0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDispută pe tomberon

Dispută pe tomberon

Este mare zarvă printre locuitorii cartierului Piaţa Gării, cu precădere a proprietarilor din blocul 6, blocul 5 şi blocul 4 şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în zona gării. Unii dintre locatari se plâng de faptul că cei din urmă îşi depozitează deşeurile din hârtie şi carton la tomberoanele destinate blocurilor.

Proprietarii acuză că nu au unde să îşi ducă deşeurile din carton şi hârtie din cauză că tomberoanele sunt burduşite de resturile comercianţilor.

„Sunt un locatar din Piața Constantin Brâncuși și vă sesizez următorul aspect neplăcut din aceasta zonă. Din cauza agenților economici de la gara, recipientele pentru colectarea deșeurilor din hârtie și carton sunt în permanenţă pline. Deoarece ambalajele din carton nu sunt stivuite, volumul fiind mare, acestea ocupa mult spațiu. Din această cauză recipientele se umplu foarte repede. Poate operatorul de salubritate va găsi o soluție pentru eliminarea acestui aspect neplăcut”, spune un craiovean.

Proprietarii din blocurile aflate în imediata vecinătate a gării arată cu degetul spre operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în cartier. Concret, locuitorii îi acuză pe comercianţi că depozitează ilegal deşeuri reciclabile mai ales carton şi hârtie la containerele destinate locatarilor din cartier.


„Locuiesc în acest bloc, din zona gării. Operatorii economici din zonă aduc mormane de cartoane la tomberoanele destinate locatarilor. Lasă în urmă mizerie, aruncă cutii, cartoane, iar noi, locatarii, nu mai avem loc de ei. Nu este normal, noi ce să facem cu deşeurile?”, se întreabă un alt craiovean.

Oamenii au motive să se revolte întrucât societăţile comerciale trebuie să deţină contracte încheiate cu societatea de salubrizare şi nu au voie să arunce gunoaiele în acele ghene.

Agenţii economici alt contract, alt container, alt tarif

Reprezentanţii operatorului de salubritate spun că agenţii economici trebuie să încheie contract, să deţină containere şi să plătească un alt tarif diferit de taxa specială de salubrizare pe care o plăteşte populaţia.
„Sunt agenți economici care mai aruncă deșeurile la platformele destinate cetățenilor. Din această cauză, uneori, mai apar astfel de situații cu mizerie la platformă. Atunci când echipele Iridex, aflate în teren, surprind astfel de situații sesizează Poliția Locală. Rugăm cetățenii care surprind astfel de momente să se adreseze direct Poliției Locale, fiind singura instituție care poate să ia măsuri în astfel de situații. Majoritatea au contract cu noi şi deţin containere. Aceştia ca sa nu aibă cantitate mare de plătit, lunar, se duc şi pun la platforme, în mod ilegal”, a explicat Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt Iridex Group Salubrizare.


Din momentul intrării Iridexului pe piaţa din Craiova agenţii economici erau obligaţi să încheie contract cu operatorul. Agenţii economici plătesc o taxă în baza contractului încheiat cu operatorul de salubritate şi în funcţie de cantitatea de deşeuri rezifuale sau reciclabile. Aceştia pot să cumpere sau pot să închirieze de la operator pubelele necesare colectării deşeurilor. Operatorii economici plătesc 142, 05 de lei, fără TVA pe metru cub pentru deșeuri reziduale şi 113.08 lei /mc fara TVA pentru deşeurile reciclabile. Utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul plătesc 502 lei/mc, în timp ce craiovenii plătesc 18 lei/persoană/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS