3.9 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞedinţa pe tema drogurilor de la Prefectură, prilej pentru Olguţa să le bată obrazul directorilor de şcoli

Şedinţa pe tema drogurilor de la Prefectură, prilej pentru Olguţa să le bată obrazul directorilor de şcoli

Şedinţa de lucru de la Prefectura Dolj pe tema prevenţiei consumului de droguri şi a siguranţei în şcoli, care a reunit directorii unităţilor de învăţământ din Craiova, s-a transformat joi într-un prilej de inventariere a investiţiilor Primăriei Craiova şi de mustrare indirectă a conducerii unităţilor de învăţământ.

După ce Prefectura Dolj a transmis săptămâna trecută o informare de presă care conţinea un raport privind situaţia mai multor grădiniţe înainte de începerea anului şcolar, cu informaţii transmise de directori şi centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, primarul Lia Olguţa Vasilescu a folosit ocazia şedinţei de la Prefectură pentru a le bate obrazul acestora, cu girul prefectului însuşi, posibil într-o încercare de spălare a păcatului acestuia pentru informarea transmisă către mass-media.

“Tot privitor la ordinea de zi vorbim şi noi…”

Fără nicio legătură cu subiectul întâlnirii, primarul a înşirat toate investiţiile făcute de municipalitate în acest an în unităţile de învăţământ. Apoi le-a spus în mod repetat directorilor să pună mâna pe telefon şi să sune la primărie atunci când întâmpină vreo problemă, pentru că “aţi văzut ce apare prin presă şi nici măcar nu este adevărat”. Despre consumul de droguri sau măsurile pentru siguranţa în şcoli, temele de discuţie, niciun cuvânt.

De altfel, anunţând ordinea vorbitorilor, prefectul Dan Diaconu a şi precizat că la început vor lua cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, presat de timp, şi Olguţa Vasilescu, “şi ulterior o să intrăm în ordinea de zi pe care o avem pentru astăzi.”

Cosmin Vasile a ţinut totuşi să menţioneze că “ tot privitor la ordinea de zi vorbim şi noi” şi a avut o intervenţie concisă, dar concentrată pe subiectul întâlnire.

Diaconu a invitat-o pe Olguţa Vasilescu să prezinte “investiţiile masive” în şcoli

În schimb, Olguţa Vasilescu nu a făcut nicio referire la temele şedinţei, aflându-se acolo pentru a reaminti atât Prefecturii, care a trimis către presă un raport despre care Primăria nu avea habar, cât şi directorilor unităţilor şcolare, care se plângeau – conform raportului – de diverse probleme, că municipalitatea a investit serios în educaţie: “Cred că realizaţi că niciodată nu s-au făcut atât de multe investiţii în educaţie aşa cum s-au făcut în ultimii ani”.

Prefectul Dan Diaconu a fost şi el cât se poate de explicit atunci când a anunţat intervenţia edilului urbei: “dau cuvântul doamnei primar, să ne spună câteva lucruri despre investiţiile masive care au avut loc în această perioadă în şcolile din Dolj”.

Cosmin Vasile: Vom aloca bani pentru campanii de informare despre droguri şi dispozitive

Preşedintele CJ Dolj a transmis că autorităţile se vor implica şi mai agresiv în combaterea consumului de droguri, un fenomen din ce în ce mai îngrijorător.

“Am ţinut să fiu prezent la această şedinţă pentru că în ultima vreme s-a discutat la nivelul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), împreună cu colegii de la Inspectoratul de Poliţie şi de la celelalte structuri, pentru a face un parteneriat şi mai strâns şi cât mai multe campanii pentru tot ce înseamnă acest flagel – consumul de substanţe. Am reuşit să achiziţionăm etiloteste şi drug-teste.

La finalul lunii vom aloca bani pentru tot ce înseamnă campanii de informare. Am mai avut astfel de campanii, dar acum trebuie să fim mult mai activi. Alocăm bani şi pentru achiziţionarea unor noi dispozitive”, a spus acesta.

În încheierea discursului, a făcut totuşi câteva referiri succinte la investiţiile CJ în educaţie, reamintind de cele 24 de microbuze şcolare alocate pentru mai multe localităţi doljene şi anunţând că instituţia pe care o conduce va mai depune un proiect similar pentru alte 17 localităţi.

“Avem semnat proiect pentru dotări în şcoli şi aşteptăm să semnăm contractul pentru 27 de biblioteci comunale dotate cu echipamente multimedia”, a mai spus Vasile înainte să le ureze tuturor succes în noul an şcolar.

Lia Olguţa Vasilescu: 160 de locuri noi în creşe începând din acest an

Olguţa Vasilescu a transmis că a fost prezentă miercuri într-o vizită de lucru în grădiniţe şi şcoli. “Aţi văzut şi dumneavoastră cum se prezintă situaţia. La momentul actual nu există vreo şcoală sau vreo grădiniţă care să nu aibă avizele necesare”, a spus primarul.

“O veste bună este că avem 160 locuri noi în creşe începând de anul acesta”, a mai menţionat, adăugând că primăria îşi propune creşterea anuală a numărului de locuri în creşe ca urmare a cererilor crescute.

“Sunt lucruri pe care ar fi bine să le faceţi şi dumneavoastră”

Apoi primarul Craiovei le-a spus directorilor ca, acolo unde nu fac faţă, să ceară ajutor, dar să mai pună şi ei mâna la treabă.

“În ultima perioadă, RAADPFL şi Salubritatea au trecut pe la şcoli şi pe la grădiniţe ca să facă un pic de curăţenie. Rugămintea mea la directori ar fi aceeaşi pe care o am în fiecare an, acolo unde nu vă descurcaţi, să cereţi ajutorul. În rest aveţi personal abilitat să facă aceste lucruri. Sunt lucruri pe care ar fi bine să le faceţi şi dumneavoastră, nu numai să aşteptaţi de fiecare dată ajutorul Salubrităţii şi al RAADPFL-ului”, a punctat Vasilescu.

Drogurile, mai la urmă. Mai întâi, inventarul investiţiilor

Aşa cum a specificat şi prefectul, primarul a făcut cu prilejul întâlnirii o incursiune în investiţiile administraţiei în unităţile şcolare, fără legătură cu subiectul întâlnirii de lucru.

“Am reabilitat toate bazele sportive încă de anul trecut, investim cam 10 milioane de euro annual în şcolile, grădiniţele şi şcolile craiovene. S-a schimbat mobilierul şcolar în peste jumătate din sălile de curs, s-au depus proiecte europene pentru absolut toate şcolile unde au existat solicitări din partea directorilor”, a precizat Olguţa Vasilescu.

După care i-a dojenit pe directori că nu iau legătura cu primăria pentru probleme care, în schimb, ajung în presă.

“Dacă este vreo şcoală unde este nevoie în continuare să intervenim, rugămintea este să ne anunţaţi, ştiţi numărul nostru de telefon, decât să citim prin presă unele lucruri care nici măcar nu sunt adevărate. Cred că cel mai bine este să puneţi mâna pe telefon şi să sunaţi la primărie pentru că de fiecare dată aţi fost ajutaţi”.

Nu a fost singurul reproş. După ce a înşiruit toate investiţiile făcute “doar în ultimele 8 luni ale acestui an”, Olguţa Vasilescu a revenit “cu rugămintea” ca pentru orice fel de problemă directorii să anunţe primăria. “Aţi văzut că primiţi de fiecare dată ajutor şi cred că realizaţi că niciodată nu s-au făcut atât de multe investiţii în educaţie aşa cum s-au făcut în ultimii ani”.

Campaniile anti-drog se vor adresa şi elevilor de vârste mai mici

După intervenţia primarului, Diaconu a revenit la ordinea de zi: “Acum avem în discuţie două subiecte importante şi extrem de sensibile. Prevenţia în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli şi siguranţa în unităţile de învăţământ”. Acesta a subliniat importanţa colaborării interinstituţionale pentru “salvarea generaţiei tinere de la consecinţele consumului de droguri” şi a solicitat dezbateri aplicate în şcoli începând de la vârste mai mici.

Comisarul Florin Nicolăiţă, de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj le-a transmis directorilor unităţilor de învăţământ că este nevoie de un dialog strâns: “Este adevărat că trebuie să extindem campaniile scăzând vârsta copiilor cărora ne adresăm. Suntem deschişi şi la activităţi punctuale. Când există cazuri sau suspiciuni de consum de droguri, trebuie să fim solicitaţi”.

IPJ Dolj: Foarte puţine şcoli au implementat măsurile de securitate

În cadrul întâlnirii, comisarul şef Laurenţiu Dumitrescu, din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, a vorbit despre siguranţa şcolară şi a tras un semnal de alarmă privind implicarea conducerilor şcolilor în asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ. Acesta a spus că doar 188 din cele 560 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Dolj din evidenţa IPJ au implementat măsurile în urma efectuării analizei de risc la securitate fizică şi doar 199 au implementat cerinţele de securitate prevăzute de legea 333/2003, ceea ce este “foarte puţin”. “Depuneţi eforturile necesare”, le-a transmis celor prezenţi în sală.

Comisarul a insistat şi pe nevoia de controale “riguroase şi eficiente” la intrările în şcoli: “Trebuie să pornim de la accesul în unităţile şcolare. Altfel nu putem vorbi de siguranţă”.

ISJ Dolj cere proceduri clare de acces în şcoli

Şi inspectorul general ISJ Dolj, Daniel Ion, a făcut apel la directori să implementeze “proceduri clare de acces în unităţile de învăţământ şi limitarea accesului persoanelor străine în şcoli”.

“Depinde de fiecare dintre noi cât ne implicăm şi cum transmitem mesajele despre consecinţele consumului de droguri”, a mai spus acesta, insistând că părinţii şi dascălii trebuie să fie modele de urmat.

Pe lângă aceste referiri, inspectorul a divagat şi el generos de la subiect, acoperind diverse treme, de la rezultatele din anul anterior până la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, investiţiile din unităţile de învăţământ sau transportul şcolar.

Citeşte şi: Misterul orelor condiţionate de dublă specializare: “Nu ne vom mai putea titulariza niciodată!”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS