2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISU Dolj spune că a acţionat cu eficienţă în Craioviţa şi că s-au folosit doi hidranţi publici

ISU Dolj spune că a acţionat cu eficienţă în Craioviţa şi că s-au folosit doi hidranţi publici

Incendiul de la blocurile de pe strada Aristizza Romanescu, din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, a adus o ploaie de critici asupra modului în care au intervenit pompierii doljeni. Cetăţenii care aveau locuinţe în acele blocuri au susţinut la unison că au fost nevoiţi să îşi vadă apartamentele cum se transformă în scrum fiindcă intervenţia pompierilor a fost una destul de lentă şi că nu au dispus de echipamente suficiente pentru a face faţă unui astfel de incendiu la înălţime. Cu toate acestea, într-un răspuns acordat GdS, ISU Dolj spune că dispune de toate echipamentele necesare pentru a face faţă oricărei situaţii de urgenţă.

După dezastrul lăsat în urmă de incendiul care a avut loc în blocurile din Craioviţa, supărarea s-a vărsat în capul pompierilor doljeni, iar cetăţenii au susţinut fără încetare că ISU Dolj a acţionat lent, nu a fost pregătit cu echipamente necesare şi că s-a dat cu stângu-n dreptul atunci când a fost vorba să racordeze furtunurile la hidranţi. Însă, reprezentanţii ISU Dolj au susţinut constant faptul că şi-au făcut treaba şi că stingerea incendiului a decurs normal. După ce s-au mai liniştit apele, GdS a trimis o solicitare către ISU Dolj, în care am transmis o serie de întrebări legate de incediul de la cele trei blocuri din Craioviţa Nouă.

La ISU Dolj, numai lapte şi miere

ISU a continuat să susţină că totul este lapte şi miere şi că nici măcar nu ar avea nevoie de echipamente suplimentare pentru intervenţii viitoare. Am întrebat, iniţial, câte autospeciale de stingere există în cadrul ISU Dolj, câte dintre acestea dispun de scară pentru stingerea incendiului la înălţimi mari, dar şi dacă în acest moment ar mai avea nevoie de anumite dotări. Întrebările au luat naştere în urma faptului că oamenii din Craioviţa au susţinut că pompierii au venit, iniţial, cu o singură autospecială cu scară pentru înălţimi mari şi că era imposibil ca aceasta să facă faţă.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj deține în exploatare un număr de 31 de autospeciale pentru lucru cu apă și spumă, repartizate după cum urmează: 5 autospeciale se află în dotarea Detașamentului 1 de Pompieri Craiova; 6 autospeciale se află în dotarea Detașamentului 2 de Pompieri Craiova; 6 autospeciale se află în dotarea Secției de Pompieri Craiova; 14 fiind repartizate la restul subunităților din județ (Detașamentul de Pompieri Calafat, Secția de Pompieri Segarcea, Secția de Pompieri Băilești).

La momentul prezentei, sunt operative trei autospeciale de salvare și intervenție la înălțime repartizate câte una la Detașamentul 1 de Pompieri Craiova, Detașamentul de Pompieri Calafat și la Secția de Pompieri Craiova. În prezent, unitatea deține tehnica de intervenție, precum și echipamente necesare pentru a gestiona cu eficiență toate situațiile de urgență din zona de competență“, a transmis ISU Dolj.

S-au racordat greşit sau nu pompierii la hidranţi?

Un alt aspect sesizat de oamenii cărora le-au ars apartamentele a fost cel legat de faptul că pompierii au stat foarte prost la capitolul „racordare la hidranţi“. Aici a intervenit şi Compania de Apă Oltenia cu precizări fiindcă îi aparţin hidranţii din tot oraşul. CAO a precizat, la vremea respectivă, faptul că pompierii s-au racordat iniţial la un hidrant privat, care nu avea presiune, şi nu la hidranţii aflaţi pe domeniul public şi administraţi de CAO.

„Având în vedere speculațiile apărute în mediul on-line cu privire la funcționarea hidranților din zona imobilului de pe strada Aristizza Romanescu, din municipiul Craiova, unde a izbucnit un incendiu, joi, 07.09.2023, Compania de Apă Oltenia S.A. face următoarele precizări: Toți hidranții cuplați la rețeaua publică de alimentare cu apă din zona Aristizza Romanescu – Toporași funcționează, asigurând o presiune de 2,5 bari, respectiv un debit de peste 8 litri/secundă. Aceasta în condițiile în care indicativul pentru securitate la incendiu (norma legală în vigoare) prevede asigurarea la fiecare hidrant a unui debit de 5 litri/secundă, la o presiune minimă de 0,7 bari; Angajații Companiei de Apă Oltenia transmit, periodic, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, harta actualizată a hidranților din aria de operare, iar în perimetrul celor două străzi sunt opt hidranți perfect funcționali.

Din primele date, pompierii s-au racordat inițial la un hidrant care nu aparține Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăți de la intersecția străzilor Toporași și Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea“, a precizat CAO.

ISU contrazice CAO

Am întrebat pompierii dacă este reală informaţia că s-au conectat la un hidrant privat fără presiune şi dacă au cunoştinţă despre harta hidranţilor din zona respectivă. „Menționăm faptul că aspectele sesizate de către dumneavoastră, în sensul imposibilității racordării la rețeaua de hidranți nu se confirmă. Inițial, forțele deplasate la locul intervenției au realizat racordarea la doi hidranți aflați pe domeniul public, situați pe strada Aristizza Romanescu, însă necesitatea mare de apă a impus utilizarea și a unui hidrant aparținând unui operator economic. Specificăm faptul că harta cu hidranți este cunoscută de către personalul operativ din cadrul unității noastre“, au transmis reprezentanţii ISU Dolj.

Au fost sau nu probleme cu mufele de îmbinare ale hidranţilor cu furtunurile?

În rândul cetăţenilor afectaţi de incendiul din Craioviţa a circulat şi informaţia că hidranţii montaţi de Compania de Apă Oltenia nu s-ar potrivi pentru îmbinare cu furtunurile pompierilor. Însă, atât CAO cât şi ISU Dolj au negat informaţia.

„Hidranţii existenţi în reţeaua publică de alimentare cu apă a Municipiului Craiova sunt prevăzuţi cu prize de cuplare conform normativului P 118-2013. Verificarea specificaţiilor tehnice ale acestora se face începând cu documentaţia de proiectare încă din faza de propunere prin fişa tehnică a hidranţilor. Conform prevederilor NP 133-2022 — „Normativ privind proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare ale localităţilor” în cadrul programelor de extindere a reţelei publice de alimentare cu apă în Municipiul Craiova se prevede în mod obligatoriu montarea hidranţilor exteriori de incendiu.

lndiferent de sursele de finantare (fonduri europene, buget natidnal, buget local ori fonduri proprii ale operatorului), toate reţelele de alimentare cu apă aflate în administrarea operatorului sunt prevăzute cu hidranţi de incendiu exteriori care îndeplinesc condiţiile impuse de normativele şi legislatia aplicabilă in vigoare. Precizăm că hidranţii din zona străzii Aristizza Romanescu au fost montaţi în cadrul Programului Operaţional Sectorial MEDIU 2007-2013, cofinanţat din fonduri europene“, a transmis CAO.

Pompierii nu au cofirmat informaţia legată de mufele de îmbinare ale hidranţilor

Nici pompierii nu au confirmat informaţia. „Precizăm faptul că aspectele sesizate de către dumneavoastră privind mufa de îmbinare a hidranților instalați cu furtunurile din dotarea autospecialelor nu se confirmă“, a precizat ISU Dolj.

În final rămân mai multe întrebări fără răspuns: dacă s-a acţionat ca la carte, de ce focul s-a extins atât de mult? Care ar fi motivul pentru ca oamenii afectaţi să mintă referitor la acţiunea pompierilor şi de ce CAO ar susţine public că, iniţial, ISU Dolj a folosit un hidrant privat, care nu avea presiune? De ce ISU Dolj a folosit doar doi hidranţi de pe domeniul public, în timp ce CAO spune că sunt opt hidranţi în zona respectiv?

Citeşte şi: Dolj: „Fugărit“ de poliţişti, s-a răsturnat cu maşina în curbă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS