În comuna gorjeană Baia de Fier are loc, de vineri, Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. Participă ansambluri din județele cinci județe: Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Hunedoara.
Vor avea loc spectacole de muzică populară, o paradă a portului popular și un foc de artificii. Nu vor lipsi preparatele tradicționale, precum tocanul de oaie și brânza de oaie.
„Datinile și obiceiurile populare constituie o parte din patrimoniul nostru cultural. Ele definesc identitatea unui popor, fiind moștenite de la strămoșii noștri. Pe vremea dacilor, bărbații din Baia de Fier purtau cămașă scurtă, în cute, purtată peste cioareci țesuți din lână albă. Până înainte de al doilea război mondial se purtau aceiași cioareci.
”Nimeni nu se îmbrăca nemțește, localnicii înțelegând prin aceasta costumul de culoare neagră, alcătuit din pantaloni și haină, după obiceiul orășenilor”-Baia de Fier-Monografie-Prof. Ion Nițulescu. Dacii își încingeau mijlocul cu o curea lată, pe care locuitorii din Baia de Fier au transformat-o în chimir.
Odată cu venirea ungurenilor în zonă ușor, ușor a fost împrumutat costumul ungurenesc din zona Sibiului. Deși este atât de simplu sau poate chiar prin simplitatea lui și sobrietatea lui s-a impus devenind portul uniform în zona Novaci, Baia de Fier, Polovragi. Este de o eleganță care impresionează pe oricine. În acest sfârșit de săptămână, duminică mai exact, începând cu ora 11.00 vă așteptăm la Baia de Fier să ne admirați portul popular într-o frumoasă paradă pe care o vom desfășura de la primărie până la intrarea în Peștera Muierilor. Apoi, veți putea cunoaște obiceiurile și tradițiile noastre pe care le transmitem an de an generațiilor ce ne urmează”, a afirmat primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.
Organizat din 1993
Comuna Baia de Fier organizează, anual, începând cu anul 1993, Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. Manifestarea este este una dintre cele mai importante manifestări culturale desfășurate în comuna Baia de Fier, ocazie cu care sosesc aici mii de turiști din toate colțurile țării, numărul acestora crescând de la an la an.
Eveniment cu tradiție pastorală, prin care se celebrează terminarea perioadei de trashumanță în zona alpină și începe transhumanța spre locurile de șes.
Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” a ajuns în acest an la cea de-a XXXI-a ediţie şi încearcă să păstreze tradiţiile şi obiceiurile comunităţilor de păstori din Munţii Parâng. Sărbătoarea marchează coborârea turmelor de oi de la munte şi pregătirea pentru iernat, un moment extrem de important în calendarul pastoral.
Transhumanța este mișcarea sezonieră a oamenilor și a șeptelului, de obicei între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara).
Tradiția transhumanței, veche de mii de ani, este o practică importantă a păstoritului încă din timpul Imperiului Roman și în Evul Mediu. Consistă în deplasarea sezonieră a turmelor de vite între locurile de văratic, în general în zonele de relief cu pășuni bogate, și locurile de iernatic, în general în zonele de șes și cu climă mai blândă iarna. Scopul Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” este conservarea şi popularizarea tradiţiilor locale legate de viaţa păstorilor şi de fenomenul transhumanței.
Citește și: Un șofer a murit după ce a intrat cu maşina într-un TIR