4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRAADPFL îşi cumpără linie de făcut brichete cu 2 milioane de lei

RAADPFL îşi cumpără linie de făcut brichete cu 2 milioane de lei

Regia care administrează domeniul public al Craiovei a publicat în SEAP licitaţia prin care anunţă că achiziţionează o linie completă de făcut brichete pentru încălzirea locuinţelor. Pentru acest sistem RAADPFL urmează să plătească 2.055.000 de lei. Regia dă un avans din buzunarul propriu, iar de restul sumei se împrumute la bancă.

RAADPFL a ajuns la concluzia că este mai bine să facă bani din iarbă şi frunze decât să plătească pentru distrugerea lor. Creditul va fi folosit pentru achiziţionarea unei linii complete de făcut brichete pentru încălzirea locuinţelor. Totodată, RAADPFL vrea să construiască din aceşti bani şi o hală unde să amplaseze utilajele necesare producerii brichetelor, să achiziţioneze şi două autoturisme Dacia la mâna doua.
Recent regia Primăriei Craiova a scos la licitaţie achiziţionarea unui „sistem complet de producere brichete de foc din resturi vegetale.


„Noi am ridicat pe SEAP că vrem să cumpărăm această linie. Aşteptăm să se finalizeze procedura. Ulterior, regia face un împrumut bancar. Noi nu vom lua toată suma din bancă, vom veni cu o cotă parte şi din veniturile proprii. Noi am propus să venim cu un avans de 15% din veniturile proprii, restul de 85% va fi luat dintr-un credit bancar. Locaţia rămâne aceeaşi, în imediata vecinătate a depozitului de gunoi de la Mofleni, acolo unde depozităm resturile vegetale”, a precizat Adinel Ilinca, directorul RAADPFL.

RAADPFL are materie primă pentru brichete, pe care o aruncă

De ce vrea RAADPFL să se apuce de făcut brichete pentru încălzire? Regia spune că are materie primă din belşug. Angajaţii regiei se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, de aici adună tone de resturi vegetale, frunze crengi, iarbă. Până de curând, regia îngropa aceste resturi vegetale în diferite locuri, Parcul Romanescu, Parcul Tineretului pentru obţinerea compostului care ulterior era folosit pentru spaţiile verzi.

Începând cu luna mai 2022, OUG 92/2021 interzice îngroparea resturilor de orice fel sau incendierea lor. În atare situaţie, regia plăteşte operatorului de salubritate, respectiv Iridex-ului preluarea şi depozitarea acestor resturi vegetale contra cost. Un calcul făcut de RAADPFL arată că regia plăteşte 165 de lei/tonă fără TVA ca să scape de resturile vegetale. Zilnic regia se alege din întreţinerea spaţiilor verzi din oraş cu 26 de tone pentru care plăteşte operatorului de salubritate 4.290 de lei pe zi, 85.800 de lei/lună şi 1.029.600 de lei pe an.
Din acest motiv, regia se apucă de făcut brichete şi scapă şi de plata unei sume pe care trebuie să o scoată lunar din buzunar.


„Având în vedere cantitatea mare de resturi vegetale colectate de către unitatea noastră de pe domeniul public, în lunile de primăvară, vara şi toamna, se doreşte valorificarea acestora prin obţinerea de brichete, fapt care va conduce la o dezvoltare economică a regiei”, scrie în caietul de sarcini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS