5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii din 1 Mai se plâng din nou de arderi ilegale

Craiovenii din 1 Mai se plâng din nou de arderi ilegale

Poluarea aerului continuă să fie o problemă în Craiova, iar odată cu venirea sezonului rece, ca urmare a încălzirii locuinţelor, nivelul emisiilor de particule nocive în atmosferă creşte exponenţial. Însă, chiar dacă temperaturile ridicate amână această perioadă, oamenii care locuiesc în anumite zone din oraş se plâng de altfel de arderi, cele ale diferitelor deşeuri, în special plastice, care învăluie cartierele în smog după lăsarea serii.

Smog în 1 Mai

Cetăţenii au reclamat aceste probleme şi în trecut şi sesizările continuă să apară, semn că problema este departe de a se fi rezolvat.

„Chiar nu se poate face nimic? De câţiva ani, seară de seară, vecinii noştri de pe canal ard cauciucuri şi altele la nici 500 m de Secţia 2! Chiar aşa, să nu se ia nici o măsură!? Cât mai inhalăm mirosul ăsta… Nu , nu este ceaţă! Zona 1 Mai!”, a scris un craiovean pe Facebook.

Alt cetăţean adaugă: „Pe fiecare seară așa este, după ora 19.00, nu poți lăsa un geam deschis”. Craiovenii se plâng şi că sunt avertizaţi că vor fi amendaţi dacă fac sesizări, iar când ajunge poliţia nu mai este fum. „Au ținut să mă înștiințeze că o să mă amendeze dacă nu se adeverește prin constatarea de către un agent de-al lor”.

Garda, poliţiştii şi jandarmii ies pe teren

Gheorghe Călinoiu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj, a recunoscut că astfel de plângeri ajung periodic şi la instituţia pe care o conduce.
Contactat de GdS, Călinoiu a declarat că şi-a propus să preîntâmpine astfel de sesizări prin organizarea mai multor acţiuni împreună cu instituţii partenere.

„Parcă am un pas înaintea oamenilor care se plâng şi, ca să preîntâmpin situaţia asta, am deja în desfăşurare acţiuni comune, cum am făcut şi în luna august, cu poliţia, cu jandarmii, cu poliţia locală. Nu facem aceste acţiuni în timpul programului de lucru, ci ne deplasăm în teren seara. Aşteptăm să se termine graficul cu ieşirile în teren şi vedem ce informaţii culegem.

Sunt nişte cetăţeni care fac sesizări, nu spunem că nu ar fi adevărat. Dar acum trebuie să înţelegem că urmează perioada în care o să se încălzească locuinţele şi nu putem sta la fiecare să vedem ce bagă în sobă. Trebuie să ţinem cont şi de acest lucru. Ne interesează să nu se mai ardă cablurile în vederea recuperării cuprul, aluminiul. Dar dacă ajunge să bage cineva în soba lui plastic… nu am cum să intru în bucătăria lui, legea nu îmi permite aşa ceva”, a spus Gheorghe Călinoiu pentru Gazeta de Sud.

Arderile ilegale, o odisee cu multe povârnişuri

După un lung şir de sesizări şi articole în care Gazeta de Sud a abordat problema poluării mediului, timp în care autorităţile locale şi-au tot pasat responsabilitatea, într-un sfârşit, instituţiile au ajuns să organizeze acţiuni comune. Un pas înainte, dar nu suficient pentru combaterea problemei. Garda de Mediu Dolj spunea, anul trecut, că stoparea fenomenului arderilor şi dezmembrărilor de vehicule pe proprietăţile private se poate face acţionând asupra cauzelor, nu a efectelor.

„În majoritatea imobilelor din aceste zone se poate observa, de pe domeniul public, că în curţile în care se ard diverse materiale, se dezmembrează vehicule şi se colectează deşeuri, se găsesc autoutilitare şi dubițe înmatriculate, folosite la transportul mărfurilor şi deşeurilor, care fac obiectul arderilor, dezmembrărilor şi abandonărilor”, transmitea Garda într-un comunicat. Dar adăuga: „cum accesul pe o proprietate privată, în vederea desfăşurării acţiunilor de control, se face în condiţiile legii, acţionând numai asupra efectelor/din punct de vedere al protecţiei mediului, nu pot fi eradicate aceste activităţi privind arderile ilegale”.

Una dintre propunerile Gărzii de Mediu a fost verificarea mijloacelor de transport în circulaţie, printr-un plan/program filtru: „pentru toate bunurile transportate trebuie verificată provenienţa, modalitatea de achiziţionare, tipul bunurilor, astfel încât în curţile persoanelor fizice din aceste zone să ajungă numai bunurile necesare într-o gospodărie”.

Citeşte mai multe materiale din seria Craiova Poluată AICI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS