10.6 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRecord de procese pentru pensionările de la CEO: termene în 2024

Record de procese pentru pensionările de la CEO: termene în 2024

Sunt sute de procese pentru recalcularea pensiilor din minerit și sectorul energetic. De la decizia instanței supreme privind aplicarea Legii 197 și până în momentul de față, sute de angajați din Complexul Energetic Oltenia au contestat deciziile de pensionare emisie de casele de pensii.

Cele mai multe sunt din județul Gorj.

Din păcate în foarte puține dosare au fost pronunțate decizii. Acestea sunt însă favorabile pensionarilor din Complexul Energetic Oltenia.

Prin urmare, casele de pensii trebuie să recalculeze pensiile în baza Legii 197 cu toate drepturile aferente. Potrivit reprezentanților companiei energetice, anul acesta s-au pensionat de la Complexul Energetic Oltenia peste 1.600 de salariați. Deciziile de pensionare au avut în vedere Legea 74 și Legea 197 din 2021. 

Programați în 2024

Din păcate, în această toamnă parcursul proceselor a devenit tot mai greoi. Motivul este legat de faptul că sunt tot mai multe dosare înregistrate la instanțele de judecată. Unele termene nici nu mai sunt programate în lunile rămase până la finalul anului 2023 și s-a ajuns cu termenele de judecată în lunile ianuarie și chiar februarie 2024.

„Sunt 1.600 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia care au ieșit la pensie în 2023 pe Legea 74 și pe Legea 197 din 2021. Este un număr foarte mare și nu degeaba de aproape 12.000 de salariați s-a ajuns la sub 10.000. Nu toate pensiile sunt calculate așa cum trebuie, cu toate drepturile aferente și se ajunge inevitabil la contestații în instanță. Sunt sute de procese numai cu pensionările de la Complexul Energetic Oltenia.

Unii judecători se pensionează și ei și vă dați seama ce încărcătură de dosare este și la instanțele de judecată. E motivul pentru care s-a ajuns să fie programate termene și la finalul iernii. Se ajunge până în primăvara anului viitor cu procesele. Durează și 6 luni parcursul unui dosar în instanță. Din păcate, unii pensionari ajung și la al doilea proces în aceeași speță. Casa de Pensii spune că nu poate aplica deciziile și tot așa. Lucrările se mișcă greu”, a declarat Vasile Tivig, sindicalist la Complexul Energetic Oltenia și angajat al Carierei Miniere Jilț Sud.  

Citeşte şi: Doi morți și un rănit după ce o mașină s-a ciocnit frontal cu un TIR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS