8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCăldura s-ar putea scumpi în Craiova

Căldura s-ar putea scumpi în Craiova

Producătorul de agent termic primar dă asigurări că toţi craiovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire al oraşului vor avea căldură şi apă caldă în această iarnă. Totuşi, înainte de începerea sezonului Electrocentrale Craiova are şi veşti mai puţin plăcute. Producătorul spune că la acest moment stocul de cărbune este insuficient. În privinţa costului de producţie acesta ar putea suferi modificări de la 1 noiembrie.

Producătorul de agent termic primar spune că este îngrijorat în privinţa rezervei de cărbune pe care o deţine la acest moment, dar crede că CEO îşi va onora contractul. Această înţelegere contractuală obligă CEO să furnizeze cărbunele necesar producerii agentului termic primar. Dan Vasile, directorul Electrocentrale spune că în ciuda acestei îngrijorări, nu ar fi în imposibilitatea de-a produce şi furniza agent termic primar Termoficării.


„Cu stocul de cărbune suntem în urmă faţă de ce ne programasem, din cauza livărilor de la Complexul Energetic Oltenia. Complexul este în urmă cu livrarea, deşi suntem în relaţie contractuală, suntem cu facturile la zile. Avem contract anual conform programului de restructurare. Sper să recupereze, ca până la 1 noiembrie, când începe sezonul de încălzire să avem stocul de cărbune necesar. Nouă ne trebuie un stoc minim de 200 de mii de tone. Ei sunt în urmă cu vreo 80 de mii de tone faţă de ce trebuia să ne livreze de la începutul anului şi până în prezent”, spune Dan Vasile, directorul Electrocentrale Craiova.


Trebuie spus că este cea de-a doua iarnă în care societatea care furnizează energie termică oraşului este pe cont propriu. Aceasta s-a desprins la data de 30 septembrie 2022 din Complexul Energetic Oltenia. În fapt, producătorul, Electrocentrale, urmează să furnizeze societăţii Termo Urban, agent termic primar în baza unui contract. Conform clauzelor din contractul care a fost semnat la momentul înfiinţării Termo Urban, societatea primeşte pe perioada rece în medie 150-160 de gigacalorii pe oră, în zilele foarte reci. Dacă temperaturile sunt normale producătorul îi furnizează 140 de gigacalorii pe oră.

Electrocentrale şi-a reparat reţeaua

„Noi am făcut o parte din programul de reparaţii la reţeaua de termoficare, când a fost oprirea din luna august. Vom mai efectua câteva intervenţii pe anumite ramificaţii, când vom sista furnizarea pe anumite tronsoane termice şi încheiem toată revizia. La grupurile energetice am avut în reparaţie anuală, în luna august, grupul nr. II care acum este în funcţiune. Am avut o perioadă de 10 zile când au fost oprite ambele grupuri, când s-au făcut reparaţii la instalaţiile comune, care se pot face decât cu oprirea concomitentă a celor două grupuri. Săptămâna aceasta a intrat în reparaţie grupul nr.I, dar populaţia nu va fi afectată. Avem în rezervă cazanele pe gaz. În luna octombrie vrem să avem ambele grupuri funcţionale”, a mai declarat Dan Vasile.

Preţul apei fierbinţi creşte puţin

La rândul său producătorul preconizează o creştere a preţului de producţie. Dacă aceasta se va reflecat în tariful perceput de Termo Urban rămâne de văzut. La acest moment preţul este de 334,5 de lei/Gcal.
„În ceea ce priveşte preţul agentului termic chiar dacă va fi o mărire, nu va fi una semnificativă. Preţul actual este valabil până la 31 octombrie şi într-adevăr o modificare ar putea fi de la 1 noiembrie. Preţul populaţiei nu-l facem noi este stabilit prin decizia ANRE. Noi către Termo Urban furnizăm cantitatea de agent termic necesară şi în parametrii normali.”, a precizat Dan Vasile.

Căldură după temperatură

Legat de începerea furnizării căldurii în apartamentele craiovenilor, producătorul spune că poate furniza în orice moment agent termic. Furnizarea către populaţie rămâne la latitudinea Termo Urban. Societate care spune că este ţinută în loc de cadrul legal. Conform legii, dacă timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00, se înregistrează valorii medii ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici, începe furnizarea căldurii în regim permanent în locuinţele branşate la sistemul centralizat.
„Noi suntem pregătiţi pentru sezonul rece, ne-am făcut reviziile, exceptând lucrările neprevăzute. Furnizarea se face în momentul în care ne cere Termo Urban. Probabil, atunci când temperaturile exterioare scad în parametrii prevăzuţi de cadru legal, vor solicita. Eu pot însă să le furnizez agent termic pentru căldură în orice moment, totul depinde de cerere”, spune Dan Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS