Termenul limită pentru montarea repartitoarelor sau a contoarelor pentru căldură se apropie. Contoarele termice sau repartitoarele sunt obligatorii la bloc.
Termenul limită este 31 decembrie 2023. Într-o postare pe pagina sa de facebook, ieri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reamintea că până la 31 decembrie toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termofocare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare.
Despre obligativitatea contorizării se tot vorbeşte de 15 ani. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care stabilește însă 31 decembrie 2023 ca dată limită pentru montarea de sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice. „În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentați printr-un branșament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Repartizarea costurilor individuale se realizează în baza metodologiei de repartizare a costurilor, elaborată și aprobată de A.N.R.E. Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalațiile de utilizare aferente proprietății”, art. art. 32 alin. (1) – (2) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, republicată.
Prin urmare, dacă nu va apărea o nouă modificare, până la finalul anului repartitoarele devin obligatorii pentru cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua centralizată.
Contoare pentru instalaţia pe orizontală, repartitoare pentru instalaţia pe verticală
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”,art. 10 alin. (5), alin. (6) și alin. (7) ale Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, cu modificările și completările ulterioare
Unde nu sunt eficiente contoarele, vor fi instalate repartitoare de costuri
Trebuie menţionat că legea face distincţie între blocurile care au sistemul de distribuţie pe orizontală şi cele care au distribuţia pe verticală. În blocurile vechi cu distribuţie pe verticală nu se pot monta contoare individuale, proprietarii vor monta repartitoare de costuri pe fiecare calorifer. În astfel de blocuri este recomandat să se facă şi o echilibrare hidraulică a instalaţiei.
Contravenţie
Nerespectarea termenului limită „constituie contravenţie, alta decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, art47, alin 3 /Legea 325/2006.