2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe păţesc craiovenii care se branşează ilegal la reţeaua de apă şi canal a oraşului?

Ce păţesc craiovenii care se branşează ilegal la reţeaua de apă şi canal a oraşului?

Craiovenii care se branşează ilegal la reţeaua de apă şi canal a oraşului scapă basma curată. Operatorul de apă şi canal al oraşului, Compania de Apă Oltenia, spune că toate plângerile formulate împotriva infractorilor, pentru că furtul de apă din reţea constituie infracţiune, au fost clasate.

Să ne amintim că în urmă cu aproximativ două luni, pe strada Petre Ispirescu din Craiova a apărut un crater imens în carosabil. Groapa s-a format în zona unde sunt amenajate locuri de parcare, asfaltul surpându-se pur și simplu. Asfaltul nu s-a surpat din senin, ci din cauza unui racord ilegal la canalizare.
Angajații Companiei de Apă Oltenia (CAO), cei care au intervenit și au remediat carosabilul afectat, au ajuns la concluzia că asfaltul s-a surpat din cauza unui racord ilegal la o conductă de canalizare anulată în urmă cu mai mulți ani. Prin acest racord, proprietarul deversa apa uzată direct în pământ. Apa a măcinat sistemul rutier, iar asfaltul a cedat. Angajații CAO au lucrat atunci toată noaptea pentru ca strada Petre Ispirescu să devină funcțională până dimineața.

Foto: CAO


„Angajații Companiei de Apă Oltenia au fost solicitați în după-amiaza zilei de luni, 11.09.2023, pe strada Petre Ispirescu, din municipiul Craiova, într-o zonă unde apăruse o surpare a carosabilului. În urma verificărilor efectuate, a reieșit că, din cauza unui racord ilegal la o conductă de canalizare anulată în urmă cu mai mulți ani, prin care proprietarul deversa apa uzată în pământ (nefiind preluată de rețeaua de canalizare de pe stradă), s-a ajuns în stadiul de a se surpa strada. Pentru a nu afecta foarte mult traficul în zonă, angajații Companiei de Apă Oltenia au lucrat pe tot parcursul nopții de luni spre marți, la o adâncime de peste 4 metri, reușind, în această dimineață, să remedieze problema.Urmează să fie depusă o plângere la Poliția Locală Craiova, pentru identificarea proprietarului racordului executat fără avizele necesare și dispunerea măsurilor legale“, se arată într-un comunicat emis la acel moment de către CAO.


La această dată, CAO încă mai caută persoana sau firma care s-a branşat ilegal la reţeaua de canalizare.
Pentru incidentul petrecut în luna septembrie, societatea noastră efectuează cercetări pentru depistarea persoanei fizice sau juridice care s-a racordat ilegal la reţeaua de canalizare„, se arată într-un răspusn dat GdS de către reprezentanţii CAO.

Sute de branşări ilegale la reţeaua de apă şi canal

Acesta nu este un caz singular, anual CAO depistează sute de racorduri ilegale la reţeaua de apă şi canal a oraşului. Furnizorul recunoaşte că singurul lucru pe care-l poate face este să factureze celui branşat ilegal o cantitate de apă potabilă sau uzată şi cam atât. Depune, ce-i drept, plângere împotriva celui branşat ilegal, dar rezultatul este zero, toate soluţiile sunt de clasare.


„În perioada 01.01.2019-30.09.2023 SC Compania de Apă Oltenia SA a depistat un număr de 467 ilegale în reţeaua de alimentare cu apă şi 226 de racorduri de canalizare, marea majoritate constatate în Craiova, dar şi în aria de operarea a CAO. În urma depistării branşamentelor ilegale s-a facturat cantitatea de 90.697mc apă şi 58.341mc de canal. Prejudiciul adus societăţii noastre a fost în sumă de 369.909 lei pentru alimentare şi 144. 619 de lei serviciul de canalizare. Toate plângerile formulate de societatea noastră au primit soluţii de clasare”, se spune într-un răspusn dat GdS de către reprezentanţii CAO.

Foto: Facebook / Emil Iulian Mladin


Furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă constituie infracțiune și se pedepsește ca atare. Infracțiunea de furt este săvârșită prin metode diverse, în funcție de “ingeniozitatea” fiecăruia, fie prin ocolirea apometrelor, fie prin branșarea ilegală la rețeaua de distribuție, fie prin sustragerea apei prin hidranții stradali. Sunt considerate consumuri clandestine și cele în care consumul se face prin ruperea sigiliilor, demontarea contorului, montarea inversă, by-pass la contor sau orice alte modalități de sustragere de la înregistrare.

Infracţiune


Constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt săvârşite cu intenţie, următoarele fapte:
a) furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă;
b) furtul de agent termic din sistemul de alimentare cu energie termică.
„, art. 46^1/ Lege 225/2016

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS