7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcarea supraetajată de la judecătorie, la stadiul de SF

Parcarea supraetajată de la judecătorie, la stadiul de SF

În 2021, primarul Lia Olguța Vasilescu anunța că a identificat cinci locații unde vor fi construite parcări supraetajate pe structură ușoară, cu peste 200 de locuri. Edilul pomenea atunci de Calea Bucureşti, intersecţie cu strada Horia (teren de 1.500 mp), de zona Judecătoriei Craiova (amplasament de 1.000 mp), de zona Piaţa Mare (1.000 mp), de Calea Bucureşti – zona Bl. C9-C10 (238 mp) şi de bulevardul Nicolae Romanescu nr. 4 A (teren de 300 mp). Un lucru bun, având în vedere nevoia acută de locuri de parcare din municipiul Craiova.

Mai mult, executivul chiar prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022 suma de 14,5 milioane de lei pentru realizarea unor astfel de parcări. Din aceşti bani, 500.000 de lei erau bugetaţi strict pentru o parcare supraetajată cu un regim de înălțime P+2E în zona Liceului Energetic, pentru care se emitea, în martie 2022, şi un certificat de urbanism. Asta după ce, în februarie 2022, Primăria Craiova mai emitea două Certificate de Urbanism pentru construirea a două parcări supraetajate: la intersecția străzii Calea București cu strada Horia și în fața Parcului „Nicolae Romanescu” (Bulevardul Nicolae Romanescu, nr 4A), vizavi de intrarea mică.

Parcarea de la Energetic

Între timp, administrația locală a realizat un studiu de fezabilitate pentru parcarea din zona Liceului Energetic. Din SF reiese că în respectiva locaţie se poate construi o parcare supraetajată P+3 . Valoarea amenajării acestei parcări se ridică la 49.491.923,94 lei. Lucrările ar urma să se execute într-o perioadă de 18 luni din care 5 sunt destinate proiectării.
Din studiu reiese că această parcare va fi amplasată chiar în curtea Liceului Energetic. Intrarea se face de pe strada Amaradia, iar ieşirea va fi pe strada Făgăraş.

Parcare la judecătorie de peste 20.000.000 de lei

Acum a venit rândul parcării din zona Judecătoriei. Primăria a comandat și în acest caz un Studiu de Fezabilitate. Terenul pe care se va realiza parcarea supraterană se află pe str. România Muncitoare, zona Judecatorie. Suprafața terenului este de 4.085 mp. În incinta amplasamentului nu se află alte corpuri de cladiri și pe amplasament nu exista arbori protejati sau monumente istorice. Valoarea totală a lucrărilor (inclusiv TVA) este de 20.610.579,26 lei. Din care construcții montaj (C+M) inclusiv TVA se ridică la 15.002.152,30 lei. Lucrările trebuie să fie realizate în 15 luni.

Proiectantul a propus două scenarii, în cele din urmă fiind ales scenariul 2.

În cuprinsul acestuia se presupune:

construirea unui imobil, cu funcțiunea parcare supraetajată, cu următoarele caracteristici: – Sistem de parcare și soluție constructivă: Sistem de parcare supraetajat cu regim de înălțime D+P+2E+3 parțial. Construcția propusă, presupune realizarea a două tronsoane cu o diferență de jumatate de nivel unul față de celalalt, în scopul eficientizării circulațiilor interioare și maximizarea spațiului destinat parcării autovehiculelor, diferențele de înălțime dintre niveluri fiind preluate de înclinația necesară rampelor auto. Parcarea este deschisă, nu dispune de închideri spre exterior. În completarea structurii, sunt prevăzute elemente de fațadă – riflaj metalic decorativ, format din bare verticale, montat cu prinderi mecanice de elementele din beton armat, în exteriorului structurii. La etaje se vor amplasa perimetral parapeți de protecție rutieră de 1.00 m. Aceștia se vor poziționați între elementele structurale verticale, prinderea fiind realizata mecanic, pe doua laturi. Pentru minimizarea riscului de accidentare, se vor prevedea închideri ale golurile cu plasa metalica. Pe rampele de acces spre etajele superioare ale parcării vor fi marginite de borduri înaltate de 10 cm, astfel încât să se creeze toate condițiile de siguranță a traficului. Pentru a oferi un aspect arhitectural și urban plăcut, elementele de fațadă pot fi diferențiate cromatic, oferind un aspect mai dinamic. Căile de evacuare – scarile – vor fi deschise către exterior. Scara din beton armat, în doua rampe, are o lățime de 1.20 m. Scara va dispune de balustrada metalică. Ușa care va permite accesul din etaje în spatiul exterior al scarii va fi ușă metalică cu sistem de autoînchidere și rezistență la incendiu 30 de minute. Elementele decorative vor fi ancorate de structura și vor fi dimensionate astfel încât la cutremur sau șoc să-și mențină integritatea”, se spune în SF.

Așa ar putea arăta o parcare supraetajată, în accepțiunea Primăriei Craiova
Așa ar putea arăta o parcare supraetajată, în accepțiunea Primăriei Craiova

Mai trebuie spus că parcarea va avea și locuri de parcare pentru motociclete precum și rasteluri pentru biciclete. De asemenea, vor fi prevăzute locuri de parcare pentru persoane cu dizabilitatț. Parcarea va fi dotată cu stații de încărcare pentru mașini electrice. Fiecare loc de parcare va fi prevazut cu sistem inteligent de parcare care detecteaza ocuparea locurilor de parcare în timp real. Parcarea va fi una cu plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS