6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, lovită de fenomene meteo extreme. Maşini plutitoare şi acoperişuri zburătoare

Craiova, lovită de fenomene meteo extreme. Maşini plutitoare şi acoperişuri zburătoare

A fost Cod Roşu de vremea rea duminică noaptea, la Craiova. Ploaia torenţială a dovedit încă o dată că sistemul de canalizare nu face faţă unei asemenea situaţii. Străzi transformate în lacuri, apă bolborosind din canalizări şi refulând, pasajul subteran inundat complet, copaci căzuţi pe străzi şi acoperişuri zburătoare – acesta a fost peisajul pe care l-au văzut craiovenii la scurt timp după ce a început ploaia torenţială şi a bătut vântul puternic.

Primăria şi-a „pus în gardă“ regiile

Imediat după ce au început fenomenele extreme, Primăria Craiova a anunţat că regiile din subordine sunt pe teren şi că sunt pregătite să ajute cetăţenii. „Avertizările meteo de Cod Portocaliu și, ulterior, Roșu din cursul zilei de duminică, 24 septembrie, au pus în gardă toate regiile municipalității din Craiova încă de la orele amiezii. Toate echipajele sunt deja pe teren și se acționează permanent în zonele inundate, de către CAO, Salubritate și RAADPFL. Pentru moment, circulația tramvaielor a fost întreruptă, iar pasajele – subteran și suprateran – au fost închise traficului. Avem mai multe acoperișuri căzute și copaci doborâți în diferite zone ale Craiovei, dar echipe mixte acționează permanent pentru a debarasa, în măsura în care condițiile meteo le permit“, a transmis muncipalitatea duminică seara.

17 acoperişuri zburătoare

În Craiova nu au mai fost din vara anului trecut astfel de fenomene extreme, iar urmările au fost pe măsură. Pompierii doljeni au făcut bilanţul acţiunilor la care au intervenit. „În data de 24.07.2023, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltenia” al județului Dolj (Detașamentul 1 de Pompieri Craiova, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova și Secția de Pompieri Craiova) au intervenit pe raza a şapte localităţi din județul Dolj pentru limitarea efectelor și înlăturarea fenomenelor hidro – meteorologice periculoase cu opt autospeiale, cinci motopompe, patru autospeciale de primă intervenție și comandă, şapte ofiteri și 55 subofițeri“, a transmis ISU Dolj.

Potrivit pompierilor, în Craiova s-au prăbuşit şase copaci, câteva panouri din zona SCJU Craiova au fost luate de vânt, 17 imobile au rămas fără acoperiş (13 blocuri si 4 case), două autoturisme în care se aflau patru persoane au fost avariate de inundații (persoanele s-au autoevacuat singure pana la sosirea forţelor de intervenţie). De asemenea, 53 de străzi şi două locuinţe au fost inundate. Luni s-a lucrat întreaga zi pentru înlăturarea efectelor furtunii din Craiova. Unul dintre acoperişurile care au zburat în cartierul 1 Mai a aterizat pe Grădiniţa Nicolae Romanescu.

Pe lângă intervenţiile din Craiova, au fost câteva situaţii de urgenţă şi în alte localităţi din Dolj. În localitatea Argetoaia un copac s-a prăbușit, în localitatea Brădeşti o curte s-a inundat; în Filiaşi au fost 10 gospodării inundate, în Melineşti s-a prăbuşit un copac prăbușit, înlocalitatea Breasta a căzut un stâlp, iar în Podari au fost inundate patru case. De menţionat este faptul că acest bilanţ reprezintă doar cazurile la care au intervenit pompierii.

Şapte asociaţii deja sancţionate au păstrat acoperişurile pericol-public

Cel mai mare pericol din timpul vântului puternic a fost reprezentat de acoperişurile care s-au desprins de pe blocuri. Această problemă nu este nouă în Craiova. Asociaţiile de proprietari iau decizia să le construiască, însă fără autorizaţii, iar lucrările se fac foarte prost. Potrivit Primăriei Craiova, şase asociaţii de proprietari de care aparţin şapte dintre blocurile cu acoperişuri smulse fuseseră sancţionate deja de Poliţia Locală. Este vorba despre: blocul I 69, cu Asociaţia 11; blocul I 70, blocul I 82, cu Asociaţia 5; blocul I 40, scara 2, Asociaţia 8 – toate din cartierul 1 Mai. De asemenea, există trei astfel de blocuri şi în Craioviţa Nouă. Este vorba despre blocul 200 B, cu Asociaţia 31, blocul 2B, cu Asociaţia 39 şi blocul 161 D, cu Asociaţia 27.

În ciuda sancţiunilor date de Poliţia Locală Craiova, asociaţiile şi proprietarii nu au dat doi bani pe avertizări şi nu au renunţat la acoperişurile care se pot transforma în mari pericole, mai ales atunci când se întâmplă fenomene meteo extreme.

Primăria reabilitează canalul de colectare ape pluviale de pe strada Râului

Întreg oraşul s-a transformat într-o „mică Veneţie“, aşa cum l-au numit craiovenii care au făcut nenumărate postări pe paginile de socializare în care arătau efectele furtunii. Cea mai mare problemă este aceea că sistemul de canalizare nu face faţă unei cantităţi foarte mari de precipitaţii. Însă, această problemă nu este una izolată în oraşul nostru, ci se întâmplă în foarte multe alte oraşe din ţară, dar şi din străinătate. Buba vine din faptul că sistemul de canalizare iniţial introdus nu a fost gândit în aşa fel încât să poată suporta cantitatea de apă produsă în timpul unor fenomene meteo ieşite din comun.

Însă, Primăria Craiova spune că a început să lucreze, acolo unde se poate, pentru a îmbunătăţi situaţia. „Am accesat 4,3 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru reabilitare canal de colectare ape pluviale pe strada Râului. Lucrările au și început – au decopertat în mai multe zone pentru a avea acces în interiorul casetelor și pentru decolmatarea canalului dar și pentru torcretarea zonelor dintre casete. Este o investiție multianuală şi deja se lucrează în zonă“, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Maşina plutitoare din pasajul subteran

Una dintre cele mai de impact fotografii de după furtună a fost aceea cu o maşină care plutea pe apa adunată în pasajul subteran. Am întrebat Primăria Craiova de ce se inundă pasajul subteran la fiecare ploaie mai puterniă şi dacă cetăţeanul care a rămas cu maşina în apă poate obţine despăgubiri de la municipalitate. „Pasajul subteran s-a inundat din cauza faptului că a bătut vântul, iar acesta fiind foarte jos ca poziţie, acolo s-au adunat frunze, dar şi mâl, care au acoperit canalizarea. În legătură cu cetăţeanul care a rămas cu maşina în apă, cel mai probabil acesta are asigurare“, a mai transmis purtătoarea de cuvânt a primăriei.

Pe lângă maşina plutitoare din pasajul subteran, pompierii au intervenit la alte două cazuri de maşini inundate. Una dintre mașini se afla în zona Hotelului Parc, iar cea de-a doua în zona Parcului Romanescu, pe strada Potelu.

Citeşte şi: CAO dă 10 milioane de lei pentru refacerea străzilor după lucrări

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS