17.6 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCasa de Cultură „George Coșbuc” din Tismana va fi reabilitată

Casa de Cultură „George Coșbuc” din Tismana va fi reabilitată

Una din casele de cultură din Gorj va intra în renovare. Se are în vedere reabilitarea energetică și renovarea Casei de Cultură „George Coșbuc” din Tismana.

Bugetul este de 1,2 milioane de lei. Obiectivul este ca luna viitoare să fie realizat contractul de execuție. „Contractul va urmări realizarea lucrărilor pentru renovarea energetică a Casei de Cultură „George Coșbuc”, din orașul Tismana. Contractul de execuție presupune: repararea șarpantei; – desfacerea tencuielilor existente, repararea finisajelor și crăpăturilor; – Refacerea tencuielilor; – Reabilitarea pereților exterior; – Reabilitarea tâmplăriei exterioare; – Reabilitare planșeu peste pod; – Reabilitarea pentru planșeul peste sol; – Repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și afectează funcționalitatea clădirii; – Modernizarea instalațiilor de încălzire, iluminat, ventilare climatizare”, conform Primăriei din Tismana. 

Casa de Cultură găzduiește și biblioteca orașului 

În trecut, au fost construite şase cămine culturale la Tismana, Topeşti, Pocruia, Costeni, Sohodol şi Isverna, care sunt folosite în diverse activităţi culturale.

În anul 2007, Căminul Cultural „George Coşbuc” din Tismana transformându-se în Casa de Cultură „George Coşbuc” Tismana, a fost amenajat pentru prima dată în judeţul Gorj un Muzeu al costumului popular.

Lui i s-a atribuit denumirea „Muzeul Costumului Popular Gorjenesc Tismana” şi are piese unicat, costume populare din secolul al XIX-lea.

Biblioteca Publică din centrul oraşului a fost mutată şi ea în noul local de cultură şi are acum în evidenţă peste 14.000 volume de carte, ca urmare a unor donaţii din partea Asociaţiei Române pentru Patrimoniu şi din partea lui Mihail Aristotel Ungureanu, fiu al satului, fost secretar de stat în guvernarea 1996-2000. Biblioteca este frecventată de circa 1.000 cititori anual. Totul va intra în reabilitare.

Citeşte şi: Un copil a dat foc unui cărucior în scara blocului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS