-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCapturarea lui Rudi a iscat scandal

Capturarea lui Rudi a iscat scandal

Capturarea unui căţel de pe domeniul public a iscat un mare scandal între iubitorii de animale, pe de o parte şi serviciul de ecarisaj al Salubrităţii, poliţie şi jandarmerie, pe de altă parte. Acţiunea, destul de brutală, spun iubitorii de animale, a apărut într-o postare făcută în mediul online. Filmul arată cum un echipaj de ecarisaj capturează un căţel de talie mică, pentru a fi ulterior dus în adăpostul de la Breasta. Postarea a avut un impact foarte mare, mii de vizualizări şi alte mii de distribuiri, zeci şi zeci de comentarii. A curs cu sesizări la poliţie şi Direcţia Sanitar Veterinară. În cele din urmă câinele a fost scos din adăpos de un ONG, adăpostul a fost sancţionat contravenţional de DSV, iar echipajul cu pricina a fost „tras pe dreapta”.

Câinele a fost dus în adăpostul de la Breasta

Cum au stat lucrurile, aflăm din descrierea postării pe pagina de facebook, Coalitia Pentru Protectia Animalelor România.
Hingherii la Craiova. Așa se fac capturările , cu prajini si laţuri de sârmă. Câinele din imagine are în jur de 10 kg, pur şi simplu l-au hăituit, l-au ştrangulat cu laţul de sârmă şi, ca şi cum nu era suficient , pur şi simplu îl învârt în aer, îl izbesc şi îl aruncă în maşină. Acum este în adăpostul Breasta, nu mănâncă şi este terorizat. Este revoltător cu câtă cruzime acești hingheri tratează animalele, efectiv sunt lovite, strivite, maltratate fizic şi psihic”. se spune în postare.

Câinele a fost hăituit şi chinuit


La rândul său reprezentanta unui ONG, care se ocupă cu protecţia animalelor, povesteşte într-o postare pe pagina sa de facebook.

„Serviciul pentru urgenţe 112 pare că a devenit dispeceratul hingherilor. Săptămâna trecută am prezentat cazul cățelului Rudi, capturat într-un mod extrem de violent şi dus în adăpostul public. Un video apărut în online a fost vizionat de zeci de mii de cetățeni, majoritatea oripilati. Aşa cum am arătat într-un video înregistrat în adăpostul public, câinele a trecut printr-o teroare inimaginabilă, tremura atât de tare încât nici nu m-am putut apropia de el de teamă ca nu cumva inima lui să cedeze. Odată ajuns în adăpostul meu, câinele şi-a schimbat vizibil comportamentul şi a devenit mult mai relaxat.
Dar, să revenim la subiect. Ce fac instituțiile statului care ar trebui să condamne actele de cruzime asupra animalelor, violenţele pe spatiul public? Simplu, în loc să ia măsuri, instituțiile statului, nu numai că se fac că nu văd, dar, uneori sunt chiar părtașe la toate aceste acțiuni.Cum este posibil sa fie apelat serviciul 112 pentru un cățeluș ce cântăreşte abia 10 kg, terorizat şi inofensiv ? Cine a apelat la 112 şi care a fost motivul ?Cum este posibil ca la acțiunea cu pricina să participe un echipaj de jandarmi, unde un câine a fost hăituit şi chinuit pe domeniul public, în plină zi, de către hingheri plătiți din bani publici şi aceştia să nu reacționeze în niciun fel ?Cum este posibil ca toate aceste violenţe petrecute pe spaţiul public să nu fie sancţionate de către poliţia animalelor?Există Poliţia Animalelor ? Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare dar, ştiu că la toate aceste întrebări trebuie să primesc nişte răspunsuri”, spune Aurelia Loacă în postarea sa.

De e s-a sunat la 112 pentru capturarea unui căţel? De ce a venit jandarmeria?

În multe situaţii jandarmii sunt chemaţi să intervină în misiuni legate de capturarea unor animale sălbatice, insecte sau animale domestice , care creează probleme în locurile publice. Legea le permite acest lucru.
„S-a deplasat la apelul 112 un echipaj al Jandarmeriei, la faţa locului pentru că suntem agenţie prioritară la astfel de apeluri, agresiune animală, insecte. Noi trebuie să dăm curs unui astfel de apel pe 112. Ca şi atribuţii, noi evaluăm situaţia la faţa locului, asigurăm perimetral zona pentru prevenirea producerii unor evenimente şi relaţionăm cu autorităţile publice locale. De exemplu, am mai avut speţe cu roiuri de albine, cuiburi de gărgăuni sau serpi„, a explicat Ionuţ Ţapu, purtător de cuvânt IJJ Dolj.

Hingherii, cercetaţi disciplinar

La rândul lor, reprezentanţii SC Salubritate fac următoarele precizări:

Cățelul Rudi

„Am aflat despre cele întâmplate recent, iar societatea noastră va dispune cercetarea disciplinară a angajaților, în baza filmării apărute în mediul online. Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, vor fi sancționați conform regulamentului în vigoare.
Ca instituție, încercăm pe cât posibil să promovăm o atitudine pozitivă față de toate necuvântătoarele și să încurajăm comunitatea să se unească pentru binele comun al animalelor de pe străzi. În acest context, putem să vă menționăm și că patrupedul din imaginile prezentate a fost deja adoptat și se află în siguranță, într-un nou cămin.
În continuare, ne bazăm pe craioveni să înțeleagă importanța adopției și să vină la Adăpostul canin Craiova, pentru a schimba chiar ei soarta acestor câini. Îi invităm să acceseze și site-ul nostru oficial, www.adapostcanincraiova.ro, pentru a alege un câine, dar și pentru a se documenta în ceea ce privește procesul de adopție, care este extrem de simplu”, a explicat Mihai Butari, directorul SC Salubritate Craiova.

Adăpostul Breasta sancţionat contravenţional

Într-un răspuns venit din partea DSVSA Dolj aflăm că adăpostul Breasta a fost sancţionat contravenţional. Totodată, angajaţii adăpostului şi-au găsit şi o scuză, „căţelul a muşcat o fetiţă”. „La controlul efectuat în Adăpostul canin Breasta la data de 06.10.2023, a fost identificat exemplarul canin capturat în data de 27.09.2023, în localitatea Pieleşti ce prezenta o stare bună de întreţinere, fără leziuni pe suprafaţa corpului rezultate în urma capturii. Solicitarea privind capturarea acestui câine a venit din partea Inspectoratului de Jandarmi Dolj, deorece acesta atacase şi muşcase o fetiţă, după cum reiese din declaraţia verbală a reprezentanţilor adăpostului. Adăpostul canin Breasta a fost sancţionat contravenţional în urma imaginilor prezentate conform Legii 258/2013 privind modul de capturare”, se arată în răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS