\DJI_0531.JPG

De precizat că extinderea focului a fost posibilă din cauza formei în U în care sunt amplasate cele trei blocuri. Clădirile sunt atât de lipite între ele, încât geamurile unora dintre apartamente sunt cu greu vizibile, nemaivorbind de lipsa de lumină naturală.

Cum a obţinut constructorul autorizaţie de construire este o întrebare la care autorităţile ar trebui să găsească rapid un răspuns. Blocurile au fost ridicate în perioada 2006 – 2008 atunci când primar era Antonie Solomon, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

DCIM\100MEDIA\DJI_0538.JPG

Locatarii, nemulţumiţi de intervenţia pompierilor la blocurile-torţă

Locatarii celor trei blocuri au ieşit în stradă înspăimântaţi şi priveau neputincioşi cum le ard apartamentele. Din cauza tensiunii acumulate au existat anumite incindente între aceştia şi pompieri, oamenii fiind nemulţumiţi de lentoarea cu care acţionau aceştia. Mai mulţi locatari ai imobilelor afectate de incendiu au susţinut ba că pompierii au venit târziu, ba că apa nu avea presiune sau nu au fost pregătiţi pentru a acţiona la înălţime.

„Nu este posibil aşa ceva. Să vii tu, pompier, cu o singură maşină şi să te uiţi la incendiu. Acum a mai venit o maşină, dar nu are presiune la apă”, a susţinut o locatară. Un bărbat a explicat că o altă problemă ar fi fost că hidranţii de pe strada Aristizza Romanescu nu aveau presiune. Un alt locatar a povestit că a fost repezit de pompieri atunci când le-a spus că există pericolul ca incendiul să se extindă la celelalte imobile.

„Le-am spus să intre cu maşinile în curte, pentru că focul va ajunge şi la blocurile vecine. Mi-au răspuns că ştiu ei ce fac, că sunt profesionişti. În scurt timp focul a ajuns şi la masardele din al doilea bloc”, a precizat locatarul.

Cum a văzut şeful ISU Dolj intervenţia pompierilor

„Primul apel prin 112 a venit la ora 08.09. În urma informaţiilor venite de la apelant, s-a dispus trimiterea forţelor de la Secţia Pompieri Craiova, localizată pe platforma Doljchim. Forţele de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 08.20. Primele forţe de intervenţie au fost două autospeciale de stingere şi o ambulanţă.

Observând degajarea importantă de fum de la locul incendiului, comandantul forţelor de intervenţie a luat legătura cu dispeceratul şi a solicitat suplimentarea forţelor de răspuns. În total, la locul intervenţiei am utilizat nouă autospeciale de lucru cu apă şi spumă, trei autospeciale de lucru la înălţime, dintre care una de la ISU Olt.

Prima grijă a fost să identificăm posibile victime şi să-i protejăm pe oameni. S-a recurs la evacuarea asistată a personelor care erau în imobil şi la acţiunile de căutare şi salvare, ca să ne asigurăm că nici o persoană nu mai este în imobil. După această operaţiune s-a procedat la realizarea dispozitivului pentru protecţia vecinătăţilor şi pentru stingerea incendiului. Am intervenit din exterior şi interior, atât pentru ca incendiul să nu se extindă, cât şi pentru stingere”, a declarat colonel Constantin Vlăduţoiu, inspector-şef al ISU Dolj.

Întrebat despre starea hidranţilor de din apropiere, şeful ISU Dolj a explicat că au funcţionat şi au alimentat autospecialele. A fost însă nevoie de multă apă, aşa că a fost luată şi de la un operator economic din apropiere. În plus, apă a fost adusă şi cu cisternele de către angajaţii RAADPFL Craiova.

Cum aşteptau pompierii autospeciala cu apă

Aici, lucrurile ar trebui puţin nuanţate. Iniţial, pentru ca maşinile de pompieri să poată ajunge mai repede la blocurile cuprinse de flăcări, a fost nevoie să fie ridicate maşinile parcate de-o parte şi de alta a străzii. După ce acest lucru s-a realizat, pompierii şi-au dat seama că nu le ajunge apa, iar de aici a urmat un du-te vino în care autospecialele dădeau fuga la hipermarketul din Craioviţa să le umple cu apă.

Din această cauză s-a piedut foarte mult timp. În perioada în care autocisterna pleca la alimentare cu apă, ceilalţi pompieri aşteptau. Practic, 10 minute interveneau, 10 minute aşteptau să le vină apa. Singurul care nu a aşteptat a fost focul, care a distrus 26 de apartamente. De ce nu au avut pompierii suficientă apă? Nu existau suficienţi hidranţi în zonă? Compania de Apă Oltenia susţine că sunt hidranţi în zonă şi au şi presiune.

„Toți hidranții cuplați la rețeaua publică de alimentare cu apă din zona Aristizza Romanescu – Toporași funcționează, asigurând o presiune de 2,5 bari, respectiv un debit de peste 8 litri/secundă. Aceasta în condițiile în care indicativul pentru securitate la incendiu (norma legală în vigoare) prevede asigurarea la fiecare hidrant a unui debit de 5 litri/secundă, la o presiune minimă de 0,7 bari. Angajații Companiei de Apă Oltenia transmit, periodic, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, harta actualizată a hidranților din aria de operare, iar în perimetrul celor două străzi sunt opt hidranți perfect funcționali.

Din primele date, pompierii s-au racordat inițial la un hidrant care nu aparține Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăți de la intersecția străzilor Toporași și Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea“, spune Compania de Apă într-un comunicat.

Câte apartamente au fost afectate şi care ar fi cauza incendiului

Incendiul a afectat trei blocuri lipite, în formă de U, de pe strada Aristizza Romanescu din Craiova. În total, cele trei blocuri au 184 apartamente şi garsoaniere. La nivelul mansardelor, în total, au fost distruse de flăcări 26 de locuinţe.
Potrivit locatarilor, focul ar fi pornit din locuinţa unui bărbat care obişnuia să ţină o candelă aprinsă.

De altfel, bărbatul ar fi încercat să stingă incendiul şi a suferit arsuri la nivelul mâinilor. Victima a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a primit îngrijiri medicale. Au primit îngrijiri medicale la faţa locului alte trei persoane, una cu arsuri şi alte două care au suferit atacuri de panică.

„Este dezastru. Proprietarii spun că incendiul ar fi pornit de la nişte candele dintr-o garsonieră de la mansardă. Incendiu a pornit din garsonieră, unde locuia cu chirie bărbatul care a suferit arsuri la mâini şi acum se află în spital. Blocurile sunt construite în perioada anilor 2006-2008. A ars în totalitate mansarda la blocul 1, 2 şi 3.

Nu ştim ce pagube sunt la etajele inferioare. V-am spus este un adevărat dezastru. Au ars în totalitate 26 de locuinţe situate la mansardă. Aici erau atât garsoniere, cât şi apartamente. Acum pompierii verifică fiecare apartament în parte ca să nu mai fie pe gurile de aerisire focare şi care ar risca să se reaprindă”, a spus Costina Bârdău, administratorul asociaţiei de proprietari.

Olguţa Vasilescu se ţine departe de incendiu


Până când ISU Dolj nu va asigura locul, nici un locatar nu se poate întoarce să locuiască în apartamente. În primul rând, cei care aveau locuinţe la mansardă nu au la ce să se mai întoarcă, deoarece au ars complet. Celelalte apartamente neafectate de incendiu sunt oricum deconectate de la utilităţi şi, probabil, multe dintre ele au suferit daune, fie din cauza volumului mare de apă folosit de pompieri, fie din cauza fumului degajat de la mansardele făcute scrum.

Dacă nu au rude la care să se mute în următoarea perioadă, locatarii afectaţi au la dispoziţie 80 de locuri pentru adăpost şi hrană puse la dispoziţie de Primăria Craiova. Şi, dacă tot vorbeam de primărie, edilul Craiovei, Olguţa Vasilescu,
s-a ţinut departe de incendiu şi implicaţiile sale. Şi fizic, şi online.

Până ieri după-amiază, Olguţa Vasilescu postase pe Facebook în cursul zilei două evenimente: participarea la o şedinţă cu directorii de şcoli înainte de începerea anului şcolar şi reluarea traficului pe patru benzi pe Pasajul Electroputere. Nimic despre incendiu. De asemenea, ultima postare pe pagina de Facebook a primăriei este despre istoria Parcului Romanescu.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: Imagini cu incendiul devastator din Craiova, filmate cu drona

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Moment istoric. Guvernul federal al SUA anunță că România...

România a intrat oficial în programul Visa Waiver, ceea...

ȘTIRI GdS