9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljStudenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

Mai mulţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova au fost expuşi accidental la ultravioletele emise de lămpile bactericide din laborator, în timpul unui curs. Conform unei sesizări ajunse pe adresa redacţiei GdS, studenţii ar fi suferit arsuri pe faţă şi pe membre şi probleme de vedere în urma incidentului. Ei se tem şi de posibilele efecte pe termen lung asupra sănătăţii. Conducerea UMF spune, însă, că efectele ar fi de scurtă durată, reversibile.

Nimeni nu ştie cine a pornit lămpile

Miercuri, 11 octombrie, la UMF CRAIOVA, studenții prezenți la cursul de microbiologie au fost expuși la ultraviolete timp de mai bine de o oră, conform sesizării. „Ca urmare, aceștia au avut arsuri pe față și membre și probleme de vedere, ca să nu mai vorbim de posibil risc crescut de cancer pe viitor”, a transmis persoana care a făcut cunoscută situaţia.

Contactată de GdS, conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie a confirmat incidentul, însă a transmis că efectele nu sunt atât de îngrijorătoare. Se pare că nimeni nu ştie cum au fost pornite lămpile UV.

„Miercuri, în timpul orei de Microbiologie (parazitologie) au fost pornite accidental lămpile UV (nu se ştie de către cine)”, ne-a transmis conducerea facultăţii.

Leziunile nu ar avea efecte cronice, spun reprezentanţii UMF

La un moment dat, profesorul este cel care a remarcat că lămpile UV, care nu ar trebui aprinse decât atunci când sala este goală, funcţionează.

„Studenţii şi profesorul au fost expuşi la ultraviolete până în momentul în care cadrul didactic a observat. Precizăm că s-a efectuat instructaj în privinţa conduitei corecte în laboratoare”, au precizat reprezentanţii UMF.
Aceştia au adăugat că leziunile provocate de expunerea accidentală sunt de scurtă durată: „Conform instrucţiunilor şi de securitate şi sănătate a muncii care au însoţit dispozitivele instalate cu ocazia reabilitării laboratorului, în cazul expunerii accidentale, lumina ultravioletă UV-C poate provoca înroşirea ochilor şi a pielii, leziuni total reversibile în maximum 3 zile şi fără efecte cronice.”

Există foarte puţine date privind potenţialele efecte adverse ale expunerii la UV-C

Potrivit Ghidului privind recomandările de utilizare a aparatelor de dezinfecţie cu radiaţii ultraviolete publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, există foarte puține studii privind potențialele efectele adverse asupra sănătății, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, datorate expunerii la UVC generate în condiții normale de utilizare a lămpilor pentru dezinfecție cu UVC. Majoritatea datelor sunt obținute în urma unor expuneri accidentale care au determinat efecte cutanate sau oculare.

„La interfața cu organismul uman, UVC sunt absorbite în cea mai mare parte în straturile superficiale ale pielii (stratul cornos al epidermei) și pătrund doar în mică măsură până la stratul bazal al epidermei. În zonele cu grosime redusă a straturilor superficiale ale pielii, în cazul radiațiilor intense, UVC pot ajunge la țesutul viu al pielii și pot produce eritem și,
eventual, alte efecte comune cu celelalte radiații UV. Expunerea la niveluri ridicate de UVC poate determina eritem (înroșirea pielii similară arsurilor solare), de obicei formă ușoară și tranzitorie. Totuși în cazuri de supraexpunere intensă la UVC produse de lămpile pentru dezinfecție pot apărea și efecte mai severe, fotodermatite cu simptomatologie mai zgomotoasă și evoluție mai lungă”, se menţionează în documentul INSP.

Acelaşi document precizează că atenuarea radiațiilor UVC de către stratul superficial (stratul cornos) reduce foarte mult riscul cancerigen în comparatie cu radiațiile UVB şi că nu există suficiente dovezi că UVC izolate pot provoca cancer la om, iar riscul de a face cancer datorită expunerii la UVC este mult mai redus decât în cazul expunerii la UVB.

Post-pandemie, dezinfecţia cu lămpi UV a condus la mai mult incidente similare

După apariţia COVID-19, mai multe școli din țară au instalat astfel de dispozitive pentru dezinfecția sălilor de clasă, lămpile UV fiind eficiente în uciderea virusurilor, bacteriilor și mucegaiurilor. Cazuri de expunere accidentală au mai avut loc şi în şcoli din Ilfov, Braşov şi Galaţi, unde, la fel ca şi la UMF, dispozitivul a funcţionat în timpul orelor.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție”, transmitea INSP în urma unui astfel de incident.

Citeşte şi:

Copilul nostru, oglinda noastră? Cum avem grijă ca bunele intenţii să nu aibă efect contrar

Medic: Infecţiile Covid pot fi confundate cu simple răceli, dar şi cu gastroenterite

Neurolog, despre loviturile la cap ale copiilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS