Societatea locală de salubritate care se ocupă cu deszăpezirea se pregăteşte de iarnă. În primul rând trebuie să achiziționeze și să realizeze stocului de materiale și utilaje necesare. La acest moment, operatorul delegat să se ocupe de deszăpezire are doar 37 de utilaje, 1.244 de tone de sare, zero mc de nisip şi 2.500 kg de calciu de clor.
Pentru că sezonul rece se apropie, operatorul care răspunde de deszăpezirea străzilor din Craiova a început pregătirile de iarnă. Cu alte cuvinte, Salubritatea caută să închirieze utilaje, fiindcă cele 37 pe care le deţine nu-i sunt suficiente. În acest sens, operatorul a demarat procedura de licitaţie publică pentru completarea parcului auto, necesar acestei ierni. Se vor închiria utilajele necesare de la diverşi agenţi economici. Sunt şapte loturi necesare acţionării pentru înlăturarea zăpezii de pe străzile oraşului. La acest moment, pentru utilajele, 34 la număr, ce vor fi închiriate a fost desfășurată procedura de achiziție publică-licitație deschisă pe 7 loturi. Totodată, Salubritatea trebuie să achiziţioneze materialele antiderapante, fiindcă prin depozit cam bate vântul. Ca în fiecare an, zăpada este topită cu sare şi clorură de calciu, iar ca material antioderapant este folosit nisipul.
Materialele, cât și utilajele din dotare vor fi împărțite în funcție de necesitățile și importanța spațiului în care se va acționa. Prioritare vor fi instituțiile publice și străzile principale.
Comandamentul de iarnă funcționează în perioada 15.11.2023 până la 31.03.2024. Comandamentul are ca responsabilități stabilirea traseelor pentru intervenție pe fiecare sector, supravegherea activității de deszăpezire și verificare modului în care societatea contractantă își realizează sarcinile privind deszăpezirea și combaterea poleiului.
Activitatea de deszăpezire pentru iarna 2023-2024 se va desfăşura pe 10 sectoare de activitate
Cum se va face deszăpezirea
Pentru deszăpezirea străzilor, orașul a fost împărțit în 10 sectoare, de la unu până la zece inclusiv. Fiecare sector va avea câte doi responsabili, care vor lucra în ture de câte 12 ore. De asemenea, toate străzile sunt împărțite în funcție de priorități. Categoria de străzi cu prioritate I, sunt străzile pe care se va interveni inițial. Aici intră marile bulevarde, străzile intens circulate, cele pe care circulă mijloace de transport în comun sau care asigură legătura între diferite zone ale orașului. Categoria străzilor cu prioritate II , pe care se va interveni după finalizarea deszăpezirii străzilor cu prioritate I, include străzile de cartier. La prioritate III intră străzile secundare şi cele periferice.
Activitatea de degajare a trotuarelor, stațiilor de autobuz și trecerilor pietonale a fost împărțită în șapte sectoare, coordonate de câte un responsabil, fiind stabilite și zonele în care se va interveni cu ATV-urile.
La rândul lor, craiovenii trebuie să degajeze zăpada şi gheaţa din faţa propriilor gospodării, în cazul celor care locuiesc la casă. Cei care locuiesc la bloc sunt obligaţi să înlăture zăpada şi ţurţurii de gheaţă de pe acoperişul blocurilor.
Stoc de materiale antiderapante cam subţirel
În ceea ce privește stocurile de material antiderapant, depozitul Salubrității este cam gol. Aici se mai găsesc, din sezonul trecut 2.500 kg de clorură de calciu dintr-un necesar de minim 20 de tone, maxim 100 de tone. Stocul existent de sare este de 1.244 de tone dintr-un necesar de minim 2.000 de tone, maxim 6.000 de tone. Stocul de nisip este zero, iar necesarul ar fi de cel mult 1.000 mc.
Primăria Craiova se pregătește pentru prima zăpadă. Pe masa consilierilor locali va sta, joi, programul comun de acțiune pentru deszăpezirea, prevenirea şi combaterea poleiului în municipiul Craiova, pentru sezonul de iarna 2023-2024.