3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând începe construcţia Spitalului Regional Craiova. SCJU, „înghiţit“ de noua unitate medicală

Când începe construcţia Spitalului Regional Craiova. SCJU, „înghiţit“ de noua unitate medicală

Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri, la Craiova, macheta viitorului Spital Regional de Urgenţă. Unitatea medicală care ar urma să se construiască la Craiova este una impresionantă, cel puţin la nivel de machetă. După ani întregi în care proiectul a fost în beznă, ministerul vrea să recupereze timpul pierdut şi promite că spitalul va fi gata la finalul anului 2026, iar acum încep licitaţiile pentru lucrările propriu-zise. Ce se va întâmpla cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova? Acesta va fi preluat, în mare parte, de noul spital. Însă, deocamdată reprezentanţii MS ridică din umeri cu privire la un plan concret legat de această mutare.

Lucrările de la spital, împărţite în şase pachete

O echipă a Ministerului Sănătăţii din care au făcut parte şi membrii Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate – o instuţie înfiinţată anul trecut în cadrul ministerului pentru a se ocupa special de cele trei spitale regionale, a venit miercuri la Craiova, cu mare entuaziasm, pentru a face prezentarea viitorului spital regional din oraşul nostru.

Momentul de prezentare a fost ales astfel încât să coincidă cu publicarea în SEAP a primului pachet din cele şase pe care le prepun toate lucrările care vor avea loc la spitalul regional. Primul pachet de lucrări conţine lucrările de împrejmuire, lucrările pentru relocarea sau protecţia utilităţilor, cele de desfiinţare, excavare grosieră, acces carosabil temporar, organizare de şantier şi eventuale lucrări de mentenanţă şi supraveghere. Pachetul 2 este cel mai important şi cuprinde toate lucrările de construcţii şi instalaţii, inclusiv echipamente medicale care includ montaj în timpul construcţiei.

Pachetul 3 va cuprinde lucrări cu echipamentele medicale care nu sunt incluse în contractul de achiziţie de lucrări de la pachetul doi. În cadrul pachetului 4 sunt prinse achiziţia, furnizarea şi montarea de mobilier, dar şi dotarea zonelor speciale. Pachetul 5 presupune achiziţia, dezvoltarea şi instalarea sistemului IT. Ultimul pachet cuprinde achiziţia şi execuţia contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcţii, inclusiv servicii de supervizare şi de consultanţă în managementul contractelor de lucrări de construcţii, contractelor de achiziţie de echipamente medicale, sistem IT, mobilier şi dotări zone speciale.

Când ar trebui să înceapă lucrările propriu-zise la Spitalul Regional

Potrivit datelor furnizate, miercuri, de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pachetul 1 de lucrări a fost publicat în SEAP chiar în aceeaşi zi, iar desemnarea ofertei câştigătoare se va face undeva în luna aprilie a anului viitor. De asemenea, dacă nu vor exista contestaţii, contractul va fi semnat în luna mai a anului viitor. Aşadar, lucrările propriu-zise ar trebui să înceapă aproximativ la începutul verii următoare. Primul pachet are o valoare de 59.477.648 de lei, fără TVA.
Tot în luna aprilie a anului următor va fi lansată şi licitaţia pentru cel de-al doilea pachet de lucrări. După ce etapele necesare licitaţiei vor fi bifate şi în cazul acestui pachet, ministerul a estimat că lucrările vor începe undeva în luna decembrie 2024. Practic, din acel moment vor rămâne fix doi ani în care firma sau firmele câştigătoare trebuie să contruiască întregul spital.

Cum va arăta noul spital şi ce ar trebui să ofere pacienţilor

Viitorul Spital Regional din Craiova va dispune de o suprafaţă de 246.127 mp. Acesta va fi situat pe strada Teilor, într-o zonă adiacentă a Centurii de Nord. De asemenea, acesta va avea o platformă heliport, la nivelul solului, proiectată pentru decolarea şi aterizarea elicopterelor Black Hawk S-70. Unitatea medicală va avea opt niveluri (subsol, demisol, parter, patru etaje şi etaj tehnic) şi o amprentă la sol de 40.323 de mp.
Spitalul va avea 807 paturi – 735 pentru îngrijiri acute în regim de internare şi 72 de paturi pentru îngrijire intensivă. De asemenea, 19 săli de operaţie, 17 cabinete pentru imagistică medicală, 6 cabinete de intervenții endoscopie, 3 camere de cardiologie intervenţională, 12 camere de cardiologie non-invazivă și 5 posturi de hemodializă. Spitalul ar urma să aibă şi peste 1.500 de locuri de parcare supraterane, dar va avea şi o parcare subterană cu peste 500 de locuri. Valoarea totală a proiectului se ridică la 630.591.076 de euro, fără TVA.

SCJU, „înghiţit“ de noul spital, dar nu se ştie cum

Începerea construirii noului Spital Regional de la Craiova aduce cu sine incertitudinea legată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Ce se va întâmpla cu acesta când noul spital va fi gata? Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că mare parte din activitate va fi preluată de noua unitate medicală, cu tot cu medici.

„Va fi preluat tot personala de la SCJU şi vor exista şi anumite angajări. În anul 2024 avem pregătită elaborarea unei strategii de resurse umane pentru spitalul regional. La finalul anului viitor vom şti cu exactitate normele şi specialităţile. Avem un parteneriat şi cu UMF. Împreună cu ei vom stabili dacă mai este nevoie de ceva suplimentar la specializări. În legătură cu ceea ce va rămâne la SCJU vom discuta cu autorităţile locale să vedem ce rămâne de actualitate. Probabil va rămâne ceva acolo pentru tratamentele cronice, paleaţie, Institutul de Medicină Legală. Însă rămâne să stabilim. De asemenea, partea de ambulatoriu pe Radioterapie va rămâne la nivelul SCJU, unde se va dezvolta o nouă clădire“, a spus managerul proiectului, Cristina Gafton, de la Ministerul Sănătății.

Preşedintele CJ Dolj: „Nu cred că vom avea probleme cu personalul“

Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj, a venit în completare şi a vorbit despre planurile pe care instuţia pe care o onduce le are pentru SCJU Craiova.

„Construcţia noului spital înseamnă foarte mult pentru regiunea noastră. CJ Dolj este partener ai acestui proiect încă de la început. Este un obiectiv care va ridica tot ceea ce înseamnă calitatea serviciului medical în regiunea noastră. O parte din personalul de la SCJU va fi preluat de noul spital. Ne referim aici la medicii din secţiile care se mută acolo. În clădirea SCJU vor rămâne anumite secţii. Acolo vor fi în continuare Radioterapia, avem în plan clinica de Oncopediatrie şi Centrul Regional de Oncologie, Oncopediatrie şi Radioterapie, care se va dezvolta la SCJU. Nu cred că vom avea probleme cu personalul. Nu cred că cineva o să rămână pe dinafară, nu cred că nu vom găsi şi alţi specialişti de care va fi nevoie“, a spus preşedintele CJ Dolj.

Citeşte şi: Ciolacu, bun conducător… auto. Noile modele Ford de la Craiova, lansate cu premierul la volan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS