La cinci zile de la incendiul care a mistuit mansardele blocurilor de pe strada Aristizza Romanescu, proprietarii încearcă să-şi revină din şoc. Locatarii din blocurile afectate de flăcări nu au apă curentă, gaze, electricitate. Proprietarii mansardelor au rămas doar cu doi pereţi afumaţi, mormane de cenuşă, scrum şi cerul deasupra capului. Ei sunt cei mai afectaţi. Dorm pe la rude, prieteni sau în adăposturile puse la dispoziţie de primărie. Nu mai au decât hainele de pe ei, toată agoniseala lor este, acum, cenuşă. Unii au venit să-şi vadă locuinţele sau ce a mai rămas din ele. Oamenii privesc în gol şi plâng, din agoniseala lor nu a mai rămas nimic. Pe moment nu pot debarasa resturile arse, aşteaptă să se finalizeze expertizele. Cei care au locuinţele asigurate au mai multă speranţă, ceilalţi nici în minuni nu mai cred.
Pe holurile întunecate ale celor trei blocuri este un dute-vino. Miroase greu a fum şi funingine. Pe casa scării zac bucăţi de ţiglă, de lemn ars, cenuşă şi alte resturi. Pereţii s-au înnegrit de la fum. Mansarda este un imens schelet înnegrit și ros de foc. Obiecte contorsionate din cauza flăcărilor, unora le mai poţi ghici forma iniţială, altele sunt cenuşă. Proprietarii au foarte multe întrebări la care caută răspuns: „Unde este structuristul?„, „Când vin cei de la apă să verifice conductele?„, „Eu unde sparg peretele ca să vad în ce stare sunt conductele?”
Administratorul blocurilor face o scurtă trecere în revistă a locaţiilor afectate de foc şi a situaţiei.
La acest moment din cele 184 de apartamente nici unul nu mai este locuit, mai spune administartorul.
Între timp, angajaţii SC Salubritate şi cei de la RAADPFL au început să debaraseze molozul de pe casa scării şi din curtea interioară a blocurilor. Ulterior vor fi cărate şi resturile de moloz şi cenuşă de le mansardă.
Proprietarii din blocurile care au ars intenţionează să dea pompierii în judecată
Proprietarii sunt hotărâţi să dea pompierii în judecată. „Noi ne-am uitat cu specialiştii pe videoclipuri şi ne-au spsu că este incredibil modul în care au acţionat pompierii. Ne-au mai spus că la începu au crezut că se exagerează cu privire la intervenție, dar nu este aşa. Modul de acţiune lasă de dorit. Vrem să găsim o casă de avocatură şi să-i acţionăm în instanţă”, spune un proprietar.
„Este dreptul dumnealor, noi îi susţinem în tot ce vor să facă. Este normal să meargă în instanţă, dacă intervenţia era promptă, nu se întâmpla această nenorocire”, spune la rândul său administratorul blocurilor.
Focul le-a făcut scrum investiţia. Au rămas proprietari doar pe hârtie
Între proprietari există persoane păgubite care abia au cumpărat locuinţele. Unii nici nu au apucat să le vadă, au făcut tranzacţia, dar fiind plecaţi din ţară nu vor avea niciodată ocazia să vadă ce au cumpărat. Au rămas proprietari pe hârtie, imobilele achiziţionate au fost mistuite de flăcări.
Nu există loc ca acasă
Se spune că: „Dacă mergi oriunde, chiar și în paradis, vei tânji după acasă”. Proprietarii din blocurile mistuite de incendiu, în disperarea lor, cer sprijinul oamenilor, ştiind că le va fi greu să mai vadă un acoperiş deasupra capului în curând. Ei au deschis prin intermediul asociaţiei de proprietari un cont bancar, unde orice donaţie este bine venită. Pentru donaţii s-a deschis următorul cont bancar în lei :cont CEC – RO78CECEB00030RON2864838 .