-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxele şi impozitele din 2024, majorate doar cu rata inflaţiei

Taxele şi impozitele din 2024, majorate doar cu rata inflaţiei

Primăria Craiova a publicat proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2024. Acesta se va afla în consultare publică până la data de 21.11.2023, timp în care sunt aşteptate sugestii şi observaţii de la cetăţeni. Cert este însă că majoritatea taxele şi impozitele locale vor fi mai mari de anul viitor, în primul rând din cauza inflaţiei. În 2024 va fi luată în calcul o indexare a taxelor şi impozitelor cu un procent de 13,8%, reprezentând rata inflaţiei.

Taxele și impozitele din Craiova cresc în 2024 cu aproape 14%, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în consultare publică la acest moment. Este vorba despre majorarea cu rata inflației, pe care autoritatea locală o face în fiecare an, până pe 30 aprilie, pentru anul următor. Este vorba despre impozitul pe clădiri și terenuri, pe mașină, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, sancțiunile. Această creştere reprezintă în fapt o majorare a impozitelor cu rata inflației.

Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online
Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online

Potrivit art. 491 alin. (1) 9i alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

„în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până Ia dată de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținand cont de rată inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Conform Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2024, rata inflației este de 13,8%”.

Inflația crește impozitele

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale.
Astfel, pentru oricare impozit sau taxă locală care constă într-o anume sumă în lei sau care este stabilită în baza unei anumite sume în lei, sumele respective vor fi indexate cu un procent de 13,8%.
Craiovenii care vor plăti cu anticipație impozitele, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 10%. Impozitul pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii diferă după zona în care este încadrat. De exemplu, impozitul pentru un teren arabil situat în zona A va creşte de la 33 de lei/ha la 38 de lei/ha în anul 2024. Impozitul pentru un teren din zona B creşte de la 25 de lei/ha la 28 de lei/ha.

Impozitele și taxele locale vor crește de la 1 ianuarie 2024 (sursa foto: www.freepick.com)
Impozitele și taxele locale vor crește de la 1 ianuarie 2024 (sursa foto: www.freepick.com)


Pentru clădirile rezidențiale cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, aşa cum sunt blocurile, valoarea impozabilă va crește de la 1.187 lei la 1.351 lei.
Nivelul impozitului/taxei pe teren pe hectar pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, indexate cu rata inflaţiei este de 13,8 %, va fi, de exemplu în zona A, de 16.971 lei/ha în 2024 față de 14.913 lei/ha în 2023, iar în zona D creşte de la 3.664 de lei/ha la 4.170 de lei/ha.

Creşte impozitul auto, creşte taxa de parcare

În Craiova, de exemplu, pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. Pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi. Iar pentru cei care au mașini hibride, impozitul se reduce cu 95%.
Taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public, pentru utilizatorii locurilor de parcare atribuite prin repartizare directă va crește astfel: pentru zona 0 – de la 168 lei/an, la 191 lei/an, pentru zona 1 – de la 135 lei/an la 154 lei/an, pentru zona 2 – de la 112 lei/an la 127 lei/an.
De asemenea, taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public, exceptând parcările cu plată prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată prin indicator „Parcare cu plată” va fi majorată cu 10 lei și va fi 84 lei, pe an, în 2024. Pentru cele hibride și cele electrice, craiovenii vor plăti o taxă anuală de 42 lei.
Taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS va fi de un leu/zi şi crește de la 21 lei la 24 lei/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS